Egy Bródy feldolgozással jelentkezett a HERSELF és Szczuka Panka
2021. december 21. írta: Kultúrjunkie

Egy Bródy feldolgozással jelentkezett a HERSELF és Szczuka Panka

img_20211209_204845_1.jpg

A ZENEKARRÓL

Az elektronikus színezetű 'underground shoegaze pop'-ot játszó HERSELF első, névadó EP-je 2019 decemberben jelent meg, azóta dalaikat egyesével single-ként adják ki, amikhez eddig mindig klipeket is készítettek. Éppen első turnéjukat kezdték volna meg 2020 tavaszán, amikor beütött a pandémia, de így sem tétlenkedtek ebben az időszakban. Például áprilisban felkérést kaptak a TRIP hajótól egy dal elkészítésére, júniusban megnyerték a Petőfi Rádió ’Saját zenéd’ versenyét, ősszel pedig az „Ez is Terézváros!” pályázat keretein belül támogatást nyertek több száz jelentkező közül egy új klip elkészítéséhez - olyan zenekarok társaságában, mint Péterfy Bori és a Love Band, Platon Karataev vagy a Ricsárdgír. Az Uncertain című dalból készült videót a zsűri végül a legjobb három közé választotta. Azóta a korlátozások nélküli időszakban országszerte több helyszínen megfordultak, de adtak már koncertet a Kobuci Kertben vagy az A38 fedélzetén is. 2021-ben a zenekar bekerült az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat országos döntőjébe, októberben pedig az 05. Magyar Klipszemlén Lucky You című klipjük győzött „legjobb operatőri munka” kategóriában.

Elmondásuk szerint, ha egy vállalatot személyként kezelhetünk, akkor egy zenekart nem is kezelhetünk másképp, hiszen ugyanúgy személyisége, stílusa és céljai vannak. A HERSELF is ilyen: figyel, alkot és reméli, hogy a tevékenységével közösséget épít.

ÉN VÁROK MÉG RÁD PREMIER

A Bakos Zita és Bakos Attila ”közös szólóprojektjének” is nevezhető HERSELF ezúttal egy feldolgozáshoz készített klipet Szczuka Panka (Flanger Kids) közreműködésével. Az eredeti dal kedves és bölcs igazságait a zenekar borongósabb köntösbe öltöztette. Ezt a hangulatot hozza a klip is a látványvilágával: a fények játéka fontos elem, a zenéhez való viszonya meghatározza a dal dinamikáját, ezért ezzel külön kis csapat dolgozott. A vendégénekes és a zenekar a térben láthatóan elkülönül, a kameramozgás és a dal mégis egységbe olvasztja őket. A stúdiófelvétel, keverés és maszterelés most is Kirschner Péter Lily Stúdiójában történt, az elektronikus zenei alapok Kiss Benji (Belau, Paperdeer) nevéhez fűződnek, a videót pedig Bikali Sanyi és Mirtse Kori készítették. Fővilágosító: Lauter Attila Olivér, világosító: Váradi-Orosz Kristóf.

A DALRÓL / KLIPRŐL

Bakos Zita (billentyű, vokál) / Sosem voltunk feldolgozásokat játszó zenekar, de tavaly rátaláltunk erre a Bródy János dalra és nagyon megszerettük. Akkor is sötét és hideg idő volt már és azt éreztem, hogy miközben a dal alaphangulata szeretetteljes és kedves, valójában a szövege elég szorongós, a hangszerelésnél pedig ebből az irányból közelítettük meg a dal mondanivalóját. Már minden lecsendesedett az éjszakában, de a lélek még háborog. Szorongatóbb és sötétebb lett a dal. "Magára zárult az egész világ" – írja Bródy János, de a főszereplő makacs, a teljes reménytelenség ellenére nem adja fel. A zenében ezt próbáltuk különböző eszközökkel érzékeltetni. A magányt, ahogy egy énekhanggal útjára indul a történet, az el nem múló várakozást a hangszerek ismétlődő témáival, míg eközben a sokszólamú éneklésekkel a gondolatok egyre inkább elburjánzanak. Amikor pedig már nincsenek szavaink, megindulnak az instrumentális részek. Nagyon szeretjük, hogy Panka hangja magában hordozza azt a kedvességet és reményteliséget, ami az eredeti dalt is jellemzi, így meg tudtuk tartani annak szellemiségét és egy kicsit végül mégis tudunk hinni benne, hogy a főszereplőnk majd nem hiába vár.

Szczuka Panka (ének) / Én általában angolul éneklek, mivel a jazzből jövök, illetve a saját dalszövegeimet is ezen a nyelven írom, emiatt (is) különleges alkalom volt nekem ez a vendégszereplés.  Nagyon örültem a Herself felkérésének, mert szeretem a dalaikat, és amellett, hogy zeneileg együttműködhettem velük, emberileg is szuper volt megismerni őket! Bródy János zenéjével a szüleimen keresztül már kiskoromban találkoztam, és bár ezt a konkrét dalt nem ismertem, könnyen tudtam hozzá kapcsolódni, hamar megszerettem. Az eredeti verzióhoz képest a Herself hangszerelése adott az egésznek egy borongósabb, sötétebb tónust, ami szerintem jól adja vissza a szöveg hangulatát.

TERVEK

  • Legközelebb január 15-én játszanak Terézvárosban az Eötvös10-ben, az „Extázis 7-től 10-ig könnyűzenei klub” programsorozat keretein belül. Érdemes lesz eljönni, a koncerten több vendég is megfordul majd, élőben pedig egy ideig ezután nem lesznek hallhatóak/láthatóak Budapesten.

Esemény: https://www.facebook.com/events/638223287210381

  • Ezután a zenekar nekifog első nagylemezének elkészítéséhez, elmondásuk szerint itt az ideje egy nagyobb, egységes anyag összerakásához. A dalok a tervek szerint kivétel nélkül magyar nyelvűek lesznek és több közreműködésre is számítani lehet majd.

Sajtóinformáció: HERSELF

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4316789308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása