8 könyv a 21. Század Kiadótól, amivel bekuckózhatsz
2020. március 28. írta: Kultúrjunkie

8 könyv a 21. Század Kiadótól, amivel bekuckózhatsz

#Maradjotthon

emily-rudolph-fkrrhzjcs_s-unsplash.jpg

A koronavírus elleni védekezésben óriási szerepe van annak, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon, és minél kevesebb emberrel találkozzunk - azaz a lehető legminimálisabbra csökkentsük a kontaktjaink számát. Összegyűjtöttünk neked 8 izgalmas könyvet, amik garantáltan lekötik majd a figyelmed ezekben a hetekben.

Paul Auster: Mr. Vertigo

unnamed_103.jpg

A Mr. Vertigo szédítő pikareszk regény, cselekménye az 1920-as években kezdődik. Az árva főszereplő, Walt igazi csodagyerek, országos hírnévre tesz szert. Mestere, Yehudi, Kansas államban működtet cirkusztársulatot. A titokzatos, magyar zsidó származású különc St. Louis utcáiról mentette meg a fiút, hogy aztán megtanítsa a levegőben járni. 

Vándorútjuk során színesebbnél színesebb alakokkal - tolvajokkal, gonosztevőkkel és a Klu-Klux-klán tagjaival - hozza össze az őket az élet, majd a chicagói maffia tagjai is felbukkannak. Walt növekvő hírneve az ország fejlődéstörténetének tükörképe és egész Amerika sorsának szimbóluma. 

John Updike: A kentaur

unnamed_1_48.jpg

A Kentaur egy görög, mitikus történet újramondása modern környezetben. Updike a Nyúl-sorozat első könyvét követően és A Farmot megelőzően írta, az USA-ban eredetileg 1963-ban jelent meg.

Kheirón egy bölcs, nemes lelkű kentaur volt, aki fájdalmas sebet kapott, mégsem volt képes meghalni és lemondott a halhatatlanságáról Prométheusz javára.

Updike huszadik századi változatában az Olymposzból egy kisvárosi középiskola lesz, Kheirónból George Caldwell középiskolai tanár, Prométheusz pedig nem más, mint Caldwell tizenöt éves fia, Peter.

Philip Roth: Düh

unnamed_2_33.jpg

Az Isten veled, Columbus és a Nemezis – az író legelső és legutolsó könyve – után Philip Roth-sorozatában a 21. Század Kiadó most egy másik késői kisregényt ad közre, a koreai háború idején játszódó Dühöt, amelynek ugyancsak fiatal a hőse.

Milyen döntések alakítják végzetesen az életet? Hogyan állja az egyén a körülmények csapását? Philip Roth itt is ezt vizsgálja.

Amerika, 1951, a koreai háború második éve. A szorgalmas, törvénytisztelő Marcus Messner az ohiói Winesburg vidéki, konzervatív főiskoláján kezdi meg másodéves tanulmányait. Szülővárosából, Newarkból menekül ide, mert apja már-már esztelenül félti a felnőtt élettől: az idősebb Messner valójában attól retteg, hogy egyetlen fia a koreai frontra kerül, vagyis a halálba.

Cristina Alger: Lányok, mint mi

unnamed_3_29.jpg

Mi történik, ha egy gyilkossági ügy első számú gyanúsítottja nem más, mint az édesapád?

Nell Flynn FBI ügynök egy nagyon személyes ügyben nyomoz. Édesapja a gyilkosságiaknál két fiatal nő halálának ügyén dolgozott, mikor hirtelen életét vesztette egy motorbalesetben. A lány tíz év után visszatér a szülővárosába, hogy eltemesse apját és felszámolja a családi birtokot.

De előtte még fontos feladat vár rá: apja közvetlen munkatársa, Nell segítségét kéri a Long Island-i gyilkosságok kivizsgálásában.

Raymond Chandler: Asszony a tóban

unnamed_4_19.jpg

Chandler negyedik regénye, amelyben szerepel Philip Marlowe, „a városi magánnyomozó kvintesszenciája”.

Két feleség tűnt el – az egyiknek szegény ember a férje, a másiké gazdag. Az egyik nő talán Mexikóba utazott, hogy elváljon, majd hozzámenjen egy dzsigolóhoz, a másik nőt talán megölték.
Marlowe abban sem biztos, izgatja-e egyáltalán, mi történt ezekkel a nőkkel... bár nem azért fizetik, hogy izgassa.

Emma Donoghue: A rokon

unnamed_5_19.jpg

Noah Selvaggio nyugdíjas vegyészprofesszor magányosan éldegél New Yorkban. Szülővárosába, Nizzába készül, hogy megünnepelje nyolcvanadik születésnapját. Gyerekkora óta nem járt Európában, csak az édesanyjától örökölt fotók őrzik a II. világháborús történelmi múlt és a családi legendák titkait.

Telefonhívást kap a gyámügyi hivataltól: ő a legközelebbi rokona a tizenegy éves unokaöccsének, Michaelnek. A fiú apja nemrég meghalt, az anyja börtönben ül, ha Noah nem vállalja a felügyeletét, kénytelenek nevelőintézetben elhelyezni. Noah kötelességtudatból beleegyezik, hogy magával vigye a fiút a nizzai vakációra.

Sally Rooney: Baráti beszélgetések

unnamed_6_14.jpg

Frances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet...

A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.

Brian Windhorst: A LeBron-vállalat

unnamed_7_11.jpg

Elődjeihez, Magic Johnsonhoz és Michael Jordanhez hasonlóan üzletemberként is világhírű lett: megalkotta saját globális brandjét és elérte, hogy a profi sportolók másként gondoljanak saját értékükre, jobban kihasználják a rendelkezésükre álló mozgásteret és gyakrabban hallassák hangjukat.

Hogyan vezetett az út a kezdetektől addig, hogy dollármilliárdokat érő ikonná váljon? LeBron ma is a kosárlabda nagy sztárja, aki sikerekkel, kudarcokkal, tanulságos leckékkel teli életével megmutatja, hogy egy sportoló karrierje akár évtizedekkel tovább tarthat, miután lefújták az utolsó meccset.


Lead kép: Emily Rudolph / Unsplash

Forrás: 21. Század Kiadó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3415566738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása