Új albummal jelentkezett a Konyha
2021. május 05. írta: Kultúrjunkie

Új albummal jelentkezett a Konyha

“Tortává gyűltek a szeletek” - a KONYHA zenekar 5. albuma

konyha-sajtofoto.jpg

Megjelent a Konyha zenekar ötödik albuma. A lemez - akárcsak borítója - színes kaleidoszkóp, amibe sok minden belefér a 70-es évek funkjától a 90-es évek rockzenéjén át a legmodernebb hangzásjegyekig. A Konyha az LGT által teremtett legszebb hazai popzenei hagyomány XXI. századi zászlóvivője: a szerethető dalokat kiemelkedő hangszeres zenészek adják elő, akik olyan sorokat énekelnek, amelyek személyesek, mégis mindenki számára meghagyják a helyet a saját történetünknek és ismeretlenek ezreiből teremtenek közösséget. Szepesi Mátyás korábban is sokat dicsért szövegeinek érzékenységét az állandó alkotótárs Subicz Gábor sziporkázó fúvós- és vonóshangszerelései domborítják ki még jobban. Bár a csapat 2019-ben jutott el a szélesebb közönség-sikerig “Százszor visszajátszott” című dalával (11 millió Youtube lejátszás a mai napig), tavaly ünnepelte volna tizedik születésnapját. Fél év csúszással ugyan, de most ők ajándékozzák meg közönségüket egy tartalmas lemezzel, amelynek CD változatára sokak kérésére a Fábián Juli emlékére írt “Földrevaló” című dal Allstar verziója is felkerül, “ráadás” dalként.

unnamed_138.jpg

“Nem változol, csak azt hiszed”

A Konyha ötödik albuma a számmisztika és az időutazás jegyében fogant: az első öt dal öt évtizedet fog át zeneileg, a 70-es évek funkjától (San Francisco), a 80-as évek szinti-szőnyegén táncoló szomorú-diszkóján és a 90-es évek elektronikájával kacérkodó rockzenéjén keresztül jut el a mai, modern popzenéig.

“Tavaly szeptemberben, a második hullám indulásakor lemondtuk a koncertjeinket, mindenki bezárkózott amennyire tudott és otthonról küldözgettük egymásnak a dalötleteket” - mesélt az elmúlt fél évről Szepesi Mátyás frontember. - “Nagyon gyorsan összeálltak a dalok, novemberben a stúdióban találkoztunk két hónap után először. Februárig csiszolgattuk a felvetteket, közben Subicz Gábor öt dalra készített fúvós- és vonós-hangszereléseket, amiket egy nap alatt fel is vettünk a Pannónia Stúdióban.”

A lemez felvonultatja az elmúlt másfél év már megjelent dalait is (Napjaink lapjai, Még csak szavak, Mindig idebent, Mire vársz?), ezek producere Toldi Miklós - ahogyan a már említett "Százszor visszajátszott" című slágeré is. A többi dal produkciós munkáit azonban nem bízták külső fülre, a csapat basszusgitárosa, Haller Dániel végezte a keverést, hatalmas türelemmel és odaadással, Szabó Szebasztián (Miracle Sound) masteringje pedig tökéletesen fésülte össze a két alkotó munkájának hangképét. Nagyon sokszínű, eleven anyag született a rendhagyó “kétproduceres” felállásból olyan dalokkal, amikhez hasonlót sem csinált még soha a - korábban is sokat kísérletező - zenekar: a budapesti háztetők fölött éneklő gospel-kórustól a San Fransisco utcáin kergetőző Ford Mustangokig bezárólag rengeteg hangulatot érintenek, hol modernebb, hol vintage-ebb hangképpel megtámogatva.

“Kinyújtott kézzel öleld magadhoz ezt a világot, amíg így szeret”

Bár a “Százszor visszajátszott” sikere elismert (a Dal 2019 legjobb dalszövege, az Év Szövegírója Petőfi Zenei Díj) és keresett szövegíróvá tette Szepesit (legfrissebb külsős munkái: Margaret Island, Nagy Bogi, Odett, de ő írta a Swing Á La Djangó a Dal2021 döntőjéig menetelő Maradok c. dalának sorait is), a dalszövegek megszületését mégis komoly szemléletváltás előzte meg.

“Nem tudom kétszer leírni ugyanazt a sort, nem szeretem elkoptatni a képeimet. Minden lemezen szeretnék újat adni, ami bizonyos albumok előtt korábban stresszes helyzeteket szült, mert azt éreztem, hogy újra kell tanulnom a szövegírást, lecserélni a meglévő eszköztárat, nem bíztam abban, hogy a korábban bejárt utakon találok még új gondolatokat.” - mesélt az alkotás nehézségeiről Szepesi - “Egy véletlen lehetőség volt ami átlendített ezen: egy pályázati kiírásnak köszönhetően tető alá hoztunk egy beszélgetés-sorozatot dalszövegírókkal. Rengeteget tanultam ezekből a nyilvános gondolat-cserékből, önbizalmat adott, hogy műfajtól függetlenül mindannyian hasonló akadályokkal szembesülünk, de ezek kellő alázattal leküzdhetők. A külső szemlélők számára talán nem lesz hatalmas a változás a szövegek terén, én azt érzem, ezen a lemezen egyenletesebb lett a színvonaluk és talán mindegyik dal tud valami olyan kis titkot, amit a másik nem. Köszönet innen is Beck Zolinak, Fluornak, Lázár Domokosnak, Bodor Áronnak, Molnár Tominak és Caramelnek!”

A “Rímek párban” sorozat playlistje

“A kanyarokban nem fog a fék”

A dal beharangozó single-je a "Kikövet" című dal, amely egy szürreális zenei utazás bluestól trapig az M7-esen Monacoig egy Opel Astrában, a csapat több barátjának és visszatérő vendégének közreműködésével: Szebényi Dani (Kowalsky Meg A Vega billentyűs) őrületeset énekel benne, Füstös Bálint (Margaret Island) pedig stílusos gitározásával egészíti ki a hangzást - a csomagtartóba még a Konyha állandó fúvóskara, a Hőlégbefúvók is befértek.

“Lehetetlen letehetetlen könyv”

A lemez sokszínű, pszichedelikus borítója különleges vizuális játék, igazából egy mozaik: Balázs Soma minden egyes dalhoz külön animációt készített, ezek harangozták be az albumot a csapat közösségi média felületein, ezek elemeiből állt össze a lemezborító.

A lemezhez kapcsolódó utolsó csavar pedig egy novellafüzér, Haász János író-költő-újságíró tollából. “János néhány éve meglepett minket azzal, hogy egy fesztiválról szóló szubjektív cikkben (más zenekarok mellett) a mi dalszövegeinkre építette élmény-beszámolóját” - mondta Szepesi. - “Néhány hete felkértük, hogy szeretnénk ha írna egy anyagot a lemezpremier mellé, ha van kedve. János meghallgatta a dalokat és a hagyományos ajánló/kritika formátum helyett elkezdett írni egy elvarázsolt novellafüzért "Képzelt riport – hogy fesztivál volt (Konyha 5.)" címen, minden dal mellé egy-egy saját kisprózát. A látomásszerű, Déry Tibor vendégszövegeket is tartalmazó írások fantasztikusan sikerültek, így május 1-én, a premier napján a nagyközönség az új dalok mellé kap nyolc oldal ajánlott, izgalmas olvasnivalót!”

A novellafüzér linkje

Pályatársak gondolatai a Konyha 5. albumról:

“Most azt érzem hogy nagyon sok vendég érkezett ebbe a konyhába különböző stílusú és ízlésű emberek ültek le az asztal körül és raktak össze valami olyan ételt ami eddig nem volt a menün, én meg szeretem a változatosságot. Szóval rendelek még. (Vitáris Iván)

“Már a lemezindító Melletted-nél azt hittem megvan a kedvenc. Később a Szebényis közreműködés, meg a Hajnali háztetők alatt rájöttem, mennyire félrevezető a Konyha név, és mennyivel leíróbb volna ezentúl csak szimplán Stadion néven folytatni.” (Molnár Tamás Jetlag, AFC)

“Ami különösen tetszik az új Konyha lemezen, hogy bátran ötvözik a srácok a vintage hangzást a modern hangszereléssel, ami szerintem nagyon egyedülálló világ szinten is, itthon meg főleg!” (Gerendás Dani, producer-zeneszerző-dobos)

Az album meghallgatható az alábbi felületeken:

Youtube

Spotify

Apple music

Deezer

KONYHA web

KONYHA Facebook

KONYHA Instagram

KONYHA Youtube


Sajtóinformáció: Herendi Ráhel

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6216522776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása