A kultúra szexi

"Egyvalamiben bíztunk: a rengeteg évben és eljátszott koncertben"

2015. szeptember 03. - Tomi9046

11060252_977762978901549_8555146686180745978_o_1.jpgAz Ocho Macho már évek óta járja a fesztiválokat, és mindenhol mosolygós emberek fogadják őket. Titkuk a zenéjükben keresendő, hiszen olyan stílusban játszanak, amelyet egyetlen más magyar zenekaréhoz sem lehet hasonlítani. Májusban megnyerték a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyt, amellyel talán megkoronázták a több mint tízévnyi zenélést. Természetesen a rekordokat döntögető EFOTT-on is ott voltak, ahol a velencei-tó északi strandján Kirchknopf Gergő mesélt nekünk az elmúlt időszakról.

A Nagy-Szín-Pad verseny mit jelentett a számotokra, illetve mennyire volt előny nektek az, hogy a szombathelyi közönség busszal érkezett az Akvárium Klubhoz?

Maga az, hogy busszal ejöttek, azt nem előnynek gondolnám, hanem inkább egy óriási ajándéknak a közönség részéről, hogy ezt bevállalták. Szombathely városa biztosította a buszt, úgyhogy csak örülni lehetett ennek, meg értetlenkedni a dolog előtt, mégis mi váltja ki ezt az emberekből... Valahol nyilván tanítja is az embert, hogy még több alázattal, lendülettel álljon színpadra és zenéljen.

Voltak esetleg elvárásaitok a versennyel szemben? Számítottatok-e arra, hogy döntősök lesztek, akár meg is nyerhetitek, vagy csak annyi volt, hogy jól érezzétek magatokat, és zenéljetek egyet?

Az első „elakadásunk” ott volt, hogy nem értettük miként kerültünk bele ebbe a kilences fogatba, hiszen ez egy száztagú zsűri be nem adott pályázatunk alapján való döntése volt. Igazából nagyon örültünk neki, ugyanakkor féltünk is tőle… Mert ennek a zenekarnak a dalait nem nagyon játszották túl az elsővonalas médiák, így nem tudtuk, hogy mit fogunk majd kezdeni azokkal a zenekarokkal, akiknek a dalait naponta ötször-hatszor is hallod.

Egyvalamiben bíztunk: a rengeteg évben és eljátszott koncertben, ahol szinte az ország minden településén játszottunk. Ezáltal reméltük, hogy az emberek majd összefognak és mellénk állnak, aminek segítségével majd sikerül egy ütős negyedórát összeállítani.

Mennyire változott az Ocho Macho népszerűsége a verseny után?

Azt gondolom mindenképpen érezhető, hogy történt valami. Hál’ isten most már a nagyobb rádiók is játsszák a dalainkat, itt a rotációkra gondolok. Amit megfigyeltünk, hogy a koncerteken a nézőszám eddig is „koppon” volt, de most meg kiszorulnak az emberek még a szabadtéri rendezvényeken is. Például legutóbb Balatonszemesen olyan utcabálba sikerült belecseppenünk, hogy az hihetetlen volt.

11755889_10153429163031061_4818570094892471154_n.jpgBízom benne, hogy az új emberek, akik emiatt a verseny miatt hallottak rólunk először, és eljönnek megnézni minket, utána már úgy mennek haza, hogy ők is a „La Familia de Machos”-ba tartoznak... A régiek pedig büszkén és örömmel jönnek.

Van küönbség a fesztiválok és a klubkoncertek között, mind a dalok tekintetében, mind a felkészülésben?

Ugye a klubkoncerteket és a fesztiválhangulatokat mindenképpen másként kell kezelni, hiszen egy klubban van másfél,- két órád zenélni, itt a fesztiválokon meg szigorú az ötven, max hatvan perc, amit tartani kell. És ez is egy feladat, hogy ezeket a fellépéseket rendesen meghúzzuk.

(Mindeközben a Dumaszínház jeles képviselője, Dombóvári Úr is jelezte, hogy bizony ő is a srácokkal van!) :)

A koncertek előtt,- után esetleg részt szoktatok venni a nagyobb hazai fesztiválokon?

Pont most számoltuk, hogy ez volt a hetedik VOLT Fesztiválunk, ahol most nagyszínpadra is állhattunk július elején, de nézőként nagyon kevés lehetőségünk van csak úgy menni egy kört. Heti négy-öt koncerttel örülönk, ha túléljük a napokat, de nekünk ez a dolgunk és nem az, hogy más színpadok előtt álljunk hála a jó égnek.

Milyen érzés volt nektek, hogy a VOLT-on Sopronban rengeteg ember kijött a délutáni fellépésetekre? Ami, azért nem mindennapi dolog, hiszen az óriási hőség és a korai időpont nem feltétlenül nézőcsalogató.

Valami ilyesmit írtam a facebook oldalunkra, hogy akármilyen volt a hőség, én libabőrős lettem, mert nem kevesebben, hanem többen lettek. Lehetett érezni, hogy egyre masszívabb a tömeg, és a végére meg már... Borzasztó jó volt, bár megvakultam a saját izzadságomban, dehát ez ilyenkor nem számít, óriási volt!

A jövőbeli tervek mik, lesz-e új dal vagy klip? A következő hónapok, hogy néznek majd ki nálatok?

Hogyha most lehetne egy hónapban négy szombat helyett öt vagy hat, akkor érnénk talán utol magunkat. Szeretnénk új dallal kijönni, és klipet is csinálni. Ugyanakkor tetszik nem tetszik, ezeket kilométerben le kell tudni tolni, és egy buszozás oda-vissza lehet akár 14  órás út is, tehát most a darálás megy. Mindemellett a buszban ötletelgetünk, és vesszük fel az új anyagot. És, ha minden igaz, akkor ugye a Nagy-Szín-Padtól majd segítséget is kapunk a kliphez.

Készítette: Kászon Tamás és Vincze Kata

Főkép: Dancs Enikő Bianka | ThePOSZT

Fotó: facebook.com/ochomacho

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr47963246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.