Átszálltunk egy új hajóra úgy, hogy önmagunk maradtunk - The Scarlet interjú és dalpremier
2019. július 04. írta: Licskai Timi

Átszálltunk egy új hajóra úgy, hogy önmagunk maradtunk - The Scarlet interjú és dalpremier

A kezdetekkor zsinórban három koncert a Sziget Fesztiválon, két albumuk kiadása közben intenzív turnézás, az utóbbi időszakban viszont egyre inkább a külföldi fellépések jellemzik az idén hatéves Scarletet.

Június egyik tikkasztó délutánján beszélgettem a zenekar frontemberével, Fekete-Szűcs Dániellel, Budapest belvárosában.

Július 11-én koncertet adtok a Barba Negra Trackben, ami a 6. születésnapi bulitok. Mesélj, milyen meglepetésekre számíthatunk? 

A születésnap tekintetében, a megalakulásunk pontos időpontja 2013-ban sosem volt letisztázva, de mindig sikerült külön alkalmat szenteltünk az összes évfordulónak. Idén az A38 hajó helyett a Barba Negra Track fog az ünneplésnek helyszínt adni. A Barba amúgy idén lett megválasztva a legjobb szabadtéri helyszínnek, szóval külön megtiszteltetés számunkra ez a lehetőség.

Mellettünk még két másik banda, a Szabadtéri 4akkordos Performansz (röviden Sz4P), illetve a The Medley’s fog még fellépni. Mind teljesen más stílust játszunk, és most először játszunk a másikkal. Ez a kombináció eléggé a véletlen műve. szóval ez most mindenkinek különleges alkalom. Innen támadt egy olyan ötletem, hogy a zenekarok frontemberei mintegy vetésforgó járjanak át egymás között és énekeljenek el egy dalt. Jelenleg annak drukkolunk, hogy összejöjjön a terveknek megfelelően és nagyot szóljon!

Egy merőben más stílusból csak úgy átsétáltok egymás zenekaraiba és így adtok elő, ez elég merészen hangzik!

Hát eléggé! A Medley’s-től hozzánk Gellért, az SZ4P-hez egy dalra majd én, és majd az SZ4P-től Zoli a The Medley’s-hez fog egy dalra becsatlakozni. Azt hiszem, ilyet nem látni mindennap a zenekarok történetében, már csak ezért is érdemes lesz megnézni! 

Az ünnepléssel egybekötve búcsúzni is fogtok egyik tagotoktól. Tudnál nekünk beszélni erről, a döntés miértjéről, illetve kis retrospektív: az elmúlt 6 évre visszatekintve értékelni a közös munkát?

Igen, sajnos igaz a hír, sőt, egyes rajongók számára már sejthető volt. Seres Juli, a fuvolásunk 6 év után úgy döntött, hogy számára ez a fajta zenélés már nem fekszik annyira. Ennek megvannak a magánéleti okai is, de a lényeg, hogy úgy döntött, más dolgok érdeklik már, valamit szortírozni kell, és szomorúságunkra, ez a The Scarlet lett. Szerencsére nem romlott meg a viszonyunk, ugyanúgy eljárunk közösen szórakozni, szóval ezzel nincs para.

A búcsút a Trackben egy külön műsorblokkal fogjuk kidomborítani, aminek Juli lesz a középpontjában. Most először énekelni is fog a közönségünk előtt, szóval tényleg nagyon különleges lesz ez a koncert.

Visszatekintés szempontjából: a Scarletnek volt egy akusztikus előzménye, amiben Juli már meghatározó tagként vett részt. Majd annak a feloszlását követően, a rockosabb hangzású zenekari vonal indítása után viszont visszajött hozzánk és azóta is az egyik legmegbízhatóbb zenésztársam valaha.

Azonban, ha ő most elmegy, lesz új tag a helyére vagy ez még nyitott kérdés? Tekintettel arra, hogy az ő általa megszólaltatott hangszer eléggé meghatározó a zenekar zenéje szempontjából.

Nem lesz új tag helyette. A Trackben lépünk fel utoljára hatfős felállásban, utána öten folytatjuk tovább. 

Élőben más lesz a feeling, de érdekes módon a Scarletnek ez most kifejezetten jót tesz. Egyébként stúdiófelvételen még simán lehet, hogy visszaköszön Juli, de amúgy maradunk ennél a rockalap, hegedű és… ITAL felállásnál! (Itt a fotósunk a lendületből elhelyezett üdítőitalát majdnem katapultálta az igényesen libbenő asztallapon.) Igazándiból az összes fiú megtanul majd sörösüvegeken játszani és fúvós zenekarrá avanzsálunk! Még passzolna is az imidzsünkhöz! Sőt, akkor már saját sört is kiadhatnánk! Sörfőzők megkeresését várjuk!

Érdekelne, hogy álltok ehhez a tagcsere témához, mivel sok zenekarnál jellemző, hogy ha kiszáll egy vagy több tag, gyorsan próbálnak a megüresedett helyre „castingolni” új tagot, azonban ez rengeteg kérdést vet fel mind zenekarokon belül (pl. beilleszkedés problémája, zenekar kémiája stb.), valamint a rajongók körében…

Már most tudjuk előre, hogy mi is és a közönség is meg fogja érezni Juli illetve a fuvola hiányát, de ennek az is az eredménye, hogy már most tele vagyunk kreatív gondolatokkal, azok pedig korábban is mindig jó irányba terelték a zenekart. Ha úgy tetszik, átszálltunk egy új hajóra úgy, hogy önmagunk maradtunk.

Sokan nem tudják rólunk, hogy mi mindig elsősorban barátok vagyunk, és csak másodsorban zenésztársak. Juli távozásával egy Scarlet-korszak lezárul, és csak azért, hogy legyen fuvola, nem szeretnénk mást bevenni a zenekarba. Ha esetleg úgy érezzük, hogy mégis lenne igény egy hatodik emberre, akivel ki tud alakulni a megfelelő kémia, akkor visszatérhetünk a témára.

Szent Patrik-napkor az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató programjának köszönhetően Németországban turnéztatok, mesélj nekünk erről az élményről!

Melyik része érdekel? Ahogy koncerteztünk, ahogy utaztunk és épphogy a szálláshelyre sikerült odaérnünk, vagy ahogy sikerült egy egész társasházat magunkra haragítani Weinheimban?

Gyakorlatilag ebben a sorrendben már mesélheted is a sztorikat!

Az utóbbiba ne menjünk bele, mert lehet nem tűrne nyomdafestéket! :D De ezen kívül viszont nagyon kis kompakt turnéban volt részünk, minden a helyén volt egészen elképesztő módon. A németországi bulik elé beiktattunk egy cseh állomást is, hogy kisebb legyen az odafelé megtett távolság. Brnoban kezdtünk, ahol a koncert után annyira felpörgött mindenki, hogy meglett szakállas férfiak elkezdtek székversenyezni a dühöngő terén. Nos, ez egy eléggé biztató jel volt, hogy mi nagyon jól fogjuk magunkat érezni ezekben a napokban. 

Másnap olyan 300 fős helyen léptünk fel, ahol ahogy néztem, a nálunk sokkal híresebb zenekarok szoktak fellépni (pl. Zebrahead, Lacuna Coil, Ektomorf, TYR, stb.) de valami csodával határos módon végül teltházas lett az est. Alig bírtuk elhinni, hogy az első német koncertünkön ilyen mázlink van. Aztán persze meg kellett azt is tapasztalni, hogy a közönségből sokan előszeretettel találtak be minket és követelték, hogy igyunk velük egy-egy sört…

Végül pedig egy ír pubban sikerült hangoskodni két egymást követő estén, annak ellenére, hogy ezek akusztikus koncertként voltak meghirdetve. Annyira lelkes volt a közönség, hogy a tulaj gondolt egyet, és mondta, váltsunk át zúzósba! Zseniális! A németek nagyon érzik a folkzenét és eléggé be is tudnak vadulni. Azt se tudták pontosan kik vagyunk, de élték a dolgot!

Visszatérve még egy kicsit a 11-i koncerthez, új dallal is készültök, ahogy azt elhintettétek a közösségi oldalatokon, mit lehet tudni erről a dalról? Hasonlóan zúzós lesz, mint a legutóbbi dalotok a Start with a shot, vagy esetleg illeszkedik majd a búcsúzás hangulatához? 

Mindenképpen zúzós lesz! Ezt a Sail Eternally című számot tulajdonképpen még 2013-ban írtam, ez volt a legelső “kalózos” dalunk. Egy-két évig játszottuk, de aztán csak fiók alján pihent. Tavaly év végén jött a gondolat, hogy vegyük elő és újítsuk fel. Annyira új lett a lüktetése, a szövege és a felépítése is, hogy csak nyomokban emlékeztet a régi önmagára, ami nagyon is jót tett neki.

Tudvalevő, hogy Juli ebben a dalban már nem szerepel, viszont Dominikáról közben kiderült, hogy elkezdett megtanulni mandolinon, szóval belepakoltuk a Sail Eternally-be, és talán még a jövőben más kiadott dalunkban is felbukkanhat. Most kb. 8-9 nóta van készülőben, és mindegyik kapcsán vitatkozunk, hogy mi hogyan legyen a dalokon belül. Én ilyenkor sokszor mini-diktátorrá válok, de végül mindig egyetértésre jutunk. :)

Akartam is kérdezni, hogyan néz ki nálatok a kreatív folyamat? Ki hozza főként az anyagokat, kinek a szava számít a dalok végső formáját illetően?

Az első pár évben gyakorlatilag mindig én hoztam teljes dalokat. Aztán egyre jobban összekovácsolódtunk, és elkezdett körvonalazódni, hogy merrefelé haladunk, és mit szeretnénk, mint zenekar. Bár a mai napig én hozom a dalok kb. 80%-át, de mindenki beleteszi a saját játékát, érzéseit, ettől lesz kerek. De például a Sail Eternally új lüktetése egy az egyben Gábor érdeme.

Egyéb terveitek, álmok a jövőre nézve?

Idén szeretnénk egy új nagylemezet kiadni, ez fix. A dalok kidolgozása van hátra. Nagyobb szerepet kap az, hogy olyannal álljunk elő, amilyennel korábban nem. Mi is fejlődtünk, tovább érett a zenekar, és egy árnyalatnyi komolyságot, egy pici merészséget is igyekszünk beleszőni. Már nem (csak) úgy születnek meg a dalötletek, hogy elmegyünk kocsmázni és utána elalszunk az éjszakain, hogy aztán hajnalban a kaller szállítson le a délpesti autóbusz-garázsban. :) 

A távolabbi célkitűzéseink között első helyen szerepel, hogy még több külföldi koncertünk legyen. Főleg Olaszországba szeretnénk eljutni, mivel tudjuk, hogy ott is eléggé elterjedt a folkos stílus. Számunkra minden ilyen lehetőség egy-egy mérföldkő számunkra, és nagyon hálásak mindenkinek, aki értékeli és támogatja, amit csinálunk! 

Készültünk még néhány random kérdéssel, ha benne vagy…

Ne kímélj!

Mi a leghajmeresztőbb dolog, amit eddig megtettetek, mint zenekar?

Hűha! Volt, hogy aznap tudtuk meg, hogy fellépünk a FEZEN fesztiválon, miközben a zenekar fele az ország három különböző pontján volt. Volt olyan, hogy otthagytuk leparkolva Szombathely főterén a kocsit a színpad mellett, amíg elmentünk a gázsiért, és közben lebontották a rendezvényt, így mire visszaértünk két rendőr az üres téren már a büntető-cédulával ügyködött. Az a baj, hogy egyet nagyon nehéz kiválasztani. Maradjunk annyiban, hogy anyáink okkal aggódnak értünk mindig. :) 

Ha lenne három kívánságod, mit kívánnál a zenekarnak?

Nagy vágyam, hogy hívjanak meg a Dublin Castle-be játszani és nyilván fizessék az utunkat! Bár az már két kívánság… Hm, akkor legyen így, ez három kívánság: Dublin Castle fellépés, oda-vissza út és végtelen catering!

Milyen szupererőt szeretnél vagy szeretne a zenekar?

Fú, teleportálni kéne tudnunk!

Akkor nem lenne ennyi buszos és utazós sztori, nem?

Hm, igaz! Akkor legyen az, hogy bármilyen nyelven értsek/értsünk. Ne tudd meg, milyen hasznos lenne egy-egy külföldi bulinál! Na, ott bármikor megtörténhet az, hogy pl. egy cseh technikus csak csehül és oroszul beszél, te meg angolul és németül, és miközben kommunikálni próbáltok, a helységben mindenki azt hiszi rólatok, hogy az Activityben most van a mutogatós kör.

Van-e olyan előadó, zenekar, énekes, akit régen hallgattatok/hallgattál, de már cikinek számít?

A turnébuszos lejátszási listánk roskadozik az ilyenektől. Van rajta MC Hawer és a Tekknő, Hupikék Törpikék, és olykor egy adag Kis Grofó is becsúszik!

És íme az új The Scarlet dal:

 

A zenekarnak további sok sikert kívánunk és kíváncsian várjuk a július 11-én megrendezésre kerülő koncertet! Erősen ajánlott mindenki számára a részvétel!

FB esemény: https://www.facebook.com/events/823299498030785/

  

Interjút készítette: Licskai Tímea Judit

Képeket készítette: Scollon Bettina 

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8014925434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása