A kultúra szexi

Kis reggeli könnyedség – Omlett 2.0

2015. január 11. - Tomi9046

img_7266.jpg

Íme egy finom és gyors reggeli recept. Neked is menni fog.

Mivel receptet még nem tettem közzé az oldalamon, ezért gondoltam ennek is eljött az ideje.  

Valószínűleg sokan vagytok úgy hétvégente, vagy amikor épp több időtök van reggel, hogy jó lenne túlszárnyalni a már ismert szendvicsek gasztronómiai élményét.  Ezért fogtam magam, és megnéztem miként lehetne finomítani a rántottámon.

Hozzávalók:

4-5 tojás
Kis tej, ha szereted a tojásban.

Bors
Cayenne bors
1 gerezd fokhagyma
Petrezselyem
Bacon, Sonka, gomba, kolbász – opcionális


A sütős fázishoz:
Reszelt sajt (Edami, Parmezán, Grana Padano)
Paradicsom
Bármilyen hagyma

Elkészítési idő: 20 perc

img_7220.jpg

- Már a kezdő lépéseket sem szabad félvállról venni, tehát minden tojást jól mossunk le víz alatt, majd töröljük szárazra. Hiszen a tojáshéjról feltörésnél bizony különböző bacik kerülhetnek a tálkánkba. Plusz érdemes mindig egy külön tálba feltörni őket egyesével, mivel így nem lesz nagy gond, ha záptojással találkozunk.

img_7229.jpg

- Közben a serpenyőnkbe már hevíthetünk egy kis olívaolajat, vagy kókuszolajat/kókuszzsírt. Ezeket a kókuszos dolgokat én ugyanúgy kezelem, mint az olajat. Ki, amit szeret: kockázott bacon, sonka, gomba, kolbász, dobjátok a tűzre és kicsit pirítsátok meg. A felvert tojásba én alapból teszek egy kis fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen. Itt megjegyezném a pirított fokhagyma gyorsan keserű lesz, ezért nem javaslom a pirítását. De a tojással elvegyítve teljesen frankó lesz. :)

img_7238.jpg

- Mehet a tojás is a serpenyőbe. Közepes lángon süssétek, nem szabad elkapkodni. Itt van az a pont, amikor jöhet egy kis só, bors, cayenne bors is hozzá. Kicsit pikáns lesz tőle, de nem szabad túlzásba esni a fűszerezéssel. 

img_7243.jpg

- A friss hozzávalók a legjobbak, de én ennél a pontnál megszoktam még szórni egy kis fagyasztott petrezselyemmel. A tojást úgy kevergessük a fakanállal, ahogy nekünk szimpatikus, lehet darabosra, vagy hagyhatjuk egyben is. Időközben akár félbe is hajthatjuk. Néha mozgassuk a serpenyőt a biztos odaégés elkerülése végett.

- Elértünk egy fontos lépéshez: Az omlettet nem szabad kész állapotúra készíteni, nagyjából 70%-os állapotban vegyétek le a gázról. A képen is láthatjátok mennyire lágy állagról beszélek.

img_7244.jpg

img_7246.jpg

- A sütőt melegítsük elő 160-180 fokra. Nyúljunk a kerámia szufléformáinkhoz, melyeket kenjünk ki kevés vajjal/kókuszolajjal. 2-3 percre dobjuk be a sütőbe őket, hogy kicsit ezeket is felmelegítsük. Majd szedjünk a tojásból. Annyit, hogy a tetejére még tudjunk tenni egy kis kockára vágott paradicsomot, vagy pár hagymakarikát. Az egészre pedig szórjunk reszelt sajtot. Mindenki ízlésének megfelelően válasszon sajtot, bár én a keményebbeket azért támogatom, mert az nem olvad annyira szét, mint mondjuk egy trappista. Ebben az esetben egy puhább, edamit használtam. 

img_7258.jpg

- A formákat légkeveréses üzemmódban, 4-6 percig süssük. A kivételnél csak óvatosan, mert forró lesz a kerámia. Ha van friss petrezselymünk, akkor azt nyugodtan szórjuk rá. Az egészséges táplálkozás mentén maradva, fogyasszatok hozzá teljes kiőrlésű pékárut. :)

Remélem tetszett az első receptem, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!

img_7272.jpg

Fotó: Kászon Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr447963378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.