Jól ismert teraszok és új helyek is nyíltak a Bartókon!
2021. április 28. írta: Kultúrjunkie

Jól ismert teraszok és új helyek is nyíltak a Bartókon!

Új üzletek is nyíltak a Bartók Béla Boulevardon

bb_2021_04_24-16.jpg

Megnyitottak a teraszok a Bartók Béla Boulevardon is, ahol a világjárvány okozta válságot szerencsésen vészelték át az üzletek. A Bartók Boulevard Egyesülethez tartozó éttermek és egyéb finomságokat kínáló üzletek közül senkinek nem kellett ugyanis bezárnia az elmúlt egy év során, sőt új üzletek nyílhattak a Bartókon.

„Néhány évvel ezelőtt például nem lehetett pizzát enni a Bartókon, most, amikor a teraszok újranyitottak, már három kínálatból is válaszhatunk az utcában. De ugyanez igaz a fagyira is. Tavaly kora tavasszal még nem hűthettük le magunkat a kedvenc ízünkkel, idén már ezt is megtehetjük” – mondta el Jáki Monika, az Egyesület menedzsere. A folyamatosan fejlődő városrész nem hiába került be 2019-ben a egyedüli budapesti negyedként a világ 50 legjobb városrésze közé, és azóta is állandó a változás, szerencsére pozitív irányba: újonnan nyíló, igazán patinás hálózatok töltik be ugyanis az utca üzlethelyiségeit.

bb_2021_04_24-27.jpg

Újabb és újabb házhozrendelési megoldásokkal örvendeztették meg ugyanis a helyi üzletek az érdeklődőket: a Hadik gasztronómiai finomságai mellé vers járt, a KEG Sörművház pedig frissen csapolt sört vitt az otthonokba. De hasonlóan a fennmaradás egyetlen járható útját választotta az utca szinte minden vendéglátóhelye: az Arriba Taqueria, a Béla Bár, a Bartók Reggel Délben Este és a Kelet Kávézó is így tudott a fogyasztók figyelmébe kerülni. Miközben az ebédmenük is szépen fogytak az utcában például a Spatula Café vagy az Enter Bár jóvoltából, az elviteles menüztetéshez nemrég a Tranzit csapata is csatlakozott. De izgalmas utazásra hívja a látogatókat az ONO Poké Bowl Bár is az utcában, teraszán Hawaii nemzeti ételeit kínálja fel. Fontos szempont volt továbbá az utcában, hogy a helyiek továbbra is a kedvenceiknél fogyasztottak, hogy tartsák a lelket az üzletek dolgozóiban, miközben a bevételt is megtartották így a minimális szinten.

148974101_811124949475598_1252834149709796919_n.jpgFotó: Spatula Cafe

Sokan a felújításra koncentráltak a bezárások idején, például megszépült a Pupicake süteményes, megújult és bővült a Moha Café konyhája, de új étlappal bővült a Bartók Reggel Délben Este, illetve a Béla Bár is. A járvány idején ráadásul új helyek is megnyíltak, mint a Fragola fagyizó és a Moto pizzázó. És még azok is, akik a világjárvány kitörése előtt nyitottak meg, a Wömbat és a Caphe by Hai Nam is bezárás nélkül vészelték át a vírus okozta gazdasági helyzetet. Az utcában, a Kő fagyizó helyén tavaly ősszel pop-up formában nyílt meg a Zsebi pékség és boltocska, amely mára végleges helyet talált az utca másik oldalán – visszaadva a Kő fagyinak a helyet a tavasz beálltával –, és a terasznyitással egyidejűleg megnyitotta ajtaját, stílszerűen szembe nézve a Kő fagyizóval.

73232366_102215801211940_351700651232722944_n.jpgFotó: facebook.com/motopizzabudapest

Nem maradhatnak ki a sorból az utca neves galériái sem. Folyamatosan szervezte kiállításait a Faur Zsófi Galéria, és amíg csak lehetett, nyitott ajtókkal várta a képzőművészet iránt érdeklődőket, miközben a K.A.S. Galéria még online kiállításmegnyitót is tartott új tárlatainak. Az Arnoldo Galéria és Kávézó folyamatosan várta a korlátozások idején a vendégeket, elvitelre pedig még kávét is főztek. Igazi kincsesdobozként tartott ki a Pagony Gyermekkönyvesbolt az utcában, ahol a teraszok megnyitásával már szendvicsekkel és süteményekkel is várják a könyvek szerelmeseit.

A fennmaradást az online jelenlét biztosította a Bartók Béla Boulevard-on, és ehhez az Egyesület megadott minden segítséget. „Ha ugyanis egy hely tulajdonosa idősebb korú, még akkor is, ha egyébként használja a számítógép és az internet adta lehetőségeket, nem ismeri ki magát az új platformok között. Például nem tudja, hogyan indítson élő bejelentkezést. Az első alkalommal, az ismeretlen programok és felületek gyakran visszariasztják őket, de ha segítünk az indulásban, a második alkalommal magabiztosabban tudnak nyúlni a felületekhez. A Bartókon múlt év tavaszán elindítottuk például a Hello BBB videósorozatot, ahol az utca üzleteibe pillanthattunk be a vírushelyzet idején. Kezdetben sokat kellett segítenünk egymást, de a végére mindenki meg tudta oldani a feladatot. Bele lehet tehát ebbe tanulni a kezdeti félelemek után” – mondta el korábban az Egyesület elnöke, Faur Zsófia. A videók, majd az online, 11 napos fesztivál, az Elevenedés programjának szervezése 2020 tavaszán összetartotta a közösséget, úgy érezhették az üzletek, éttermek, kávézók és galériák tulajdonosai, hogy nincsenek egyedül, hogy van kihez fordulniuk, beszélhetnek olyanokkal, akik hasonló nehézségekkel küzdenek.

163117755_4229302727104700_8639958374402823804_n.jpgFotó: facebook.com/FaurZsofiGallery

Ahogy az üzletek, az Egyesület is kihasználta a felszabadult időt és energiát: a teljes nyitásra elkészül ugyanis az új közösségi és kulturterük. Az előző helyükön is fantasztikus kiállítások valósultak meg az utcamenedzsment feladatainak napi szintű bonyolítása mellett, mostantól pedig a Bartók Béla út 46-ban dolgoznak a művészetek népszerűsítéséért. Az eddigieknél sokkal profibb térrel várnak majd májustól: „a Bartók Béla Boulevard szellemiségéhez illő közösségi és kult-kiállítótérben szeretnénk bemutatkozási lehetőséget adni a fiatal, tehetséges képzőművészek számára, örömmel fogadjuk be Egyesületünk tagjainak programjait, kiállításait, hogy pártfogolt művészeiket a széles közönség is megismerhesse” – fogalmazott Jáki Monika.

Az Egyesület célja, hogy a Bartók Béla Boulevard márkanév alatt integrálja mindazon szereplőket, akik egy prosperáló és élhető, jövőorientált, vonzó hellyé kívánják fejleszteni ezt az egykor szebb napokat megélt „szabadtéri plazát”. Az Egyesülethez tartoznak galériák, éttermek, kávézók, művészeti műhelyek, de még szemüvegbolt is.

Az Egyesület ráadásul már javában szervezi a következő tradicionális fesztiválját, az Eleven Tavaszt, amelyet 2021. június 4. és 6. között tartanak meg. Sok szeretettel várnak mindenkit, aki szívesen részt venne ebben a kulturális és gasztronómiai élményekkel teli igazi nyárindító kikapcsolódásban.

Keresse és kövesse az Egyesület életét a BBB honlapján, Facebook oldalán és Instagram felületén, ahol színes programkínálattal és izgalmas hírekkel szolgálnak a Bartók Béla Boulevard életéről.

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4216515364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása