„Az emberek rengeteg a pillanatnak élni dolgot elveszítenek”
2017. augusztus 30. írta: Barna Borbála

„Az emberek rengeteg a pillanatnak élni dolgot elveszítenek”

Interjú a Kensington zenekar tagjaival

20953228_10155312085105845_2597875026278156801_n.jpg

Szerencsés év az idei a Kensington zenekar magyar rajongóinak, ugyanis a holland együttes már kétszer is ellátogatott hazánkba 2017-ben. A zenekar banda ismét fellépett a Sziget Fesztiválon is, s nyílt titok, hogy ez a rendezvény igencsak közel áll a szívükhöz. A koncert előtt szerencsére sikerült elcsípnünk pár percre a Kensington tagjait – Eloi Youssefet, Casper Starreveldet, Jan Hakert és Niles Vandenberget - és kifaggathattuk őket arról, hogy nemrég tripla platinalemez tulajdonsokká váltak, hogy miért szeretnek a Szigeten zenélni, és hogy mit gondolnak az okos-telefonokról.

Júliusban háromszoros platinalemez lett harmadik albumotok, a Rivals, melyhez ezúton is gratulálunk. Ebből az alkalomból megkérdeztétek a rajongóitokat a Facebook-oldalatokon megkérdeztétek a rajongóitokat: Mi a kedvenc daluk, anekdotájuk vagy emlékük a lemezről. Ti milyen felejthetetlen sztorit mesélnétek a Rivals kapcsán?
Eloi Youssef: Ez az az album, ami eljuttatott minket a kis cluboktól kezdve a nagyobb, ötezres eseményeken át a stadionokig. Ha visszatekintünk és reflektálunk rá, azt is mondhatnám, hogy ez a lemez tett minket azzá a bandává, akik most vagyunk. Egyfajta útkereszteződés volt számunkra. Ha nem készítjük el a Rivalst, talán még mindig ugyanazon a szinten lennénk, ahol voltunk és sosem jutottunk volna el a hollandiai arénákba és fesztiválokra Európa-szerte. Én úgy látom ezt, mint egy két éves periódust, tele sok nagy lépéssel.

Jan Haker: Én emlékszem egy nagy üveg vodkára a stúdió konyhájában! (mosolyog). Minden alkalommal, amikor befejeztünk egy felvételt, vagy egy dalt, innunk kellett egy shotot. Hat literes üveg volt, de mind elfogyott, persze csak azért, mert kész lettünk egy számmal, nem azért, mert inni akartunk! (nevet). Félúton kiürült az üveg a stúdióban, utána a városban folyattuk, és az utcákon ittunk, mint a csavargók. (mosolyog). Nagyon jól szórakoztunk!img_5775.JPGLegutóbbi albumotok, a Control szintén platinalemez, mégpedig kétszeres. Egy ideje már turnéztok az új dalokkal is, mit gondoltok, ugyanolyan kiforrottak már ezek a számok is élőben?
Eloi Youssef: Ez az adott daltól függ. Van néhány szám, ami azonnal működik élőben is, ilyen volt, amikor a St.Helenát játszottuk: első pillanattól fogva természetes volt. Más daloknál kicsit nehezebb, több idő kell hozzá, hogy kiforrjon a játék. Néha csak összpontosítasz az ütemekre és a gitárra, máskor kicsit könnyebben megy. Azt gondolom, hogy az első pár hónap arról szólt, hogy rájöjjünk, hogyan tudjuk ezeket a számokat komfortossá tenni a koncerteken, de már minden simán megy az új dalokkal ugyanúgy, mint a régiekkel.

A Bridges című dalotokhoz készült videoklipben görbe tükröt tartatok a mai társadalom mobiltelefon-függőségéről. Miért volt fontos számotokra ez a téma és üzenet?
Eloi Youssef: Szerintem ez az egyik legfontosabb dolog, amire rá kell jönnünk, mert nagyon zökkenőmentes volt az internet és a digitális kapcsolattartás integrációja. Igazán senki nem kérdőjelezte meg, mert új volt és izgalmas. Ma már sok ember kiégett, mivel állandóan dolgozik és sosem pihen. Az hiszem, félnek az unalomtól, próbálnak új információkat és kapcsolatokat találni és lefoglalni magukat. Azonban be kell látnunk, hogy a kikapcsolódás fontos, néha egyedül kell lennünk a gondolatainkkal – a telefonunk helyett. Azt is tudatosítanunk kell, hogy nem ez a természetes módja az egymással való kommunikációnak és annak, ahogy az életünket éljük.img_5784.JPGA videó végén azonban ti is előveszitek a telefonjaitokat. A valóságban mennyire jellemez titeket ez a fajta függőség?
Eloi Youssef: Én igazából megszabadultam az okos-telefonomtól körülbelül egy hónapja, a többiek egy kicsit függőek. (nevet)

Casper Starreveld: Igen, én még mindig függő vagyok. Egyetértek azzal, amit Eloi mondott, tudatában kell lennünk annak, hogy hogyan használjuk. Néhány ember számára pedig az a legjobb megoldás, ha teljesen megszabadul tőle, de van, akinek nincs szüksége ilyen extrém megoldásra. Azt gondolom, túl messzire ment ez az egész a társadalomban, az emberek rengeteg a pillanatnak élni dolgot elveszítenek, mert mindenki a kijelzőjét bámulja és levideózzák a koncerteket, vagy a gyermekeik első lépéseit. Persze jó dolog egy-egy kisebb felvételt készíteni. De ha egy hegy tetején állsz és körbenézel, az önmagában is egy csodálatos emlék, nem feltétlenül szükséges lefotóznod ahhoz, hogy bizonyítsd, megtörtént. Szerintem egyensúlyt kell találnunk abban, hogy hogyan használjuk a technológiát a lehető legjobb módon. Nem hiszem, hogy jelenleg ezen a ponton tartanánk. (mosolyog)img_5767_1.JPGHa jól tudom, a Sziget az egyik kedvenc fesztiválotok. Miért lett ilyen kedves számotokra a rendezvény?
Eloi Youssef: Egyszerűen azért, mert azok a bulik, amiket itt csinálunk, elképesztőek. A legelső koncertünk meglepően király volt, mert egy kisebb színpadon léptünk fel és annak ellenére, hogy tíz perccel a kezdés előtt nem volt ott senki, végül rengeteg ember megjelent és nagyon jó energiák áradtak. Amikor utoljára itt jártunk, ugyanezeket az energiákat tapasztaltuk. Pontosan ez az, amit zenekarként keresel: ha teljesen feltüzelve játszol és ezáltal a közönséget is felspannolod. 

Interjú képek: Horváth Rea

Borítókép: A Kensington hivatalos Facebook oldala

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr112811422
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása