„A Világ egy apró kis szegletében, egy álmok völgyére épült kis Állatkert vagyunk mi, ami elvarázsolt Világot teremt annak, aki belép hozzánk”
2021. július 08. írta: Talabos Dávidné

„A Világ egy apró kis szegletében, egy álmok völgyére épült kis Állatkert vagyunk mi, ami elvarázsolt Világot teremt annak, aki belép hozzánk”

Bemutatkozik a Mini Zoo Komló

dsc_6677.jpg

Mindig álmom volt egy olyan állatkertben járni, ahol néhány állattól eltekintve nemcsak a ketrecből figyelhetem a lakókat, hanem közel is kerülhetek hozzájuk. A Mini Zoo Komló pontosan ilyen hely, mivel lehetőséget ad minden látogatónak az állatok megismerésére és ezzel hatalmas élményeket szerezhetnek kicsik és nagyok egyaránt. Munkájukról, céljukról és terveikről Faragó Endrével, az állatkert megálmodójával beszélgettünk.

Mesélnél a kezdetekről?

Faragó Endre: Hivatalosan 2016 októberében váltunk állatkertté, de a történetünk sokkal messzebbre nyúlik vissza, mivel a nyitásunkat 5 év munka előzte meg. Én magam orvosi családból származom, de engem a természet és az állatvilág jobban vonzott, ezért tanulmányaimat is ez irányban folytattam. A menyasszonyommal együtt nagy állatbarátok vagyunk, voltak háziállataink, csincsillák, mókusok, vadászgörények, az első néhány melléképületet nekik készítettük, hogy kényelmesebb legyen az életük. Egyre több barát, ismerős érkezett a gyerekeivel, ők mondták, hogy ez a "kis dzsungel” bővítésre érdemes. Először egy állatsimogatóban kezdtünk gondolkodni, de a hivatalos engedélyek intézése közben, már egy állatkert létesítése lett a cél. Úgy döntöttünk, hogy mi nemcsak egy pici, családias állatkertet szeretnénk, hanem olyat, ahol a látogató nem pusztán megfigyelő, hanem interaktív élményt is szerez, közel kerülhet az állatokhoz, megsimogathatja, megetetheti. Állataink többsége simogatható, sétáltatható, kézből etethető, így interaktív, élménydús időtöltésben lehet részünk, közben pedig fontos dolgokat tudhatunk meg tartásukról, jellemzőikről. Próbálunk egy láthatatlan hidat építeni ember és természet között, az állatok szeretetére és a természet tiszteletére tanítjuk az embereket. A kedvenc mondásom: Hogyha az állatoktól mindent elveszünk, a végén semmink sem marad! Azt gondolom, hogy kötelesek vagyunk megadni nekik minden törődést. Fontos, hogy csak olyan állatokat tartunk, akiknek a boldogságát és életfeltételeit teljes mértékben biztosítani tudjuk. Számos mentett állat lakik nálunk, akik egész életükben igénylik az emberi gondoskodást. Nagyon sok őz, sün, bagoly, pele, róka, mókus került már megmentésre és mindig mérlegelnünk kell, hogy az adott állat képes-e az önálló életre, vagy nálunk marad. Természetesen a munkánk sokszor nem fér bele a klasszikus értelemben vett „munkaidőbe”, de ez így a jó, mi nagyon élvezzük ezt.

dsc_9339_masolat.jpg

Hány állatotok van jelenleg?

Faragó Endre: Közel 70 állatfaj 200 egyede él nálunk, ezek közül vannak hazai és egzotikus állatfajok egyaránt.

Kik az abszolút kedvencek?

Faragó Endre: Mindenki igazából. Van olyan gyerek, aki már névről ismeri az állatokat úgy, hogy nem is látta előtte őket, de van, aki akkor szeret meg egy állatot, akár gyerek, akár felnőtt, amikor játszhat vele, simogathatja. Az abszolút kedvencek persze általában a sünik, a rókák, az őzek, az alpakák, a csincsillák, a szurikáták.

Milyen programokkal várjátok a látogatókat?

Faragó Endre: A Zootáborunk idén is teljes létszámmal kerül megrendezésre, illetve rendszeresen lehet jelentkezni óvodás és iskolás foglalkozásokra. Emellett egyéb csoportok fogadására is sor kerül, nagyon népszerű például a szülinapi szolgáltatásunk, amelynek során egy három órás interaktív programon vehet részt az ünnepelt és vendégei. Évente 5-6 rendezvényt tartunk, amelyek a Tavaszváró, a Gyereknap, a Halloween, az Állatkertek éjszakája, a Majális. Ezekből sajnos kettő ebben az évben elmaradt, de a másik két programra (Állatkertek éjszakája, Halloween) lelkesen készülünk.

Nagyon köszönöm a beszélgetést és további sok sikert és sok látogatót kívánunk nektek!

dsc_8983_masolat.jpg

Fotók: Mini Zoo Komló

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7216616416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása