Kirakatvásár, online művészeti előadássorozat, nyitva tartó galériák, elvitelre főző éttermek várják az érdeklődőket
2020. december 08. írta: Kultúrjunkie

Kirakatvásár, online művészeti előadássorozat, nyitva tartó galériák, elvitelre főző éttermek várják az érdeklődőket

Várunk vissza Budapest bevásárlóutcáiba!

fashionstreet.jpg

Személyesen és online elérhető programokat gyűjtenek össze az adventi időszakra

Iparművészeti kirakatvásár, a séf fogásai mellé járó irodalmi kvíz a Bartók Béla Boulevard-on, online művészeti sorozat, és nézelődő érdeklődők a Falkban – többek között ezzel várnak Budapest bevásárlóutcái, akik a mostani adventi időszakban is összefogtak, és egy csokorban kínálják továbbra is elérhető szolgáltatásaikat. Budapest öt bevásárlóutcájának az elmúlt években SlowXmas néven ismertté vált kezdeményezése, reagálva a vírushelyzetre, idén #Várunkvissza – Együtt a helyi vállalkozókért néven hirdeti az összefogást az adventi időszakban.

Az ünnep igazi, meghitt lényege köszönhet vissza a kampánnyal, ahol a kézműves termék, a szívvel készített finomságok, és a kulturális értékek kapják a főszerepet. Mindehhez a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (VI. és VII. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) csatlakozott, akik adventi összefogása korábban már elnyerte a Magyar Marketing Szövetség szakmai díját, a Városmarketing Gyémánt Díjat a színvonalas városmarketing tevékenységért.

Az Art&Antique Street negyed üzleteinek és galériáinak túlnyomó többsége a szokásos nyitvatartással várja a vevőket, miközben az online jelenlétre a legtöbb régiségbolt, galéria a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet – online árverésekkel az aukciósházak korábban is jelentkeztek, most pedig a kisebb üzletek is igyekeznek növelni internetes eladásaikat. Az utca vállalkozásai eddig is hittek az összefogásban, ennek a szerepe a járvány okozta válságban még jobban felértékelődött. Éppen ezért közös programokkal hívja fel magára a figyelmet az Art&Antique Street, ahol az interneten hallatnak magukról és keresik a kapcsolatot az érdeklődőkkel, a vevőkkel, így mostanra egyre rutinosabban mozognak az online világban. Tavaszi feltöltődés címmel az év eleji karantén idején online utcasétákat szerveztek, amit a Kalandos nyár elnevezésű programsorozat követett. Szeptember óta zajlik továbbá a 6 órai tea stílusosan – műtárgyak élőben című online sorozat, melynek keretében remek szakértők mellé, változatos témákhoz csatlakozhatunk be ingyenesen, az otthonunkból. Első alkalommal a szecessziós ékszerek kerültek a középpontba, de szó volt például már a japán kardokról és a 19. századi állatábrázolásokról a festészetben. December 9-én a barokktól a klasszicizmusig ismerhetjük meg a bútorkésztés izgalmas részleteit, a területbe pedig Csörge Csaba, a Darius Antik művészeti tanácsadója lesz a segítségünkre.

“Fontos, hogy az emberek halljanak rólunk, kapcsolódhassanak hozzánk. Azt reméljük, hogy aki egy csésze gőzölgő teával szerdánként leül a számítógép elé, megnéz, meghallgat egy derűs beszélgetést egy szakértővel vagy kereskedővel, látja a gyönyörű tárgyakat, egy órára elfelejti minden gondját, aggodalmát” – mondta Balázs Kata, az Art&Antique Street menedzsere. Hozzátette: “azt is igyekszünk a világ tudtára adni, hogy a legtöbb bolt nyitva van, várja a vevőket. Most, hogy a szórakozási lehetőségek beszűkültek, azt tapasztaljuk, hogy sokak számára felértékelődött egy-egy üzlet meglátogatása, a nézelődés.”

Sok az érdeklődő a Bartók Béla Boulevard szolgáltatásai iránt is, ahol igazán újító megoldáshoz folyamodtak: adventi iparművészeti kirakatvásárral készülnek az utcában, amelynek portékáit a kirakatokban találhatják majd a következő hetekben az érdeklődők! A Moha Kávézóban például ékszerek, a Pagony könyvesboltjában pedig kézzel kötött könyvek kerülnek a kirakatba. Az érdeklődők a Béla bár ablakában dizájner betonlámpát, a Bor és Kézművesben pedig kerámiákat fedezhetnek fel. Továbbá három művész munkáit is megmutatja kirakataiban a Faur Zsófi Galéria, ahol Forrai Ferenc grafikái és printjei, Kondor Edit kerámiái és Tóth Zoltán ékszerei kapnak helyet. Ráadásul november végén nyitott új üzlet is az utcában: a Zsebi a Déryné pop-up üzleteként egy igazi karácsonyi ízkavalkádot hozott el. De hasonlóan nyitva tart ételrendelés céljából több vendéglátóegység (Arriba, Kelet, Moha, OnoBowl, Reggel Délben Este, Enter Bár), kávézó (Wombat, Caphe), vagy éppen sütiző (Arnoldo, PupiCake). Várja a megrendeléseket az utca emblematikus péksége, a Pékműhely, és a sörök sörét viszik akár házhoz a KEG Sörművházból, és persze nem szabad megfeledkezni az ajándékozás nagymestereiről sem, ahonnan a legjobb ötleteket szerezhetjük be (Bartók Pagony, Valentin Optika, Fári Antikvitás és a galériák: Faur Zsófi Galéria, Gross Arnold Galéria).

„Több új ételt is felvettünk a házhoz szállítós és elviteles kínálatba, a mostani időszakban az lehet a célunk, hogy mind átvitt értelemben, mind pedig szó szerint, legalább ne hűljön ki a Hadik és a Szatyor” – mondta el Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria tulajdonosa. Szeretnénk, ha a közönségünk kapcsolatban maradna velünk az étel- és italrendeléssel, vagy a platformjainkon található program-felvételek megtekintése által, de hamarosan podcastjaink is elérhetők lesznek. Izgalmas, hogy a helyben átvett ételekhez igényesen összeválogatott könyvgyűjteményükből választhatnak vendégek, az ötlet pedig nagyon népszerű. Aki pedig házhoz rendel, annak Karinthy-idézetes matricával, a Babos Zsili dizájner által tervezett tetoválás-felragasztóval hálálják meg a rendelést. Ugyancsak a környezetbarát csomagolásba kerül a séfük fogásai mellé egy irodalmi kvíz is, aminek a helyesen kitöltői között étkezési vouchert sorsolnak ki.

A kérdésre, hogy miként érzékelhető a Bartókon a vállalkozások összefogásának a hatása, Bosznai Tibor elmondta, az egy hosszú és pozitív folyamat. Ennek pedig egy állomása az is, hogy most, a lezárások alatt is van azért érdeklődés a környék iránt. És ezt szolgálja a fizikai jelenlét is: a legérdekesebb aktualitásuk Babos Zsili Bertalan dizájner-képzőművész porszívó-robotos, kismackós utcai installációja és -recycling adventi koszorúja, amiért naponta sok-sok járókelő áll meg fotózkodni a Hadik előtt.

Az összefogást hirdetve november 25-től egészen karácsonyig a www.bevasarloutca.hu oldalon naprakész információt kínálnak arról a szervezők, melyik vállalkozás milyen szolgáltatásokat nyújt még ebben a nehéz helyzetben is. A nyomonkövetés, a működő üzletek kiemelt bemutatása és az összehangolt kommunikáció segíthet abban, hogy jelezzék, ha átmenetileg nem is mindenki a valós térben, de ahogy tudja, igyekszik termékeivel és szolgáltatásaival az igényeket kielégíteni. Az öt utcában a nehéz helyzet ellenére is több mint 100 üzlet tart ugyanis nyitva a legkülönbözőbb formában. A Fashion Streeten az üzletek mellett az egyedülálló karácsonyi fények adják meg az ünnepi hangulatot a bevásárláshoz, ha pedig elfáradnánk, elvitelre vehetünk magunknak kávét és forralt bort is, de a D15 étterem üzemi konyha lévén továbbra is várja vendégeit ebédidőben. A KultUnioban, azon belül is a Liszt Ferenc téren lévő Cafe Vian jóvoltából, az új „drive-thru” szolgáltatással az átvétellel rendelt ételeket akár az autóhoz is kiviszik. A Király utcában lévő K11 Művészeti és Kulturális központ pedig online programokkal várja az érdeklődőket. Elvitelre és kiszállításra a Ráday utcában színes gasztronómiai kínálatból választhatunk, sőt Karácsonyra több helyen is rendelhetünk kézzel készült bonbonokat, csokoládékat.

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4516323034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása