„A vers csatorna, élni segít, megtanulni, hogyan is kell, hogyan lehet, vagy azt, hogy inkább hogyan ne…”
2021. október 01. írta: Talabos Dávidné

„A vers csatorna, élni segít, megtanulni, hogyan is kell, hogyan lehet, vagy azt, hogy inkább hogyan ne…”

Interjú Kürti László költővel

img_4086.JPG

Költő, szerkesztő, tanár, számos díj nyertese. Kürti László Mátészalka büszkesége, aki tanárként a fiataloknak igyekszik továbbadni nemcsak tudását, hanem szemléletét, az irodalom szeretetét is. Milyen a fiatalok viszonya ma az irodalomhoz? Mit nyújthat egy vers ma? Milyen ma az irodalom? A beszélgetésből kiderül, ahogy sok más érdekesség is.

Vásárosnaményban született, mégis Mátészalkához köti az élete és a munkássága.

Miért alakult ez így?

Kürti László: Apám ugyan mátészalkai, anyám viszont nagydobosi, ami közelebb van Vásárosnaményhoz, így a család nőorvosa is naményban volt, a születésem helyét ez határozta meg. Egyébként haza, már Mátészalkára hoztak, itt élek negyvenöt éve lassan, bár felsőbb iskoláimat Egerben, Budapesten, Debrecenben végeztem, valahogy erősebb volt a családi kötelék, feleségem is idevalósi... itt ragadtunk.

Milyen tanárként dolgozni? Hogy látja a szakmát, a diákok viszonyát az irodalomhoz?

Kürti László: Nyolc éve szervezünk rendhagyó irodalomórákat az Esze Tamás Gimnázium diákjai számára, ahol testközelből találkoznak diákjaink az élő irodalommal, versekkel, költőkkel, személyes belátásokkal, a pálya sajátosságairól, nehézségeiről közvetlenül a szerzőktől hallanak. Személyes sztorikat, pályatársi viszonyokat, pályakezdés viszontagságait, családi sztorikat, a mindennapok munkamenetét stb. Többek közt vendégeink voltak Kemény István, Kukorelly Endre, Háy János, Szentmártoni János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Jónás Tamás, Lackfi János, Kántor Péter, Turczi István, Turi Tímea, László Noémi, Térey János, Kulin Borbála, Zsille Gábor.

Hogy lehet megszerettetni, közel hozni az irodalmat a fiatalokhoz?

Kürti László: Meggyőződésem, hogy épp a személyesség, a bensőséges, élő kontakt, beszélgetés, a mai, szíven vagy képen csapó versek. A sokféle költő sajátos világa, amelyek közül ki tudják választani, a számukra leginkább közeli költői habitust, világnézetet, versvilágot.

 Vannak nagy sikerek?

Kürti László: A fellépő költőink eleve elismertek, gyakorlott előadók is javarészt, a verseik kiválóak, így garantált a siker a diákok előtt is. Ami méginkább fontos, hogy hosszútávon milyen evidenciák alakulnak ki a már felnőttévált diákjainkban, mit fognak gondolni az irodalomról, mit olvasnak a gyerekeiknek, milyen könyveket adnak majd a kezükbe, milyen rangja lesz szívükben a kortárs és mindenkori irodalomnak stb.

A "Féloldalról" mesélne?

Kürti László: A honlapomat egy egykori kedves diákom csinálta, később már nem terhelhettem mindenféle versek, interjúk, kritikák, életrajzi adatok, publikációs listák, beágyazott youtube elérhetőségek feltöltésével, így megtanultam kezelni a felületet. Nem állítom, hogy mindig naprakész, de igyekszem feltöltögetni a friss anyagokat.

Kik a kedvenc alkotói? Vannak példaképek?

Kürti László: Leginkább a kortársakra figyelek újabban, azokat a szerzőket szoktam elhívni Mátészalkára, Vásárosnaményba, Nyíregyházára is beszélgetni, akik számomra fontosak, nyilván hosszú a névsor, remélhetőleg lesz módunk folytatni ezt a missziót, amiben a kollegák is sokat segítenek.

img_4098.JPG

A legnehezebb kérdés: mi lehet a vers célja, hivatása ma?

Kürti László: Sokféle vers van, sokféle ambícióval, sokféle költő sajátos hitvallással, rajongással és keserűséggel. A vers csatorna, mindezek közvetítésére, túl minden privát nyavajgáson, önterápián, páthoszon. Élni segít, megtanulni, hogyan is kell, hogyan lehet, vagy azt, hogy inkább hogyan ne…

Mik a jövőbeli tervei?

Kürti László: Tavasszal jön egy verseskötetem a Kalligram gondozásában, épp tegnap adtam le a kéziratot a kiadónak. Készülök egy kisprózás kötettel is, aminek a megjelenését még nem látom előre, de darabjaival folyóiratokban rendszeresen találkozhatnak az olvasók, illetve a fent emlegetett www.kurtilaszlo.hu n is megtalálhatóak a közölt anyagok.

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert kívánunk.

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3416704670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása