„Célunk, hogy a mindennapi életük részévé tegyük a múlt idők kultúráját, hagyományait”
2021. május 27. írta: Talabos Dávidné

„Célunk, hogy a mindennapi életük részévé tegyük a múlt idők kultúráját, hagyományait”

Bemutatkozik a Nagyvázsonyi Kinizsi Vár

20200612-hdr_0001-21-hdr.jpg

Nagyvázsony a magyar történelem egyik kulcsfontosságú emléke, amely napjainkban fejlődik és gyarapszik, számos programot kínál az idelátogató érdeklődőknek. A múlt iránt érdeklődők igáslóközpontot is meglátogathatnak, valamint a település és a vár is számos programot és fesztivált kínál ebben az évben is. Glázer Tamás ügyvezető igazgató úrral a Vár fejlesztéseiről, terveikről, programjaikról beszélgettünk.

A Nagyvázsonyi Kinizsi Vár mindig is előkelő helyet foglalt el váraink között. Röviden össze tudná foglalni a történetét, jelentőségének mibenlétét?

Glázer Tamás: A vár a magyarországi várépítészet történetének viszonylag késői alkotása. Építésének pontos ideje ismeretlen, egy az 1469-es oklevél már a megépült vár várnagyaként említi Udvary Pált. Építtetője a Szolnok megyében jelentős birtokokkal bíró Vezsenyi család. Vezsenyi László, Mária királynő asztalnokmestere szerez várépítési engedélyt 1384–ben, a barnagi birtokán felépítendő várra (melyet ma Zádor vár néven ismerünk). Különböző birtokviták miatt az említett vár építésének felhagyására kényszerül, ekkor, az 1400–as évek elején kezdődik az építkezés a mai helyén. Vezsenyi László fia, László, – aki Mátyás király itáliai követeként ismert – halála (1472) után, hűséges szolgálataiért Kinizsi Pál birtokába kerül.

Kinizsi jelentős építkezésekbe kezd, részben megerősíti, részben komfortossá teszi a várat, így válik Kinizsi székhelyévé. Kinizsi halála után, özvegye Magyar Benigna folytatja az építkezést. Magyar Benigna halála után férjének Kamicsáczi Horvát Márk rokonaira száll Vázsonykő vára és a hozzá tartozó birtokok. A Horváthok bírják 1640-ig, ekkor kerül a Zichy család birtokába. A Horváthok idejében a vár a dunántúli végvárak láncolatába tartozik. A török csak rövid ideig kb. 10 évig tudja birtokban tartani az 1500-as évek végén. A törökök kiűzése után a végvárak, így Vázsonykő várának hadászati jelentősége csökken, az új tulajdonos Zichy család csak rövid ideig tartózkodik a várban. 1756-ig az úriszék börtöne, majd pálinkafőzésre használják. A pálinkafőzőben történt robbanás, majd az 1857. évi tűzvész végképp megpecsételi sorsát. A vár feltárása és részleges helyreállítása az 1950-es évek közepén Éri István régész vezetésével történik.

Milyen emlékek őrzik itt Kinizsi Pál nevét?

Glázer Tamás: Elsőként természetesen magát a Várat említhetjük, Nagyvázsony egyik főutcája szintén Kinizsi nevét viseli, található a településen Kinizsi forrás, helyben alapított bankfiók.

Számos helyi szervezet viseli a legendás hadvezér nevét, a teljesség igénye nélkül: a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség, a helyi általános iskola, a labdarúgó klub, a helyi-mikrotérségi néptáncegyüttes. Végül, de nem utolsó sorban számos olyan, országos ismertségű legenda, melyek közül elég a Mátyás meséket, népmeséket említenünk. (A malomkő-legenda, a hóna alatt és a fogai közt három törököt cipelő Kinizsi.)
20200612-hdr_0001-11-hdr.jpg

A vár fejlesztései 2017-ben kezdődtek. Mik újulnak meg most? Mikorra várható ezeknek a megvalósítása?

Az 1950-es években lezajlott első állagmegóvás nyomán az emlék a környék fő turisztikai attrakciója lett – ám részben a korlátozott mennyiségű zárt tér miatt – a látogatók jelentős része a nyári félévben érkezett csupán. Az átfogó állagmegóvó és turisztikai célú beruházás elsődleges célja – természetesen épített örökségünk állagmegóvása mellett -, hogy a XXI. század látogatói igényeihez alkalmazkodva olyan formában és környezetben biztosítson hasznos, tartalmas időtöltést az idelátogatóknak, hogy az az év bármely szakában hosszabb időtartamú időtöltésre ösztönözze és invitálja őket. A munkák legfőbb eleme a belső vár meglévő épületeinek lefedése és zárhatóvá tétele, valamint részleges és hiteles rekonstrukciója.  Az új belső helyiségek állandó kiállítások mellett rendezvényeknek és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak nyújtanak majd teret, miközben az eredetileg háromszintes palotából a felújítás során két szintet állítanak helyre vasbeton maggal. A tervek szerint 2022 első felében kerülhet sor a Vár látogatók számára történő megnyitására.

Miért érdemes ide feltétlenül ellátogatni az érdeklődőknek?

Glázer Tamás: Az átadást követően a nemcsak a kívülről és környezetében megújult Kinizsi Vár miatt lesz érdemes hozzánk látogatni, hanem azért is, mert számos olyan, új és megújult kiállítási és szolgáltatási elemmel bővül kínálatunk, melyek garantálják az élményekben és látványban gazdag időtöltést. Ilyen lesz – többek között – az is, hogy lakótorony tetőteraszáról kronoszkóp segítségével láthatóvá válik majd a vár 16. századi formája, a közeli Pálos kolostor, és Nagyvázsony akkori képe is és szemben a Déli-Bakony legmagasabb csúcsa, a Kab-hegy, ahova a várat érintő országos kéktúra is tovább vezet. A látogatók további kényelmét szolgálja majd egy, a Vár mellett kialakított fogadó épületben helyet kapó, hangulatos, udvarán a malomkő-lengedát idéző kávézó, egy széles kínálatú, minőségi ajándéktárgyakkal üzemelő ajándékbolt is, valamint az újonnan kialakított vizesblokkok megléte. Érdemes megemlítenünk a vetítőtermet, ahol egy kisebb befogadó képességű mozi élményét biztosítjuk majd, vagy épp az első szinten kialakított „nagytermet”, mely hangulatos rendezvények, találkozók, kisebb esküvők-lagzik kiszolgálására is alkalmas lesz (utóbbihoz szorosan-szervesen kapcsolódik az a terv is, hogy a helyreállított-megújult kápolnát fel is szentelik, így a hitéleti-pálos örökség ápolása is hangsúlyt kap). Természetesen valamennyi kialakított, fedett, fűtött/temperált kiállító helyiség tartogat majd megtekintésre érdemes látnivalókat a megszokott fegyver- és eszközbemutatókon kívül is, a többi pedig legyen meglepetés, a megnyitó után.

Az Igásló központról mesélne?

Glázer Tamás: „Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember bensőjének” – mondja egy ősi mondás. Hát még a munkájukban! – egészítjük ki a bölcsességet. Igáslóközpontunk igazi interaktív tér, ahol különleges és vidám kisfilmeken, felnőtt- és gyermekjátékokon (melyek csapatépítő programoknak is kiválóak), kipróbálható bel- és kültéri kiállítótérben valamint páratlan lovas fogatos, igáslovakra épülő élményprogramokon keresztül ismerheti meg ezer éves harcos- és munkatársaink, a magyar munkalovak világát.

Élménykiállításaink, fogatos, lovaskocsis élményprogramjaink mellett jó szívvel ajánljuk látogatóközpontunkat közösségeknek, cégeknek csapatépítő, családoknak pedig rendezvények helyszínéül. Minden igényt kielégítő komplexumunk és varázslatos természete erdei iskoláknak is nyugodt környezetet biztosít.

Látogasson meg bennünket, itt nem fogjuk „lóvá tenni...” Sőt! Ha időnként lóvá is tesz egy-egy ember, akkor nálunk igaz az ősi bölcsesség, hogy emberré a ló.” (forrás, bővebb info: igaslokozpont.hu).
20200612-hdr_0001-24-hdr.jpg

 A felújítások végeztével milyen programokat terveznek idén? A Kinizsi napok megrendezésre kerül?

Glázer Tamás: A település önkormányzata több hagyományos (települési, kistérségi) rendezvény lebonyolítását tervezi, melyek egy része közvetlenül is Kinizsi örökségéhez köthető – természetesen mindezek megtartása alapvetően a COVID-helyzet és a járványügyi előírások, valamint a jelenlegi építési terület (azaz a Vár) és környezete igénybe vételének függvénye. A legnagyobb és a Kinizsi-kultúrkörhöz is leginkább kötődő rendezvény az augusztus közepére tervezett V. Hazajáró Napok és Virtus – Lóerők Napja, mely több szempontból is unikális rendezvénysorozat, mely részben a Kinizsi vár, részben a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség, részben pedig a helyi lovas közösség rendezvényeit foglalja magában. A Kinizsi várban több napon keresztül zajló, változatos, a végvári korszakot megidéző programok zajlanak, melyek Kinizsi és a korszak felelevenítése mellett gasztronómiai- és borászati programokkal, illetve a Szerzetes Rendek piacával várják az érdeklődőket. Részben ehhez kapcsolódnak a Kinizsi Szövetség programjai is, melyek célja, a legendás hadvezér szellemiségének ápolása, a nemzeti összetartozás erősítése, a kevésbé ismert (főként szórvány magyar, a Szövetségben együttműködő) települések értékeinek ismertetése, a Szövetség településeinek és Nagyvázsony hagyományőrző és történeti, történelmi szerepének erősítése, népszerűsítése. A rendezvény célja továbbá, a kultúrák találkozásának ötvözése, a hagyományok, értékek újszerű feldolgozása, átadása az új nemzedékek részére, hogy az értékteremtés hosszútávon megőrizhető legyen. Missziója, hogy a fiatalok jobban megismerhessék kulturális összekapcsolódásunk a Kárpát-medencében, s közérthető módon tekinthessenek vissza a történelmi múltra, annak értékeit megőrizve, mindennapi életük részévé téve a múlt idők kultúráját, hagyományait. A rendezvénysorozat 2016 óta, évente kerül megrendezésre a településen. A programok kínálatában helyet kapnak a végvári vitézek életét bemutató, szimbolizáló interaktív előadások, színpadi produkciók, lovagi tornák, vásári komédiák, gyermekeknek, családosoknak szánt színpadi, illetve kézműves programok A több napon át tartó program kavalkád egyik ékköve a már 5. alkalommal megrendezésre kerülő Várbál. A mulatság a misztikus, történelmi várban került ez idáig megrendezésre.

Nagyon köszönjük az interjút és további sikeres munkát és sok fejlesztést kívánunk!

Fotók: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4816573566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása