Háború utáni és kortárs művekből rendeznek aukciót a Virág Judit Galériában
2021. november 04. írta: Kultúrjunkie

Háború utáni és kortárs művekből rendeznek aukciót a Virág Judit Galériában

A galériában Bak Imre, Maurer Dóra és Fajó János remekművei tekinthetőek meg

maurer_do_ra_3-bo_l_5.jpg

A Virág Judit Galéria kortárs aukciós kiállításán 128 háború utáni és kortárs műalkotást lehet megtekinteni. A november 6. és 19. között ingyenesen látogatható tárlat kiemelt tételei közé tartozik az 1967-ben készült Sávok I., Bak Imre hard-edge korszakának egyik legkorábbi darabja, Fajó János Formázott Vászon VI. és Vonalak negatívban (piros) című alkotásai, valamint Maurer Dóra 3-ból 5 című installációja. A november 20-i aukción többek között Lakner László, Nádler István, Konok Tamás, Dienes Gábor, El Kazovszkij, Wahorn András, Ef. Zámbó István és feLugossy László műveire is lehet majd licitálni a Budapest Kongresszusi Központban.

Az elmúlt időszakban a nemzetközi és a hazai műtárgy-kereskedelemben is egyre nagyobb az érdeklődés a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar képzőművészete iránt, az árverések folyamatosan emelkedő leütési árai komoly hatással vannak az alkotók piaci értékére is. A hazai műtárgypiacon áttörést hozott a Virág Judit Galéria 2019-es Háború utáni és kortárs művek aukciója, ahol számos életműrekord született, de a kortárs művészet piaca a pandémiás időszak alatt is tovább erősödött: sorozatban dőltek meg az életműrekordok, az Iparterv-generáció alkotóinak ára pedig radikálisan emelkedett.

A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek aukciójának legmagasabb kikiáltási árról, 30 millió forintról induló alkotása Bak Imre Sávok I. című képe, a művész hard-edge korszakának egyik legkorábbi darabja. Olajfesték helyett már akrillal van festve, amely lehetővé teszi, hogy az ecsetvonások láthatatlanok maradjanak, textúra és faktúra semlegesek legyenek. A négyzetes formátumot még megtartja, de a fehéren vagy üresen maradt sarkok és képszélek, valamint a lezáratlan, elnyúló, máskor rövidülő színsávok már a formázott vásznak felé mutatnak. Az aukción Bak Imre Charme című alkotására is lehet licitálni, amely 16 millió forintos kikiáltási árról indul. Az 1967-es Sávok és a húsz évvel később készült Charme között nyomon követhető Bak Imre művészetének átalakulása. Az 1987-es képen a kiemelés, alárendelés, hierarchia helyett, mindezek felrúgására, megkérdőjelezésére tevődik a hangsúly.

12 millió forintos kikiáltási árról indul Maurer Dóra 1937-es 3-ból 5 című installációja. A művész alkotásainak egyik kulcsfogalma a rendszerszervezés és -bontás kérdése, valamint az ehhez kapcsolódó mérés és mérték területe. Maurer szerint a szabályos négyzetformák
„a világharmónia ősi szimbólumai, újraszerkesztésük egyfajta rítus, matematikai feladat, alkalom részhalmazok egyensúly alakulásainak megfigyelésére”. Módszeresen kerüli a szabályos négyzet alkalmazását, az egyenlő oldalú négyzetet rendszeresen megbontja, más struktúrákba rakja. Ebben az installációban a színek, a mennyiségek és a sorok variálásával kísérletezik.

Lakner László a nyolcvanas-kilencvenes évek folyamán készült, úgynevezett szám-képei az avantgárd költő, Paul Celan művészetére reflektálnak.  Az aukción 10 millió forintról induló Számok (1989-1991) című festményen fehérszínű, nagyméretű,
kissé kopottas számok töltik be a teret, a korábbi képekre jellemző fekete alapot
azonban immáron színes váltja fel, amely leginkább Monet tavirózsa-festményeinek színkompozícióit juttathatja eszünkbe.
 Szintén 10 millió forint a kikiáltási ára Hantai Simon Cím nélküli festményének, amit feltehetően az 1950-es évek elején készített.
A mű kiemelkedő darabja a művész experimentális, szürrealista, de már a gesztusfestészet irányába kitekintő korszakának.

A geometrikus-absztrakt irányzatot képviselő Fajó János két kiemelkedő műalkotása is kalapács alá kerül. 6 millió forintról indul 1989-es, fekete, kék és
sárga geometrikus formákból összeállított olajfestménye, a konkáv nyolcszög alakú Formázott Vászon VI. A monumentális alkotás térhatása a harmadik dimenziót célozza, így izgalmas átmenetet képez a síkbeli és a plasztikus között. 5,5 millió forint a kikiáltási ára a festőművész korai op-artot idéző, Vonalak negatívban (piros) című művének. Az élénk, piros háttéren megjelenő pontosan kimért, sokszorosított, a térbe kiáramló fehér sávok Frank Stella vagy Bridget Riley festményeire emlékeztetnek.

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Fehér László 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló Tánc című alkotása, melyen a festőművész kilencvenes években készült képeinek stílusjegyei könnyen felismerhetők. A mű középpontjában egy fehér körvonallal jelzett táncoló pár látható, velük ellentétet képez a körülöttük díszletszerűen elterülő város.  Várhatóan nagy érdeklődés övezi majd az árverésen Nádler István négy alkotását, Csernus Tibor Fal, Hencze Tamás Vörös írás, Pinczehelyi Sándor Csillag, Coca-Cola, Konok Tamás Szürke Szerkezet című alkotását, valamint Botos Péter, napjaink egyik legismertebb üvegművészének „Csonkolt hasáb feketével, lilával, zölddel” című szobrát.

November 20-án a Budapest Kongresszusi Központban a Háború utáni és kortárs művek árverésén 128 műalkotás kerül kalapács alá, az eseményen személyesen, online, telefonon és vételi megbízással is lehet licitálni.  Az aukciós kiállítás november 6. és 19. között ingyenesen megtekinthető a Virág Judit Galériában, valamint online, virtuális túra formájában is.

További információ: https://viragjuditgaleria.hu/hu/7_kortars_aukcio/

Sajtóinformáció: Magócsi Anikó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7816745804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása