A kultúra szexi

Zing, a burger etalon!

2015. március 27. - Tomi9046

img_7606.jpg

A street food egyre gyorsabb tempóban nyer térhódítást Pest utcáin. A megannyi étkezde között van egy igazi hamburger specialista, amely állandó minőséggel,  és egy nemrég nyílt étteremmel  próbál szintet lépni a gasztro színtéren. Ez a Zing Burger, a Király 60.-ban!

Nem tudom ti miként vagytok vele, de amikor én először találkoztam a Zing kínálatával, akkor valami egészen hihetetlen ízvilágot kaptam. Talán még azt is megmerném kockáztatni, hogy egyszerűen nem értettem pontosan mi is kerül a számba. Hogyha ez a hamburger, akkor eddig vajon én mit neveztem annak? Azt az ócska műanyag étket, amit a legtöbb ismert gyorsétterem (vicces belegondolni ebbe a szóba) próbál eladni nekünk? Persze, ha az embernek nincs viszonyítási alapja, akkor csak arról tud nyilatkozni, amit addig ismert.

És egyszer csak begördült a food truck a pesti flaszterre

A Zing története egy darab furgonnal kezdődött, amit egy vagány guruló büfévé alakítottak át. 2013 nyár elejét írtunk, amikor is megvolt a debütálás a híres neves Főzdefeszten.  Ekkor még csak a közössésgi hálót böngészve  figyeltem munkásságukat, de már az indulás után is nagyon „ízletes” cikkek születtek róluk, ennek köszönhetően egyszerűen lehetetlenség volt sokat várni azzal az első kóstolással.

Pont kapóra jött egy Balaton Sound nevezetű fesztivál, ahol életemben először találkoztam a csodás Zing food truck-al. Hosszas sorban állások, és pörgős kiszolgálók jellemezték azt a pár négyzetmétert. Itt történt meg az a kis baki is, amikor a Chili helyett Zsilip burgert kértem a pultnál, ugyanis előtte úgy (félre)hallottam, miszerint az a menő. :) A következő gasztro randi egy eggyel nagyobb feszten, a Szigeten volt. Akkor egyik éjjel az elég méretes társaságunk, már a Zing nevét skandálva indult meg a food truck felé, ezzel is jelezvén, hogy a fesztiválköztársaság legjobb hambija náluk kapható.

A fesztiválmenetek után végre lett egy állandó helye a kocsinak, nem máshol, mint a Gozsdu Udvar bulinegyedének szomszédságában. Remek dolog az, amikor az ember befordul a Holló utcába, és máris érzi a készülő húspogácsák illatát.

Király 60. – harapjunk bele!

Tavaly novemberben végre megtörtént az, amire már a hithű hamburgerrajongók igazán vártak, megnyitott a Zing első és utánozhatatlan burger store-ja, de hívhatjuk szimplán étteremnek is.  

Amikor belép az ember a helyiségbe, kellemes, nyugodt hangulat fogadja. Bár nekem első látásra egy picit sötétnek tűnik a dizájn. A plafonról ötletes zöld pamacsok lógnak, illetve menő világítótestek vannak fölöttünk.

img_7594.jpgimg_7596.jpg

A régi kedvencek mellett, természetesen vadiúj szendvicsek, és húsos harapnivalók egyaránt megtalálhatóak az étlapon. Egy előző kóstolás alkalmával már volt szerencsém a Philly’s cheese steak szendvicshez, amiben én speciel sajtos-gombás ízt véltem felfedezni, plusz egy kis retro érzést valami oknál fogva. Egyébként ennek van egy gombásabb verziója is. Ha biztosan jól szeretnél lakni, akkor egészen nyugodtan választhatod ezt ebédre.

img_7172.jpg

A mostani vásárlásnál „segítségemre” volt egy bónusz brigádos kupon, ami már egy alap burger menüt magában foglalt. A választottam, mint már oly sokszor most is az Original burgerre esett,  mellé nagy hasáb, és gránátalmás-narancsos limonádé.

img_7601.jpg

A hambi tökéletes, a  hús benne közepesen átsütve, a ropogós bacon, illetve a hagyma-sali kombó csak teljesebbé teszi a végeredményt. A buciról már nem is beszélve, bár én a régebbi változatot is nagyon szerettem. Nekem a limonádé valahogy nem nyerte el a tetszésemet, az meg még inkább nem, hogyha elvitelre kéri az ember, akkor a tetejét igazából rá sem lehet pattintani. Reméljük ezen még dolgoznak a srácok, és beszereznek egy biztonságosabb poharat. :)

Ami a sültkrumplikat illeti: Van házi, chips, illetve héjas hasáb is, különböző árfekvésekben. Én egyelőre csak a normál hasábról tudok beszélni, de az teljesen hibátlan. Olyan burgonyát sütnek nekünk, amiből nem elég egy adag…

A kóstolás nem állhat meg ennyivel, így hát a következő fogás a Louisiana csirkeszárnyak zellerszárral, kéksajtos mártogatóssal:

A szárnyakat kérhetjük enyhe-csípős-erős változatban is. Sejtettem, hogy nekem bőven elég lesz a medium. A húsok apró méretűek, ellenben finomak, és valóban csípősek. Szóval ,ha elfogadtok egy tanácsot, akkor a csípősből csak akkor vesztek, ha van veletek egy kevésbé kedvelt személy… :) A zeller friss, stílusosan mondva roppanós volt, szerencsére az intenzív ízt a sajtos mártogatóssal lehetett enyhíteni. De itt rájöttem, hogy a következőkben azért tartózkodni fogok ezen zöldség fogyasztásától. Persze a véleményezéshez, olykor általunk nem kedvelt dolgokat is meg kell tennünk.

img_7644.jpg

img_7625.jpg

Utoljára pedig jöjjön a Grilled Cheese & Bacon nevezetű szendvics, ami nagyjából egy melegszendvicsnek felel meg.  A nevéből adódóan azt hiszem ezt nem is kell bemutatni. Ezekből a hozzávalókból, ha őszinték akarunk lenni, akkor rosszat nem nagyon lehet kihozni.  A lágy sajt és a ropogós bacon nagyon jól harmonizál egymással. A káposztasalátát pedig ehhez is simán mellé rakhatjuk. Itt egyébként nem véltem nagyobb különbséget felfedezni a gyorséttermi káposztasalikhoz képest. Finom és kész.

Az utóbbi hetekben az egyik nagy kedvencem is visszatért a palettára, a zseniális Philly burger, azaz a Philadelphia sajtkrémes csoda.

Árakat nem véletlenül nem tettem közzé, azokat ugyanis teljes egészében megtaláljátok itt:

Zing Burger étlap

Zengjen a Zing!

A baráti körömből többen is előszeretettel látogatják Pest egyik meghatározó street food fellegvárát, nézzük ők hogyan vélekednek erről a témáról.

Andor:

„A hamburgerrel, mint étellel még 7-8 évesen találkozhattam először, akkoriban egy mekizés-happymeal kombó a vidéki gyerekeknek felért egy második karácsonnyal. Persze ez nem a legegészségesebb módja egy gyerek táplálkozásának, de nem is jutottunk hozzá olyan sokszor, hogy ez egészségre veszélyes méreteket öltsön.

Más szemszögből tekintve, a hamburger alapanyagaira, amiből felépül ez az egész cucc látható, hogy ez lehet egészséges is minőségi hozzávalókból, frissen elkészítve. Az egész streetfood - foodporn jelenség kialakulását Budapesten egészen a kezdetektől nyomon követhettem, hiszen erős párhuzamban állt a főzdefeszt mozgalommal.

A Zing kocsijánál mindig hosszú sorok kígyóztak, ami egyrészt elriasztott, másrészt mégis kíváncsiságra adott okot, hogy ebben mégis lehet valami. A komolyabb burgerezésekre részemről csak a Zing állandó helyre költözése után kerülhetett sor, a Király utca 60. a Kertész utca közelsége miatt elég nagy gasztronómiai jelentőséggel ruházta fel a környéket.

A Kertész utca bárjaiban elfogyasztható, és el is fogyasztott sörök után sokszor támadtuk be a helyet kellő éhséggel. Többféle burger is kapható, nekem eddig 3 típushoz volt szerencsém Street, Original és BBQ. A Street ár-érték arányban a legjobb szerintem, mindig egy megbízható jó választás. Ha étvágyad és persze a pénztárcád engedi, akkor tekintgethetsz egy kicsit távolabbra is a kínálatban. Az Original és BBQ egy árban vannak, de én az originalt kicsit túl neutrálnak, közömbösnek éreztem, ezek után furcsa, hogy a BBQ sokkal nagyobb íz élményt jelentett.

Hibának tartom ugyanakkor, hogy a menübe nem tartozik ital, csak egy adag krumplit kapsz a hamburgered mellé, persze lehet hűtött italokat is kapni alkoholosat és menteset, bár én ezeket még nem próbáltam, mert az áruk kicsit borsos, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy sose érkeztem még hozzájuk szomjasan.

A hely berendezése kicsit szűkös, de elég modern. Nem vagyok építész, de szerintem azt a belmagasságot kár volt elpazarolni, de ha nincs hely, befáradhatsz a szomszédos bárba és kérheted odaátra is a burgered, vagy kérheted elvitelre is, és akkor már végleg azt csinálhatsz, amit akarsz.

Ez az én személyes véleményem, sokat ne adjatok rá, mindenről győződjetek meg személyesen, magatok!”

img_7609.jpg

Bence:

„Még talán a Soundon találtunk rá először a Zingre, és azt kell mondani, hogy talán meg is találtuk a legjobb, legpraktikusabb fesztiválkajáldát. Régebben még a lávakövön sült hot-dog vitte ezt a posztot, de a Zingnek sikerült megelőznie.

Fesztiválárak tekintetében nem mondható drágának, laktató, és emellett minőségi íz hatást kapunk cserébe.

Mikor megnyílt az éttermük, nem telt el párhét, már rögtön elmentünk lecheckolni, és hát nem csalódtunk. Praktikus, dizájnos kis hely, továbbra is fasza hambikkal. A limonádé is nagyon finom. Összhatás: 10/9 ”

Számomra a Zing Burger megtestesít mindent, amit egy hamburgerezőtől elvár az ember. És nekünk városi fiataloknak, akik a 90-es évek környékén születtek, gigantikus élmény betérni egy olyan új hullámú étkezdékbe, ahol sokkal többet és jobbat kapunk, mint a már ismert gyorséttermi láncoktól.

Így a végén még egy nagyszerű hír: A Zing a Dining Guide díjátadóján bekerült a legjobb 10 street food hely közé, szép volt srácok!

Hely hangulata: 10/8

Kiszolgálás: 10/8

Megközelíthetőség: 10/9

Ételek minősége: 10/10

Összhatás: 10/9

No, és nektek, hogy „ityeg” a Zing?! :)

Fotó: Kászon Tamás 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr587963340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.