A kultúra szexi

A fesztivál, ahol még a főpolgármester-helyettes asszony is táncra perdül!

2015. június 12. - Tomi9046

00sajttaj6.JPG

Különleges helyszínek, nem mindennapi köntösben, azaz jön a legvárosibb zenei és kulturális fesztivál.

Június 25. és 28. között második alkalommal rendezik meg a város talán legegyedibb fesztiválját. Ez az esemény azzal tűnik ki a hasonló rendezvények közül, hogy a négynapos bérlettel a zsebünkben nem csak zenés szórakozást kapunk, hanem egészen sokrétű kikapcsolódási lehetőséget nyújt a számunkra.

A Vodafone 4G Budapest Essentials szervezői a tavalyi év pozitív visszajelzései alapján, idén még merészebben belemarkolnak a város szívcsakrájába. Mindezt természetesen a főváros közreműködésével teszik. A kiemelt koncerthelyszínek között olyan fantasztikus épületek és építmények vannak, mint a világörökség részét képező, nemrég felújított Várkert Bazár, a Fővám téri Vásárcsarnok, vagy épp a régi vasúti szerelvények örzője, a Vasúttörténeti Park.

A fesztivál hivatalos sajtóeseményére a Rudas fürdőben került sor, de sajnos a felhőszakadás miatt elmaradt a napozó teraszon való „matinézás”. Végül a fürdő étterem része adott helyet az újságíróknak. A sajtótájékoztató, egyben a kerekasztal-beszélgetés koordinátora a Petőfi Rádió műsorvezetője, Buda Márton volt. A beszélgetésben résztvett Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese, Papp Regina a We Love Budapest főszerkesztője, illetve Dr. Csókay Gergely főszervező, és Baráth Péter Vodafone márkaigazgató.

00sajttaj5.JPG

A főtéma természetesen maga a Budapest Essentials urban fesztivál volt, de jelentős részt szenteltek a „Budapest kutatás” eredményeinek is. Nem utolsó sorban pedig a #köszibudapest kampányól és annak fontosságáról is esett szó.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra szerint voltak nehezen kivitelezhető dolgok, de mégis mindenki egy irányba tart, és mindenhol a város sikeressége a legfontosabb:

„Egy ekkora városban sokféle igényt kell összeegyeztetni, és nehéz mindenki elégedettségének megfelelni. Például a CSAPI-val (Vásárcsarnok) egy kicsit nehéz volt megegyezni, de végül az is sikerült. Ennek a fesztiválnak pont ez a lényege, hogy nem szokványos helyeken rendezik meg, pont ettől jó, hogy meglep minket.

Olyan helyszíneken lesz idén is, mint a volt vidámpark területe, vagy a Fővárosi Nagycirkusz.  Nekem nyilván ezek a fővárosi terület használatban, és kezelésben lévő helyszínek a legizgalmasabbak.”

Papp Regina elmondta ők miként vélekednek a welovebudapest.com-nál:

koszibp_papp_regina.jpgPapp Regi feat. #köszibudapest
Fotó: Viszlay Márk

„Nekünk angol nyelvű oldalunk is van, és ott egyértelműen Budapest, mint party főváros jelenik meg, tehát az ideérkező turistákat leginkább az éjszakai élet érdekli. Kulturálisan nagyon sokat tud adni ez a város, az építettség és a különböző felújítások miatt is.

Gasztronómiában nagyon durva tendenciát mutatunk. Az, hogy van négy Michelin-csillagos éttermünk azt mutatja, hogy a szolgáltatói szektor az elmúlt öt évben iszonyatosan beindult. Az Essentials-ra nem hinném, hogy kimondottan külföldről érkeznének, viszont az itt élők biztos, hogy nagyon várják.”

tanti-etterembelso.jpgLegutóbb Budapesten a Tanti étterem kapott Michelin-csillagos elismerést.

Csókay Gergely a fesztivál egyik ötletgazdája megemlítette a fővárossal való kapcsolatukat, illetve már kitért a koncertekre is:

„Már tavaly is kaptunk támogatást a fővárostól. Szerencsére a közös tapasztalatok alapján ezt idén még szorosabbra tudtuk fűzni. Alexandrának is nagy köszönet, mert az ő fiatalos szemlélete kellett ehhez a közös együttműködéshez. Nem véletlenül a városi kultúra, a gasztronómia, és az éjszakai élet lett a legfontosabb most a városlakók, és a fiatalok körében.

Úgy gondolom, hogyha a fővárossal ezt a szoros együttműködést és jó viszonyt tudjuk tartani, akkor szerintem a még unikálisabb helyszínek tekintetében is el fogjuk érni a hosszútávú céljainkat.

A külföldi sztárok mellett a magyar előadókat is szerettünk volna bemutatni. A The Carbonfools és a Fran Palermo fog játszani a fővárosi Nagycirkuszban csütörtökön, a Várkert Bazárban pedig a Punnany Massif és az A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I. vasárnap. Ezzel adva egy keretet az egész fesztiválnak.

00sajttaj2_dr_csokay_gergely.JPG

Két másik ága van még a fesztiválnak: a várostörténeti, ami például különböző városi sétákat takar (tűzfal-, zsidónegyed-, hídmester túra). Plusz több múzeumba lehet kedvezményesen bejutni. Illetve van egy gasztromóniai ág is, mivel azt a gasztronómiai forradalmat szeretnénk bemutatni, ami 3-4 éve zajlik Budapesten. A fesztiválkarszalaggal 20-30%-os kedvezményt lehet igénybe venni, több mint 50 vendéglátóhelyen.

Gergely még hozzátette, hogy változás van a fesztivál szerkezetében, ugyanis az első időkben egy klubfesztivált képzeltek el, megtűzdelve egy-egy különleges helyszínnel, viszont a nagy klub kínálat miatt az emberek igényei is változtak. Az ingerküszöb már jóval magasabban van, mint régebben, ezért mindig törekedni fognak az egyedi helyszínekre.

A Vodafone márkaigazgatója Baráth Péter is röviden beszélt a fesztiválról:

00sajttaj3_barath_peter.JPG

„Tavaly is támogattuk már a fesztivált, hiszen nagyon jó dolog az, ha a város él és megtelik élettel. Jó látni azt, hogyha „használják” az emberek azokat a helyeket, amik arra lettek kitalálva, és nem csak nézik. Nálunk a Vodafone-nál, az új belépők 30-40 %- a leginkább a 30 év alattiakből tevődik össze. Ők tényleg máshogy élnek, nekik már teljesen természetes az, ami nekünk még újdonság volt. A város használata is teljesen másképp történik, és ezt a saját gyerekeimen is látom. Viszont azt tudni kell, hogy Budapest "brandinget" nagyon nehéz csinálni, főleg hosszútávon.”

Időközben arra is fény derült, hogy Budapest főpolgármester-helyettes asszonya minden bulin ott szeretne lenni, de a Punnany Várkert Bazáros fellépésén egészen biztosan az első sorokban fog tombolni. Buda Marcinak azt azonban már nem sikerült kihúznia Alexandrából, hogy melyik a kedvenc dala tőlük, de erre akkor majd talán a koncert közben sor kerül… :)

11423617_1612895402281868_8248627311362312801_o.jpg

Fontos tudni, hogy igazán érdemes bérletet váltani a fesztiválra, hiszen annak birtokában egyszer el lehet menni egy gyógyfürdőbe, meg lehet nézni az állatkertet, lehet menni egy kört a városnéző buszokkal, plusz a különböző sétákon is részt lehet venni. A gasztro helyekről már nem is beszélve.

A sajtótájékoztató végén megtudtuk, hogy pontosan mi volt a #köszibudapest kampány lényege, amelyben többek között olyan ismert emberek vettek részt, mint Bay Éva televíziós bemondó, Buda Márton műsorvezető, Éder Krisztián fotós, Lakatos Márk stylist, Szabó Kimmel Tamás színész, Tóth András divattervező. Nem elhanyagolható szereplőként pedig egy MOL BuBi kerékpár is saját portrét kapott.  

koszibp_farkas_franciska.jpgFarkas Franciska és a szokásos vagányság.
Fotó: Viszlay Márk

Csókay Gergely: „A #köszibudapest-nek az volt a lényege, hogy a rövid villámkérdésekkel egy vicces, mégis szemléletes képet formáljunk olyan emberekről, akiket sok mindenki ismer. Olyan emberek válaszoltak nekünk, akik ismert színészek, művészek, és a várost is nagyon szeretik. Az ő szemszögükön keresztül mutattuk be, hogy ki, miért hálás a városnak.”

Pálfalvi Márta a HEINEKEN Hungária vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója:

„A Heineken már második éve aktiválja azon kampányát, aminek a címe: Nyiss a városodra. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Budapest is bekerülhetett ebbe a kampányba, olyan városok mellett, mint New York, Toronto, Sydney. A fesztiválnak és a kampánynak is az a lényege, hogy fedezzünk fel alternatív helyeket, túl a triviális látnivalókon. Ezért támogatjuk az Essentials-t. Külön érdekesség, hogy a Heineken cég és Budapest egy évben született, így még közelebb áll a szívünkhöz.”

Ha már #köszibudapest, akkor engedjétek meg nekem, hogy én, mint a kilencven-negyvenhat főszerkesztője is megválaszoljak pár kérdést azokból, amelyeket a kampányban résztvevőknek tettek fel:

Buda vagy Pest?

Egyben az igazi. :)

Villamos vagy troli?

Villamos.

Széchenyi vagy Rudas?

Az új napozó terasz miatt a Rudas.

Bor vagy sör?

Bor, de csak, ha fröccs!

Burger vagy gyros?

Pár óra különbséggel mindkettő jöhet.

Mit tartasz a legpozitívabb fejleménynek a város életében?

Most leginkább a közbringa rendszert, illetve a 4-es metró fantaszitkus állomásait. De az új villamosok üzembe helyezését is nagyon várom.

Mit mutatnál meg először egy külföldrők érkező barátodnak?

A rakpartot a budai látképpel, a bulinegyedet, keresztbe bicikliznék vele a városon, és a Szabadság híd közepére is felülnénk. A legjobb koncerteken is kötelezővé tenném neki a megjelenést. :)

Milyen jövőt képzelsz el a fővárosnak?

A lehető legjobbat! Mosolygós segítőkész emberekkel. Minél könnyebben kerékpározható fővárost szeretnék, és kellenének napok, amikor a belváros teljes egészében autómentes lenne…

Szerinted mitől budapesti egy budapesti?

Az érzéstől. Azoktól a gondolatoktól, amik akkor férkőznek a fejünkbe, amikor felkel a nap Pest felett, vagy épp, amikor eltűnik este a budai-hegyek sziluettjei között. A budapesti ember büszke, és mindig az is marad.

Facebook esemény

Jegyek

Itt megtalálod az összes helyszínt

Fotó: Vodafone 4G Budapest Essentials

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr27963294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.