Egészen fantasztikus kiállítással jelentkezik új otthonában a Közlekedési Múzeum
2021. július 16. írta: Kultúrjunkie

Egészen fantasztikus kiállítással jelentkezik új otthonában a Közlekedési Múzeum

Legendás mozdonyokkal nyitja meg új időszaki kiállítását a múzeum

kiallitas_4.jpg

Öt év után önálló tárlattal jelentkezik a Közlekedési Múzeum, új otthonában a vasúti járműgyártás egykori bázisán, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című időszaki kiállításon színes rendezvényekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tematikus sétákkal várják az érdeklődőket július 16. és október 31. között, még a csarnok MÁV által hátrahagyott mai állapotában, a múzummá történő átépítés előtt. A kiállítást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitották meg. 

A kiállításon a nagyközönség betekintést nyerhet az építkezés előtt álló érintetlen ipari környezetbe, mielőtt megkezdjük a munkálatokat a múzeum új otthonának kialakításához.

A látogatók megismerkedhetnek a magyar vasúttörténet legendás mozdonyaival. A kiállítás vasúti nagyjárművei már januárban megérkeztek a Dízelcsarnokba, ahol hamarosan a közönség is találkozhat velük.  Az arzenál tagjai egy ikonikus 424-es gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, a Kandó Kálmán által tervezett, már 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, egy a Szellem becenévre hallgató 242-es, a gőzmozdonyok sebességrekordere Magyarországon, két M44-es tipikus MÁV-os dízel tolatómozdony, egy Cmn személykocsi és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusz, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították az Északiban.

kiallitas_9.jpgFotó: Nyitrai Dávid / Közlekedési Múzeum

Az ikonikus vonatok és az izgalmas családi programok mellett a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító történetét is bemutatja. Célunk, hogy a látogatók megismerjék az egykori járműjavító és környezetének múltját, jelenét és jövőjét, kontextusba helyezve, hogy miért itt épül meg az új múzeum. Azt is megmutatják, hogy fog kinézni az új Közlekedési Múzeum és a szintén megújuló környék, amin gőzerővel dolgozik az intézmény.

„Ez a mostani múzeumépítés egészen új lehetőségeket nyit meg az intézmény számára: lehetőséget arra, hogy újra elfoglalhassa a múltjához és a gyűjtemény rangjához méltó helyét a világ közlekedési múzeumainak sorában. A kormány az ehhez szükséges támogatást meg fogja adni, az Eiffel központtal összefonódva így jöhet létre egy olyan új kulturális központ, amely Kőbánya és tágabb értelemben az egész főváros számára, sőt, az ország egésze számára is komoly előrelépést hoz” – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

megnyito_1.jpgFotó: Nyitrai Dávid / Közlekedési Múzeum

Múzeumpedagógiai programokban sem lesz hiány a kiállításban. A nyári szünet idején hetente változó tematika szerint játékos módon ismerkedhet a kiállítással az ifjúság. A múzeumpedagógusok a színes témát kreatív alkotó folyamatok, játékok során dolgozzák fel a gyerekekkel és családokkal.

Az időszaki kiállításunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas és teljesen egyedi program. A megújuló Közlekedési Múzeum a budapesti belföldi és külföldi turizmus újraindításában, a kulturális élet járvány utáni fellendítésében is szerepet kíván vállalni a rendezvénnyel - mondta el Vitézy Dávid, az intézmény főigazgatója.

Vasúti járműjavítóból Közlekedési Múzeum

img_3764.JPGArchív fotók: Közlekedési Múzeum

Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt. A hazai vasúti járműjavítást, járműgyártást megtestesítő, ipari örökségi helyszínben a Közlekedési Múzeum azonnal meglátta a lehetőséget. A mintegy százötven éves ipari terület és a környék magában hordozza a járműgyártás és javítás, valamint az egész magyar vasút örökségét, hiszen az Északi Járműjavító közvetlen közelében helyezkedett el a Ganz gyár és a Józsefvárosi pályaudvar is, amelyek mára mind bezártak. A kiállításon az egész környék történetét megismerheti a publikum. A múzeum kiemelt célja a helyszínen ma látható, ipari múltat idéző állapot megőrzése és világszínvonalú kortárs építészettel való kiegészítése.

kiallitas_1.jpgA Kormány néhány éve döntött arról, hogy az Északi Járműjavítóban leljen új otthonra a Közlekedési Múzeum.

Az új Közlekedési Múzeum terveinek elkészítésére 2019-ben a szakmai zsűri egyöntetű döntéssel a New York-i Diller Scofidio + Renfro sztárépítész irodát és magyar partnerét, az Ybl-díjas Noll Tamás vezette M-Teampannon építészirodát választotta ki győztesnek. A tervezés zajlik, 2021 végén megkezdődik az építési engedélyezés és 2022 végére a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak majd.

A Városligetből az Északiba

A Közlekedési Múzeum városligeti kiállítóhelye sajnos komoly helyhiánnyal küzdött, így a Múzeum kiterjedt gyűjteményét régóta nem tudta már teljeskörűen bemutatni a látogatóknak, ráadásul a városligeti épület igen rossz állapotú és azbeszttel szennyezett volt. 2017 decemberében született meg a döntés, hogy az egykori Északi Járműjavító területén, barnamezős beruházás keretében épüljön fel az új múzeum. Az új helyszínen a korábbinál lényegesen nagyobb állandó, időszaki és szabadtéri kiállításokra is lehetőség nyílik.

latvanyterv.jpgAz új múzeum helyszínéül az Intézmény olyan területet keresett, amely kötődik a járművek múltjához, és közlekedési csomóponton, jól megközelíthető helyen fekszik. Az Északi Járműjavító az 1-es, a 28-as, 28A és 62-es villamossal, valamint a 9-es autóbusszal is kényelmesen megközelíthető, és a projekt keretében új vasúti megálló is épül itt.

latvanyterv2.jpgLátványtervek: Diller Scofidio + Renfro.

Több év után a Közlekedési Múzeum újra állandó kiállítóhellyel fog rendelkezni. Az új épület a jelenlegi tervek szerint 2026-ra készül el, addig viszont - amíg erre az építkezések megkezdése lehetőséget ad - folyamatos időszaki kiállításokkal és számtalan programmal várja a múzeum a látogatókat.

További információ: https://www.azeszaki.hu/hu

Megközelítés, jegyvásárlás

Kiállításunk csütörtöktől vasárnapig 12:00 és 19:00 között tart nyitva.

Cím: Budapest X. ker., Kőbányai út 30.

Jegyet a https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/ honlapon és a helyszínen tudnak venni. Mivel az eseményen biztonsági és járványügyi okokból létszámkorlátot vezetett be az intézmény, javasoljuk, hogy jegyét vegye meg elővételben, aki teheti.

Borítókép: Nyitrai Dávid / Közlekedési Múzeum
Sajtóinformáció: Magócsi Anikó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9116628784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása