"Ez nem szakma, ez szenvedély” - Interjú Fülöp Bálint természetfotóssal
2021. június 09. írta: Talabos Dávidné

"Ez nem szakma, ez szenvedély” - Interjú Fülöp Bálint természetfotóssal

fb3_7344.jpg

A természetfotók mindenki számára megnyugvást, értéket közvetítenek és újra és újra elcsodálkozunk általuk a világ szépségén. Fülöp Bálint is azok közé tartozik, akik megmutatják ezeket a csodákat nekünk, akik rejtett pillanatokat kapnak el megfeszített, sokszor sok időt és kitartást igénylő munkájukkal, amely számára szenvedély. Bálinttal munkáiról, a fotózásról és terveiről beszélgettünk.

Mesélnél a gyerekkorodról? Mikor kezdtél el fotózással foglalkozni?

Fülöp Bálint: 1983-ban születtem Lébényben, majd Győrben végeztem a középiskolát. A szomszédunkkal kezdtem el kijárni a természetbe, olyan 10-11 éves lehettem. Ekkor még nem készítettem fotókat, de a természet közelsége magával ragadott. Ezt követően pár évig még vadászatokra jártam kísérőként a barátaimmal, ez megmaradt a mai napig. 2008-ban Németországba költöztem a feleségemmel, ekkor vettem az első fényképezőgépemet. Az elmúlt 5-6 évben viszont ez már szenvedéllyé vált ha tehetem mindig kint vagyok fotózni.

Mit szeretsz leginkább a természetben?

Fülöp Bálint: A csendet és a nyugalmat. Nagyon szeretek gép nélkül is kimenni, a kutyámmal sétálni, vagy magamban és élvezni azt a sok csodát, amelyet megpillanthatunk. Nagyon jó érzés, amikor senki sem szól hozzám, csak elmerengek, figyelem az állatokat, madarakat, ez nagyon sokat ad nekem.

fb2_1865.jpg

Milyen állatokat szeretsz leginkább fotózni?

Fülöp Bálint: A szarvasokat, ezeken belül is a gímszarvast. Ezek az állatok nagyon éberek és nehéz őket fotózni. A másik kedvencem az aranysakál, mert ők viszonylag nagy számban vannak ugyan jelen a Hanságban ahol élek, de ritkán megpillantható állatok, ezért ez a nehézség adja a munka szépségét is. Természetesen sok más állatot is lencsevégre kapok, mint a fácánt, őzet, rókát, nyulat, vaddisznót de jöhet bármi más is. 

Mi szükséges egy jó fotóhoz? Mik a nehézségei ennek a szakmának?

Fülöp Bálint: Egy jó fotóhoz nagyon sok minden kell, például a fények, a vad állása, az előtér és a háttér is kell, hogy megfelelőek legyenek. A vadhoz közel kell menni vagy be kell csalni, ezt többféle módszerrel lehet megvalósítani. A rókát például egércincogással lehet közelebb hívni, az őzeket gidahanggal, de bevallom, hogy ezt nem alkalmazom sokszor, mivel ilyenkor a suta azt hiszi baj van a gidájával.A bakokat viszont Július vége és Augusztus közepe között a párzási időben nagyon jól lehet hívni suta hanggal. A perspektívát és a távolságot is figyelni kell, ez talán a legnehezebb. A gímszarvas esetében például ősszel, főként szeptemberben bikahanggal vagy a nőstényt imitálva párzásra hívva lehet előcsalni és közelebb hívni a jó beállításhoz.

Nagyon sokrétű az a tudás, amikről beszélsz. Az olvasottakon túl ezt a gyakorlatban kellett megtapasztalnod, jól gondolom?

Fülöp Bálint: Így van, az elején utána olvastam mindennek, vadászokkal, barátokkal beszélgettem. Ezt követően azonban egyre többet voltam kint a természetben, hogy saját magam tapasztaljam meg az állatok viselkedését, de mint a jó pap a természetfotós is holtig tanul.

Mikor a legjobb fotózni?

Fülöp Bálint: A legjobb hajnalban, egy órával napfelkelte utánig, vagy egy órával naplemente előtt, ekkor vannak a legjobb fények. Egyébként nagyon jó lehet egy felhős, borongós időjárás is, készültek már képeim szűrt fénynél vagy esőben is. Amennyiben egész napos fotózást tervezek jobb egy felhős idő mint egy verőfényes napsütés.

fb2_1115.jpg

Hol szeretsz leginkább fotózni?

Fülöp Bálint: Itt a Hanságban, Lébény mellett, ahonnan származom.

Lesz a hobbiból hivatás?

Fülöp Bálint: Hivatás sajnos nem lesz, mert azt gondolom, hogy ahhoz rengeteget kell tenni, nagyon sok újsággal és egyéb médiával (mint például a National Geographic) kellene kapcsolatban lenni, hogy ebből meg lehessen élni, ez nemcsak hazánkban igaz, hanem külföldön is. Eddig 4-5 fotóm jelent meg egy német lapban, itthon a Nimród és más vadászmagazinokban rendszeresen publikálják fotóimat de ahhoz, hogy ez igazi szakma legyen jóval több kell.

Mik a terveid a jövőben?

Fülöp Bálint: Pályázatokon most nem tervezek indulni, de nagyon szeretnék fotózni Kanadában és Afrikában is, ezek nagy vágyaim. Szeretnék minél több és jobb képeket készíteni, remélem sikerül.

Mi is reméljük és  a legjobbakat kívánjuk neked!

fb2_2563.jpg

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr816586744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.06.09. 15:49:37

Egy jó kép tényleg örömet ad.

Talabos Dávidné 2021.06.09. 16:02:18

@gigabursch: Nekem a rókák a kedvencek:)))
süti beállítások módosítása