Sikerrel zárult az első Trilla, a népdal alternatív ünnepe
2021. szeptember 10. írta: Kultúrjunkie

Sikerrel zárult az első Trilla, a népdal alternatív ünnepe

Igény van a friss népzenére

unnamed_159.jpg

Kiváló népzenei együttesek, néptáncgála, az ország legjobb népi gyerekkoncertjei, az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferencia, a Borbély-Dresch Quartet és az Anima Sound System színesítették az első Trilla Fesztivált Martonvásáron.
 
“Szeretnénk jövőre is folytatni a Trillát, amely egyszerre épít a helyi hagyományokra és művészekre, valamint az ország legszínvonalasabb, minden ízében különleges népzenei alapú produkcióira.”- mondta el a fesztiválzáró néptáncgálán Liber Endre, fesztiváligazgató, a szervező Hangvető alapítója. “Az elmúlt napokban megtapasztalhattuk, hogy erre másoknak is van igénye.” 
 
A napsütötte modern népdalünnepet szeptember 3 és 5. között Martonvásáron rendezte meg a város önkormányzata, a Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és a budapesti Hangvető. A népdal összeköt – ezt képviselte a fesztivál zenei koncepciója, amely új irányból közelített a népzenéhez: etnojazzel, a cappellával,  népdalokat felhasználó elektronikus zenével és improvizatív világzenével tágította az autentikus, hagyományos hangzásvilágot. Emellett az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferenciának is sikerrel adott helyet. A város zenével és játékkal telt meg, nagyon sok helyi fellépő és helyi érdeklődő jött el. A környékbeli népzenészek mellett fellépett a Martonvásári Fúvószenekar, a néptáncgálán a helyi táncegyüttesek képviseltették magukat, továbbá a martonvásári kismamakórus is színpadra lépett a lokálpatrióta Prieger Zsolt vezette Anima Sound System koncertjén.

 Szabad tér Martonvásáron 

A koncertek két színpadon zajlottak Martonvásár főterén és a szemben található Brunszvik-kertben, a Kastély előtt elterülő zöld ligetben. Az újító megközelítések mellett a tradicionális, az adatközlők örökségét változtatás nélkül továbbadó népzene is markánsan megjelent.
Pénteken hosszú idő után újra színpadra állt a Szomjas György és Ferenczi György által közösen megálmodott Betyárjáték, elvarázsolt Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója és a Borbély-Dresch Quartet, felvidított az Ötödik évszak, Bazseva zenekar.
Szombaton két kiváló énekesnő mozgatta meg a gyerekeket – Korzenszky Klára a Klárisokkal és Enyedi Ági zenész barátaival. Fellépett a Martonvásári Fúvószenekar, a Trilla videóklipjének a capella kórusa a Dalinda is varázslatos koncertet adott, majd bulizni marasztalt a Magos, az Anima Sound System az Erdőfű és a Tűz Lángja zenekar. 
Vasárnap Paár Julcsi Hangoló mesekoncertje ragyogtatta meg a gyerekarcokat, majd a Néptáncgálamutatta meg, hogy mit tud a helyi Százszorszép Táncegyüttes, a Szeprence, a Régi Szépek és a Martonvásári Művészeti Iskola.

 Családi tér

A koncertek mellett egész nap hagyományőrző gyerekfoglalkozásokkal várta a kicsiket a Kenderkóc népi játszóház, és számos nem-hagyományos workshop is volt: A Ledpuppets fényjátékkal keltette életre a bábokat a kastély előtti sötétben, a Bélaműhely interaktív foglalkozásán újragondolt hangkeltő eszközökkel játszhattunk, a Bölcs Kavics rendhagyó módon mutatta meg a közös zeneírás élményét, majd a MASZK Egyesület vidám Színjátszó workshopja zárta a fesztivált.
 
Az első Trillát nagyon szerette a közönség – számtalan dicsérő visszajelzés érkezett a koncertekre, gyerekfoglalkozásokra, és persze a káprázatosan megújult martonvásári városközpontra is.

Nemzetközi konferencia

 A kontinens minden szegletéből érkeztek népzenészek az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei KonferenciáraA város egyik büszkeségében, az Agroverzum tudományos élményközpontban megrendezett, 12 előadót számláló konferencia magyar panelja Lajtha László nem mindennapi életművét, a most épülő bicskei Lajtha-Ház és Kulturális Központ tervezett funkcióit osztotta meg a közönséggel, míg a nemzetközi szekció az európai népzenei oktatási gyakorlatokra fókuszált. Liber Endre, a konferencia főszervezője elmondta: nem titkolt célja nemzetközi fesztivállá bővíteni a Trillát, ahol a felsőoktatásban tanuló népzenészek, népzenekutatók mutatkozhatnak be mind a színpadon, mint szakmai berkekben.

A szervezők

A Trillát a nép- és világzenében európai viszonylatban is jegyzett Hangvető szervezte Martonvásár Önkormányzatával együttműködve. A Hangvető olyan nemzetközi világzenei showcase fesztiválokról ismert, mint a budapesti WOMEX, a Budapest Ritmo vagy a PONT fesztivál. Martonvásár komoly gyökerekkel rendelkezik a népi hagyományok terén – a városban a 70-es évektől folyik néptáncoktatás, korábban otthont adott a Magyar Népdal Napjának is, és, ahogy a Trilla fellépői is mutatták, a környék sok országos hírű zenésszel és táncossal büszkélkedhet. 

Sajtóinformáció: Venczel Sára - Hangvető

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9416684974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása