Az újranyitásra már gőzerővel készülnek a szállodák
2021. március 03. írta: Kultúrjunkie

Az újranyitásra már gőzerővel készülnek a szállodák

Nyárra ismét teltházas hazai turizmusra számítanak

science-hotel-szeged.jpg

„Elsődleges szempontunk a személyzetünk megtartása volt, hiszen készülünk az újranyitásra”

Hasznos információkat osztott meg a turizmusról, a szállodák üzemeltetéséről, a belföldi szálláshelyek aktuális helyzetéről, arculatváltásról, újításokról, a covid hatásról Klemm Balázs, a turizmus véleményformáló szakembere. A magyarországi és székelyföldi érdekeltségű cég, a Hotel & More Group tulajdonosa, vezérigazgatója beszélt a 2020-as és a 2021-es turisztikai idényről és a szektor jövőbeli kilátásairól.

A szakértő részteles tájékoztatást adott a 2020-ban történt változásokról, hogyan vészelték át az elmúlt évet, továbbá milyen tervek és jövőkép látható ebben a szektorban. 

pilvax.jpg

- Júniusban berobbant a turizmus, majd hónapokig dübörgött, végül nagyon jó nyarat zártunk. Olyan kiemelkedő forgalmú nyár volt, mely a 2019-es évet is felülmúlta sok helyen. Szeptember elején azonban már csökkent a forgalom, olyan helyeken is, ahova egész évben érkeznek turisták, ilyen például a külföldi vendégek által is látogatott Hévíz és a Balaton-part.  Novemberben nem hirdettünk üzemszünetet, szállodáink továbbra is oktatási, üzleti és gazdasági céllal érkező vendégeket fogadnak. Azért, hogy a személyzetünket mozgásban tartsuk, éltünk a bérkedvezménnyel is, ami eredményeképpen minimális forgalommal, de üzemelnek a szállodáink. Elsődleges szempontunk a munkavállalóink megtartása volt, hiszen készülünk az „újranyitás”-ra. Ennek elengedhetetlen feltétele az, hogy képzett, tapasztalattal és helyismerettel rendelkező munkatársakkal tudjuk a vendégeket nagyobb létszámban újra fogadni. Az elmúlt hónapokban 5-6%-os vendégforgalmunk realizálódott, néhány hotelünkben pedig 10%-ot is tudtunk generálni. Ez annak volt köszönhető, hogy sok nagyobb vidéki városban üzemszünetet hirdettek a környező szállodák, így a mi szállodáinkba jelentkeztek be a vendégek - részletezte Klemm Balázs, aki azt is elmondta, milyen változtatásokat hoztak létre az elmúlt egy évben. 

- Figyelnünk kell a felmerülő igényekre és ezeknek megfelelő feltételek megteremtésére. Értelemszerűen minden vendégnek fertőtleníteni kell a kezét, amikor megérkezik a szállodába, a maszk használata pedig természetesen mindenhol kötelező. Ezt az időszakot felhasználtuk arra is, hogy újításokat hozzunk létre, arculatot váltunk, ez a modern, letisztult formavilág bármilyen grafikus környezetben, online és offline térben egyaránt jól használható. A saját fejlesztésű mobil applikációnk is már 90%-os készültségű, ami révén közvetlen kapcsolatot tudunk tartani a vendégeinkkel. A hoteljeinkben pedig különböző felújítási munkálatok zajlottak a közelmúltban, és még zajlanak is néhány helyen. Természetesen minden szobát és közösségi helyiséget kifestettünk, a gépészeti elemek karbantartása és felújítása is megtörtént. Ahol wellness részleggel is rendelkezünk, ott leengedtük a vizet, kijavítottuk az esetleges szerkezeti hibákat, és szükség esetén a gépészeti szerkezeteket is felújítottuk - mondta a Hotel & More Group vezérigazgatója, aki azt is elárulta, milyen jövőbeli terveket és célokat állítottak fel.

vilagos-hotel-balatonvilagos.jpg

- Azt látom, hogy vidéken be fog robbanni ismét a turizmus, működni fog, hiszen a külföldi utazások csak korlátozott számban vehetőek igénybe. Azt gondolom, hogy az emberek tartanak a vírustól, és amíg a teljes átoltottság nem történik meg, addig a belföldi nyaralást részesítik előnyben. A vidéki turizmus ezért mindenképpen hasonlóan jól fog alakulni, mint ahogy alakult 2020 júniusától egészen 2020 októberéig. Úgy vélem, Budapesten 2022-ben éled újjá a turizmus, de csak 2024-re fogja elérni a 2019-es szintet. Arra számítok, hogy a nyitás az átoltottság függvénye lesz, május előtt egy részleges, csökkentett üzemmódot engedő nyitás várható szigorított feltételek és előírások betartásával. Sokan sajnos elvesztették a munkájukat, hiszen voltak a szakmának olyan szereplői, vállalkozásai, ahol a tulajdonos, üzemeltető nem bírta pénzügyileg tovább működtetni a vállalkozását, be kellett zárnia, egy időre biztosan. Azt gondolom, hogy akiben megvan a szakma iránti tisztelet, és régóta űzi ezt a tevékenységet, az vissza fog térni előbb-utóbb. Nagyon bízom a fiatal generációban, akik most diplomáznak, mert ők újító energiájukkal fel tudják frissíteni ezt a szakmát - mondta a szakértő, aki szerint a külföldi intézkedésekhez képest hazánk hatékonyabban reagált a pandémia alatt.

- Más országokban voltak bizonyos lazítások, a hegyvidéki szállodák megnyitottak, főként a sípályáknál egy időre, ami nem biztos, hogy jó döntés volt. A rövidtávú gazdasági előnyök miatt lazítottak a szigorításokon, viszont emiatt újra gyorsult a fertőzés üteme.

További információ: https://hotelandmore.hu/

Sajtóinformáció: Sárréti Anita

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3516449404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2021.03.09. 18:05:24

Nem les kinyitas csak csőd!!
süti beállítások módosítása