Interjú Fodor Marcsival a „20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer” című könyvéről
2021. november 22. írta: Talabos Dávidné

Interjú Fodor Marcsival a „20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer” című könyvéről

„Ezek az emberek mind sok kitartás, munka, szorgalom és tehetség útján lettek azok, akik”

fodor_marcsi_spanyol.jpg

Fodor Marcsi nem mindennapi személyiség. Egy olvasó család olvasni imádó lánya, aki egyszerre több szakot is végzett, majd álmát megvalósítva újságíró lett. Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak és főként a gyerekeknek, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben. Marcsival a könyvéről és terveiről beszélgettünk.

Mesélnél a gyerekkorodról? Tudom, hogy nagyon sokat olvastál, a könyvek igazi társaid voltak.

Fodor Marcsi: Különleges családból származom, az édesanyám például majdnem teljesen vakon született, ennek ellenére óvónő lett, imádott olvasni. Az édesapám egy szegény család gyermekeként született és nőtt fel, ezért nagyon fontos volt neki, hogy a gyerekei tanuljanak. Emlékszem, hogy amikor elmentünk egy könyvesboltba, mindig annyi könyvet választhattam, amennyit csak akartam, ez a legszebb gyerekkori emlékeim közé tartozik. Szerintem a gyerekek számára is nagyon fontos, hogy pozitív élmény kötődjön egy könyvhöz, azt jelentse, hogy együtt vagyunk, együtt gondolkozunk. Az iskolában is mindig olvastam, ha tehetettem, illetve otthon is, így rögtön öt szakot is elvégeztem: magyart, művészettörténetet, kommunikációt, esztétikát és filmelméletet. Ma kint élek Coventryben, újságíró vagyok. Három gyerekem van, egyikük Oxfordban tanul régész szakon, most másod éves. Másik lányom a matematikát szereti nagyon, a legkisebb fiam 10 éves, ő volt ennek a könyvnek a törzsközönsége is. Ő a fiús könyveket szereti, nagy kedvencei a Percy Jackson sorozat, az Egy ropi naplója. Természetesen imádjuk a könyvtárakat és a könyvesboltokat is, ez mindig remek program.

Mesélnél a könyv ötletéről?

Fodor Marcsi: 10 éve élek kint Angliában, és gyakran felmerül, hogy mennyi híres személyiség magyar volt, azonban ezekről az emberekről nagyon kevés gyerekeknek szóló kötetet találni. Így merült fel bennem az ötlet, hogy egy olyan könyvet írjak, amely nekik szól az ő nyelvükön. Szerintem a szülőknek is hatalmas segítség lehet, hiszen az érdeklődési körüknek megfelelő személyeket ismerhetnek meg a gyerekek. Nagyon ügyeltem arra, hogy ezek gyerekmesék legyenek, ezért nem is adok teljes képet az életutakról. Minden mese ott ér véget, ahol a hagyományos mesék: a csúcson, amely után hősünk „boldogan él, míg meg nem hal”. A csalódások, nehézségek nem ide valók, azt gondolom, hogy akit a teljes életpálya érdekel, arról a felnőtteknek szóló könyvekben utána nézhet. Semmelweis Ignácról sem kell tudnunk, hogy elmegyógyintézetbe zárták, elegendő a gyerekek számára annyi, hogy ezek az emberek mind sok kitartás, munka, szorgalom és tehetség útján lettek azok, akik.

fodor_marcsi_oroszlan.jpg

Kik voltak a kedvenceid?

Fodor Marcsi: Nagyon közel kerültek hozzám azok, akiknek saját önéletírásaik vannak, illetve akiknek a rokonaival, leszármazottaival, vagy ők magukkal személyesen tudtam beszélni (Enyedi Ildikó, Karikó Katalin). Megdöbbentő, de sokaknak amellett, hogy nincs memoárjuk, még magyar forrást is alig találunk róluk, például Margaret Mahlerről. Karikó Katalinnal például hatalmas élmény volt beszélgetni, kedves, alázatos, szerény ember és nagyon elhivatott. A fiam kedvence Houdini volt, róla egyébként számos videófelvételt is találni. Gábor Dénes hatalmas kedvencem volt, nemcsak azért, mert sajnos róla találtam a legkevesebb magyar forrást, ami megdöbbentő, hanem mert elsők között ismerte fel a környezetvédelem fontosságát, többször is felszólalt ebben az ügyben. Én magam is azt gondolom, amit ő, hogy a bolygónk megmentése a tudósok feladata, és ő volt az első a világon, aki erről beszélt.  

Nem volt nehéz a választás, hogy kik szerepeljenek benne?

Fodor Marcsi: Nagyon, de volt egy vezérelvem: a kötet válogatásánál arra figyeltem, hogy sokféle embert mutassak be, hogy mindenki találhasson példaképet.

Íme a lista a könyv szereplőiről:

Barabási Albert László, világhírű hálózatkutató
Bíró László, a golyóstoll feltalálója
Robert Capa, világ legjobb háborús fotósa
Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas filmrendező
Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a hologram feltalálója
Galamb József - mérnök, a Ford-T modell tervezője
Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze
Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója
Karikó Katalin, biokémikus, a mRNS alapú oltás felfedezője
Kodály Zoltán, a róla elnevezett módszer megalkotója
Lugosi Béla, a világ leghíresebb vámpírja
Margaret Mahler, a pszichológiai megszületés világhírű kutatója
Maurer Dóra, nemzetközileg elismert alkotóművész
Puskás Ferenc , világhírű futballista
Rotschild Klára, a legsikeresebb magyar divattervező
Rubik Ernő, a világhírű játék, a Rubik-kocka megalkotója
Semmelweis Ignác, az anyák megmentője
Charles Simonyi, a Microsoft Word és Excel megalkotója
Szent Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós
Zsolnay Vilmos - a Zsolnay-porcelángyár alapítója, kerámiatechnikai újító

konyvek.jpg

Szepessy Zsófia nagyszerű illusztrációi még szebbé teszik a kötetet, mesélnél a közös munkáról?

Fodor Marcsi: Zsófival igazi öröm volt együtt dolgozni, mert mindkettőnket ugyanaz a maximalizmus vezérelt. Zsófi nagyon ügyelt a pontosságra, arra, hogy a ruhák, a díszlet korhűek legyenek. Emlékszem, hogy Rotschild Klára esetében is azonnal javította a cipőt, amikor a szakértő jelezte nekünk, hogy nem megfelelő.

Mik a jövőbeli terveid?

Fodor Marcsi: Már készül a következő könyv, amiről elárulhatom, hogy híres magyar állatokról fog szólni, mint Kántor, Böbe vagy Mancs. Ezt is természetesen Zsófi illusztrálja majd és terveink szerint jövő nyáron jelenik meg, mint ez a kötet. Ezutáni terveimről, sajnos még nem árulhatok el semmit – de a Manó Kiadóval közösen még sok kötetet tervezünk!

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert kívánunk neked!

fodor_marcsi1.jpg

Képek: Fodor Marcsi

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1516761968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása