A kultúra szexi

8 dal, 8 esély, 1 cél – a hétvégén eldől a Dal!

2015. február 25. - Tomi9046

header_979137.jpg

Tavaly Kállay-Saunders András képviselte hazánkat, és előkelő helyen végzett, de vajon idén lesz mindent elsöprő dallam?

Ha nem is mindent elsöprő, de egy markáns, és gyorsan a fülekbe mászó dalra lesz szükségünk, amelyet fehér kendővel integetve küldhetünk majd Bécsbe a biztos szereplés tudatában.

Az idei verseny szabályzata nagyjából megegyezik a tavalyival.

Ami azt jelenti, hogy:

- a dalok nem lehetnek hosszabbak, mint három perc

- a dalfesztivál színpadán maximum hat fő tartózkodhat a dal előadása közben (a magyar válogatón ezt tíz főre emelték)

- az adott előadó, együttes kizárólag magyar állampolgár, vagy magyar anyanyelvű lehet

A további szabályokról bővebben itt

A versenyre több százan jelentkeztek, azonban az élő show-ba már csak 30 a zsűri által kiválasztott produkció juthatott be. Persze valamiért a teljes nevezési lista nem igazán lát soha napvilágot, de gondolom már másnak is szemet szúrt ez. Aki tudja, hogy mi ennek az oka, vagy épp tud egy linket a listához, az dobja már el nekünk, köszi! :)

Nagy elemzésekbe nem bocsátkoznék, de mindegyik dalról érdemes pár szót ejteni, illetve megnézni milyen esélyei is lehetnek a májusi Eurovízión.

Következzék tehát az a nyolc dal, amelyik a február 28-i „grand final” mezőnyét alkotja. Utolsónak érkezik majd a győzelemre legesélyesebb alkotás.

8. Gájer Bálint - That’s How It Goes 

hqdefault_1.jpg

Bálint, aki pár éve a Voice tehetségkutató versenyen tűnt fel, bár én annyira maradandó dologra nem emlékszem tőle. Ez a kis swing-es vonulat szerintem egyáltalán nem Eurovízió kompatibilis. A táncos lányok persze kellemes dinamikát adnak az egésznek, de ez a dal egyszerűen nem ide való. Lehet, hogy egy hangulatos klubban még én is szívesen lötyögnék rá, de nekem ez itt most édeskevés. Lett volna olyan előadó, akit sokkal jobban eltudtam volna képzelni itt.

Akusztikus verzió 

Esély a győzelemre: 5%

7. Ív – Fire 

hqdefault.jpg

Ívet leginkább ByeAlex-el közös daláról ismerhetjük. Most hozott nekünk egy „tüzes” dalt, de valahogy nem érzem benne a kellő lángot. A stílus, a hang nekem egy kicsit Adele-re hajaz. Valami miatt erőltetettnek érzem az éneket, a mozdulatokat. Első hallásra annyit vágtam rá, hogy: nem megszokott.

Akusztikus verzió 

Esély a győzelemre: 10%

6. Szabó Ádám - Give Me Your Love 

hqdefault_2.jpg

Ez az a cím, ami már valljuk be egy picikét elcsépelt. A dallam és az éneklés azonban nem. Ádám már szinte mindenhol megfordult, ahol tehetségeket kutattak, néha a harmónikájával, néha csak a hangjával. Egyre kiforrottabb képet mutat a színpadon. Nagy ívű éneklést mutat be a szűk három percben, mindezt hatásosan is teszi. A kérdés csak az, hogy a koncentrálás mennyire viszi el az éneklést. Majd meglátjuk. Ha ez a dal menne, szerintem nem vallanánk szégyent vele.

Akusztikus verzió 

Esély a győzelemre: 35%

5. Mujahid Zoltán - Beside You 

mujahid-zoltan.jpg

A volt Megasztáros ismét próbálkozik, nem is olyan rosszul. A Beside You című dal erőteljes nótának mondható. A színpadkép nekem kicsit erőszakos, gondolok itt a katonai ruhára. Nem biztos, hogy Bécsben ezt majd „tolerálja” a nyugati oldal. Zoli hangja kétségtelenül jól szól, viszont a kissé teátrális éneki magatartáson javítani kell.

Akusztikus verzió 

Esély a győzelemre: 35%

4. Wolf Kati - Ne engedj el! 

hqdefault_3.jpg

Kati tapasztalt énekesnő, mi több a 2011-es válogatót megnyerve Németországban megmutathatta magát Európának. Az hasonló csodás dal volt, mint a mostani. Mégis, akkor a közönség úgy ítélkezett, hogy a tabella hátsó felében kaphat csak helyet a magyar dal. Ejnye… De most új dal, új remények. Nekem ez az egyik kedvencem idénről. Érdekesség, hogy volt már egy ugyanilyen című szerzemény, ami nem más volt, mint Odett 2013-as versenydala. Kati lenyűgözően énekel, a hangok tökéletesen a helyükön vannak. Úgy építkezik a dal, ahogy az a zenei nagykönyvben megvan írva. A dal egyetlen bökkenője a magyarul éneklés, Bécsben pedig minden bizonnyal angolul tenné ezt. Meghallgatva az angol verziót kicsit a bizonytalanság érzete csapott meg. A fordítás mintha nem lenne az igazi, legalábbis ritmusilag biztos nem. Kíváncsi leszek, miként oldják ezt meg, ha ő nyerne szombaton.

Akusztikus verzió 

Esély a győzelemre: 60%

3. Passed – Mesmerize 

hqdefault_4.jpg

Akkor nézzük a dobogóesélyeseket. A Nizalowski lányok együttesével nagyot fordult a világ pár hét leforgása alatt. Bejutottak a válogató show döntőjébe, a daluk pedig kellő ismertségre tett szert. Szeretik őket az emberek. Bájos fiatalságukkal próbálnak előrébb jutni a zenei színtéren. A Mesmerize igazán „mai” szerzemény, benne van az a pszichedelikus csapatás, amire azt mondhatjuk: menőségi faktor – pipa! Mégis én egyelőre az aranyos szócskát tudnám rájuk aggatni. Kell még pár év, hogy tapasztalatot szerezzenek, és igazán belevalóak legyenek mind zeneileg, mind megjelenésben. Az előadás közben viccesen hat a kis ugra-bugra, de ilyen ifjoncoktól ez nem is probléma. Kíváncsi leszek a szavazók hova repítik a végén őket. Európában ennek a Top 10-ben kéne végeznie.

Akusztikus verzió

Esély a győzelemre: 75%

2. Spoon - Keep Marching On 

hqdefault_5.jpg

Az X-faktor legutóbbi szériájából ismertek a srácok, így már egy nagyobb rajongótáborral jöhettek a Dal-ba. Azt gondolom ez meg is látszik, hiszen idáig nem volt egyszerű eljutni, ehhez kellettek a Spoon „hívők” is. Vidám mégis kissé nyugodt dal, és általában ezt nagyon szoktuk szeretni. A színpadi jelenlét nem is nagyon kíván többet annál, mint amit láthatunk a srácoktól. Gitároznak, dalolásznak, plusz egy kis vokál és ennyi. Nagy esélyt látok a győzelmükre, és szintén esélyt látok arra is, hogy Bécsben befussanak az első öt legjobb dal közé.

Akusztikus verzió 

Esély a győzelemre: 85%

1. Csemer Boglárka „Boggie” - Wars for Nothing 

hqdefault_6.jpg

Mit is mondhatnék erre a dalra? Ez maga a csoda! Bogi nyugodtsága, és az élethez való hozzáállása azt hiszem példaértékű lehet mindenki számára. De legfőképp a most felnövekvő generációnak kéne legjobban megértenie ezt az üzenetet, amit a dal sugall. Személy szerint mindig lélegzetvisszafojtva nézem, és hallgatom Bogi előadását. Van benne valami olyan erő, amit egyik produkció sem tud megközelíteni. A háttérben futó feliratoknál én hatásosabbnak érezném azt a megoldást, ha ott fotók, videók lennének bevágva. Természetesen a dal szövegéhez és hangulatához mérten. Biztos vagyok abban, hogy az osztrák fővárosban ez a dal tarolna… nem kell sok jóstehetség ahhoz, miszerint a világnak most erre van szüksége. Mi értelme van háborúzni? Mi értelme van embereket eltiporni? Mi értelme van országokat szétszaggatni, a határokat eltolni? Ha a magyar nép érti ezt a dalt, akkor Európa is fogja, és egyszer végre mi is révbe érhetünk a dalfesztiválon.

Akusztikus verzió

Esély a győzelemre: 95%

Zárásként annyit: Véleményem szerint az utolsó három dal megmutatja kis országunk jelenlegi arcát. Benne van minden, ami jellemezhet minket. A mosolygás, a jókedv, a szórakozás, a nyugodtsággal egybekötött meghittség. Igaz, és fontos gondolatok egyaránt.

A Dal akusztikus szavazását egyébként meglepő módon a Leander Rising együttese nyerte meg. Egy gratulációt ők is megérdemelnek.

Főkép: eurovoix.com

Képek forrása: adal2015.hu | doily.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr337963350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás 2015.02.26. 15:15:06

Kár, hogy angolul szinte egyik sem tud, de egy kivétellel mindegyikük angolul akar énekelni...

Tomi9046 2015.02.26. 15:35:58

Azért vannak olyanok, akik profi szinten tudnak... Csemer Bogi például egészen biztos, neki például még francia tanár végzettsége is van.

igor87 2015.02.26. 16:05:55

Csak ezt a nyolc maradékot halgattam meg. Ezekről nem írnék, mert többnyire nincs miről, viszont egyre erősebb bennem a kérdés, mi a fenének költünk erre a mesterséges haccacáréra ennyi pénzt, időt figyelemet? Maga cél, az EU-s Fesztívál, és annak nyertese, nyertes dalai se lettek általában korszakot meghatározó élmények. Nem nővelik, igaz nem is csökkentik az országimázst.

Mellesleg az ötszázadik tehetségkutatónak hívott vircsaftról se jobb a véleményem, az a néhány énekes ,akiket "kitermelt", többnyire amúgyis megtalálták volna az útjukat (pl. Tóth, Vera, Oláh Ibolya, Ruzsa Magdi, Takács Nikolasz Tabáni Istán..)
Más kérdés, hogy sokszor nem ők, akiknek nemcsak hangjuk van, hanem egyéniségük is, akik úgy hangban, mint színpadi jelenlétben fejlődnek, fejlesztik magukat, akik nemcsak tisztán énekelnek, át is adnak valamit a dalaikkal, akiket előadóművészeknek lehet nevezni vannak az előtérben. Helyettük a trendi frizurás a celeb huszárokat, huszárnőket nyomják a képünkbe.
No dehát ez legyen a legnagyobb bajunk!

igor87 2015.02.26. 16:08:31

Bocs, "hallgattam" :)

Tomi9046 2015.02.27. 22:01:59

Igen nagyon fontos a személyiség is. Nagy verseny ígérkezik holnap. :)