Nagyban befolyásol minket az időjárás

Időjárás: a legnagyobb közhely, vagy tényleg ekkora hatással van az életünkre?

2018. június 25. - Kultúrjunkie

changing-weather.jpg

Hogyan befolyásol minket az idő változékonysága, és biztosítható-e az időjárás? A Generali ennek járt utána.

Ha több a napsütés, nagyobb a jókedv?

Az időjárás emberekre gyakorolt hatása egy igen alaposan kutatott terület, de vajon igaz-e, hogy ha a hőmérséklet jó, akkor kedvesebbek vagyunk egymással?

59 kínai városban és közel 13 000 amerikai lakóterületen végeztek adatgyűjtést[1], mely során kiderült, hogy a 22°C-os átlaghőmérséklethez közelebb eső vidékeken felnövők barátságosabbak, az érzelmi stabilitásuk magasabb és lelkiismeretesebbek is, szemben azokkal, akik szélsőségesebb (akár hidegebb, akár forróbb) tájain élnek a bolygónak. Tehát igaz, és ezt kutatások bizonyítják.[2]

A szélsőségek jobban megviselik az emberi pszichét

A frontátvonulások jól ismert biológiai következményei mellett az időjárás és az évszakok érzelmekre gyakorolt hatásai is bizonyítottak: a szélsőségek jobban megviselik az emberi pszichét. Ennek egyik jól megfigyelhető példája a szezonális affektív zavar[3] (SAD), amely az évszakok változásához kapcsolódik. Előfordulhat tavasszal vagy nyári időszakban is, de jellemzően a tél érkezése, a rövidülő nappalok és a hideg beállta az, ami sokak vállára nehéz lelki terhet helyez. Míg az év első felében a napsütéses napok száma magas, június 21-én, a nyári napfordulóval megfordul ez a tendencia és a nappalok ismét rövidülni kezdenek. Ebben az időszakban - a depresszióhoz hasonlóan - motivációvesztéssel és állandó kimerültség-érzéssel járó tünetek előfordulhatnak, koncentrációzavarral, reménytelenséggel, bűntudattal kísérve.

Az időjárás hatással van a hangulatunkra, az életkedvünkre, és arra is, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz. Mindezen túlmenően a természet fizikai hatást is gyakorolhat életünkre: egy komoly jégeső, vagy az elmúlt hetekben is jelentkező viharok nagy károkat okozhatnak számunkra.

Felkészülten az időjárás viszontagságait is jobban viseljük

A magyarok a jelek szerint érzékelik, hogy az időjárási jelenségek kockázatot jelenthetnek otthonukra és szabadidős tevékenységeikre, szabadságunkra egyaránt. A Generali adatai alapján elmondható, hogy a hölgyek kissé tudatosabbak ebben – jellemzően ők kötik a lakásbiztosítások 54%-át. A férfiak viszont korábban kezdenek foglalkozni a kérdéssel: a Generali férfi lakásbiztosítási ügyfelei jellemzően 40-49 év közöttiek (27%), míg a hölgyek a 60-69 év közötti korosztályt képviselik legnagyobb arányban (24%). Lakásbiztosítás terén az látható, hogy a nagyvárosok lakói a legtudatosabbak (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs).

A káradatokat látva fontos is a tudatosság az időjárás viszontagságaival szemben. A június eleji viharok kapcsán a Generali Biztosítóhoz közel 6000 kárbejelentés érkezett, értékük elérheti az 1 milliárd forintot. A legtöbb kár úgynevezett viharkár, de a jég és a villámlás is számos káresetet okozott.

Az időjárás azonban nemcsak az emberi kapcsolatokra vagy a vagyontárgyainkra lehet rossz hatással, de a nyaralásunkat is elronthatja. Sokak rémálma ez, de a Generali ügyfelei közül a férfiak mégis elővigyázatosabbak a témában: a 35-54 éves lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek több mint fele rendelkezik időjárás-biztosítással.

 

[1] A táj hőmérsékletének hatása a helyi lakosok személyiségére //: Regional ambient temperature is associated with human personality - https://www.nature.com/articles/s41562-017-0240-0.epdf

[2] A hőmérséklet hatása a társas viselkedésre //: The Thermometer of Social Relations: Mapping Social Proximity on Temperature - https://www.bakadesuyo.com/2010/05/are-we-warmer-or-colder-toward-others-when-th/

[3] A szezonális affektív zavar leírása - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651

 

Fotó:Wolverson Photography

Sajtóanyag: Generali Biztosító

 

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8214069735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2018.06.25. 21:01:26

Keveset kutatott téma a szél, a huzat hatása. Ez sok embert egyszerűen munkaképtelenné tesz. Az ok valószínűleg valamelyik vírus, amely fellobbantja ilyenkor a gyulladásokat (mint az övsömör).

V B T 2018.06.26. 15:15:05

A széltől, huzattól nekem is minden bajom van. Többször voltam miatta több féle orvosnál, vizsgálatok tucatján, mindegyik negatív lett...