#Sziget2017 - Zenei programok
2017. május 20. írta: Kultúrjunkie

#Sziget2017 - Zenei programok

Ezek a koncertek várnak minket a Szigeten

 furesz_zsolt-8630.jpg

Zenei programok

Dan Panaitescu Nagyszínpad

A Nagyszínpad esti sávját a -1. napon a világ egyik legsikeresebb énekesnője, a sok grammys P!NK (US) nyitja,  és az utolsó napon az elektronikus zene világhírű reprezentánsai, a TOP DJ-k legjobbjai, Dimitri Vegas & Like Mike (B) zárja, az immár hagyományos látvány-csinnadrattával, az EndShow-val. A köztes napok esti sávjában pedig ott lesz Wiz Khalifa (US), Kasabian (UK), Macklemore & Ryan Lewis (US), The Chainsmokers (US), Major Lazer (US). A Nagyszínpad korábbi sávjaiban pedig az alábbi nevek sorjáznak: Billy Talent (CAN), Biffy Clyro (SCO), PJ Harvey (UK), Rita Ora (UK), Alt-J (UK), Dubioza Kolektiv (BIH), Tom Odell (UK), Rudimental live (UK), Clean Bandit (UK), White Lies (UK), Two Door Cinema Club (IRL), Birdy (UK), Jamie Cullum (UK), Mando Diao (SE), Metronomy (UK), The Kills (UK-US) és George Ezra (UK). Két hazai zenekar is felkerült a Nagyszínpadra: egyrészt helyszín programját a Nagy-Szín-Pad! győztese indítja majd a -1. napon, illetve a vasárnapi indítósávban a Halott Pénz lép majd fel.

OTP Bank Színpad by A38

Változatos zenei világgal és sűrű programmal várja az A38 megasátra a Szabadság Szigetének lakóit. A program a Nulladik napon már elkezdődik, a fellépők pedig a következők: Watsky (US), Chef'Special (NL), Kensington (NL), The Vaccines (UK), Alex Clare (UK), Andy C (UK), Dimension (UK), Bear's Den (UK), Quimby, Danny Brown (US), Punnany Massif, DJ Shadow (USA), GTA (USA), Valentino Khan (USA), Lion Babe (UK), The Strypes (IRL), Anne-Marie (UK), Bad Religion (US), Crystal Fighters (UK), GusGus (IS), Weval live (NL), HER (F), Oh Wonder (UK), Allah-Las (US), The Pretty Reckless (US), The Naked and Famous (NZ), Tycho (US), Rone (F), Léon (SE), Jagwar Ma (AUS), Materia (D), Mac DeMarco (CAN), Vince Staples (US), Flume (AUS), Cashmere Cat (N), Nothing But Thieves (UK), De Staat (NL), Courteeners (UK), Breaking Benjamin (US), Interpol (US), Fritz Kalkbrenner (D), HVOB (A).

Ibis bemutatja: Világzenei Színpad

A Világzenei Színpad 0. napi magyar hullámmal, majd a világzene legnagyobbjaival, igazi „best of…” programmal rukkol elő az idei Szigeten. A visszatérő előadók közül kiemelhető a szerb Goran Bregović és az elmaradhatatlan Wedding and Funeral Band, a legendás Klezmatics, vagy éppen az elementáris Leningrad. A marokkói gnawát forradalmasító Orchestre National de Barbés a latin ska királya, a szicíliai Roy Paci & Aretuska, a katartikus „etno-káosz”-ával érkező ukrajnai DakhaBrakha, a sivatagi bluesból sivatagi rockot teremtő Tamikrest Maliból, illetve a zimbabwei Mokoomba.

Az újdonságok sorát a közeljövő sztárjai alkotják, így a török népzenét pszichedelikus rockkal ötvöző Gaye Su Akyol; a brazil afrobeatet megteremtő Bixiga 70, az újra virágzó latin pszichedélia tucsoni éllovasa, az Orkesta Mendoza, valamint a szatirikus, punkos klezmerével az izraeli Jewish Monkeys. Itt lesz továbbá az ellenállhatatlan chilei fieszta-felelős, a Chico Trujillo is. Végre bemutatja rockos kíséretű torokéneklését a mongol Hanggai, kiderül, hogy miért a „Balkán sarlatánja” Magnifico, illetve, hogy miért emlegetik a hatvanas évek legnagyobb amerikai soul énekesnőinek rokonságában a fiatal portugál Marta Ren-t a Groovelvets kíséretében. A hazánkban is roppant népszerű multikulturális francia együttesek közül idén a Zoufris Maracasra és a La Gapette-re pöröghet közönségünk – és akkor a roma zenék éjszakai felhozataláról még nem beszéltünk…

Márpedig a cigányzene kedvelői számára is tartogat meglepetéseket a helyszín. Először mutatkozik be Magyarországon az utóbbi években szenzációt keltett glasgow-i John Langan Band, a maga keltás-punkos, balkáni-flamencós elegyével. A balkáni és a latin zenék együtt ragadnak magukkal a barcelonai székhelyű, de szigorúan multietnikus Electrorumbaiao koncertjén is, míg a francia La Caravane Passe főleg a manouche jazz világában van otthon.

Mint már szóba került, a hazai fellépőkből sem lesz hiány. Ki tudna ellenállni a Bohemian Betyars zúzós-ugrálós „speed-folk-freak-punk”-jának, vagy éppen nemzetközi hírű ska együttesünknek, a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, mely hidat teremtett Kingston és Budapest között? Akinek ez nem lenne elég, annak a nagyecsedi roma hagyomány minden varázsát hatványozó Romengó vagy a kelet-európai és balkáni zenéket őrületes energiával összekovácsoló Besh o droM koncertjeit ajánljuk. És ez még mindig nem minden! 2017-ben ugyanis első alkalommal kimondottan a magyarországi világzenékre összpontosít a Világzenei Színpad Nulladik napi programja. Ezen a napon hat kiváló zenekarunk lesz hallható. Fellép a Zoord, a Kerekes Band, a Söndörgő, a Firkin és végül a folk- és partyzene eddig ismeretlen ötvözetét nyújtó Lajkó Félix feat. Óperentzia is.

Telekom Aréna

A partiélet legnagyobb helyszínén, az Aréna megasátrában este 10-től hajnalig tart majd a bulifolyam. Olyan fellépőkkel mint: Yamina, Maurice West, W&W, Sunnery James & Ryan Marciano, Muzzaik, Roberto Rios, Thomas Jack, Stadium X, Nervo és Andro. Szombaton Oliver Heldens és barátai lépnek föl: Danny Howard, Throttle, természetesen Oliver Heldens, Deepend, és a Digital Farm Animals. Vasárnap jön a Steve Aoki pres.: DIM MAK stage, benne Steve Aoki, Autoeritique, Morten, Stöök Sound. A hátralévő napokon pedig sorban: EDX, Bakermat, Don Diablo, Bassjackers, Metzker Viktória valamint The Shaggers, Cosmic Gate, Paul Van Dyk, Alex M.O.R.P.H, StereoPalma.

Colosseum

A sziget egyik leglátványosabb helyszíne a raklapokból épült Colosseum. A program itt hét napon át zajlik déltől, hajnal ötig, az alábbi fellépőkkel: Vayna, Adam Touch, Po:ti, Vatsanah, Andras Toth, Polarize, Carl Craig, Mano Le Tough, Zvezda Beta, Thomas Borza vs. Bohumil, Rob!n, Bernathy Zsiga live, Sikztah, Many Reasons, Hot X, Marco Bailey, The Advent, SanFranciscoBeat, Moon & Bribón, David Mole, Roocha & Roland Handrick, Ramin Sayyah live, Coloboma, Poli, Dj W!ld, Kollektiv Turmstrasse, Nora Matisse, Raasa, Jaffa Surfa, Gregory S, Davko, Justrice, Henry Saiz, Hernan Cattaneo, Peter Makto, Denes Toth, Nigel Snorter, BadGirls pres.: James Cole, Pat Duff, Shabaam, Snilloc, Collective Mashine, Heidi, Jay Lumen, LavaLava pres.: Tolo, Falcao, Fanki Ridm, Metha, Anima Sound System, DJ  Mateo & Spirit, Michal Breeth, Confdns, Anna, Matador, Gabor Kraft. A Colosseum raklapjait a Podhoran Group biztosítja.

Európa Színpad

Az Európa Színpad olyan feltörekvő, de hazájukban már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarokat is meghív, akik a saját országukon kívül még kevésbé ismertek és a Szigetes fellépésükkel lehetőséget kaphatnak, hogy egy igazán nemzetközi közönség előtt is bemutatkozzanak.

Az idei programstruktúra annyiban változik, hogy a Sziget Europe Talents nemzetközi tehetségkutató verseny 14 országból érkező győztesei nem az első két napon, hanem egész héten, az első két programsávban lépnek majd fel. Ezzel együtt a színpad hivatalos programja is hétnaposra bővült, napi öt nemzetközi – a színpad nevétől függetlenül nem csak európai – produkcióval találkozhat majd a közönség.

Az első nap a hölgyeké, hiszen aznap P!nk lesz a Nagyszínpad sztárfellépője – nálunk Lola Marsh, ElleExxe és Alma képviseli, a női nemet. Másnap a rapper, Nemo pörgeti a svájci német szövegeket (aki többek között arról híres, hogy néhány videoklipje feliratos, mert sajátos helyi kifejezéseket használ), őt pedig a francia reggae énekes, Biga*Ranx követi. Harmadik napra várható a Bollywood zenét játszó, Bombay Royale őrülete egyenesen Ausztráliából és a Wanton Bishops duó, akiket a libanoni Black Keys-ként szokták jellemezni, nyilván nem alaptalanul. Következő nap a nemzetközileg is egyre ismertebb német Roosevelt, valamint éjszaka egy extra sávban az audiovizuális szettjével Lisszabonból érkező DJ Ride szórakoztatja a közönséget. Ötödik nap két metál zenekar, a belga Brutus és a holland The Charm The Fury is tiszteletét teszi nálunk. A hatodik nap már önmagában is roppant sokszínű, hiszen a dögös osztrák Mother’s Cake rockot, a spanyol ZOO rapet, míg a francia Naaman reggae zenét játszik, a kínálatot éjjel az olasz Cosmo elektroszettje teszi teljessé. Utolsó nap sem pihenünk meg, hiszen jön a dél-afrikai rapper, Riky Rick, valamint a norvég rock legenda, a Motorpsycho.

Petőfi Rádió - Telekom VOLT Fesztivál Színpad

Természetesen idén is jelentkezik a magyar zene Mekkája a hazai élvonal legjobb bandáival és előadóival és az idei Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató résztvevőivel. A fellépők pedig itt sorban: The Biebers, Bëlga, Sub Bass Monster, Majka, Szabó Benedek és a Galaxisok, Péterfy Bori & Love Band, 30Y, Mary Popkids, Middlemist Red, Cloud9+, WellHello, Kiscsillag, Akkezdet Phiai, Fran Palermo, Brains, Szabó Balázs Bandája, Bagossy Brothers Company, Hiperkarma, Margaret Island, Vad Fruttik, NASA, Esti Kornél, Fish!, Irie Maffia, Blahalouisiana, Anna and The Barbies, Müller Péter Sziámi AndFriends. Az estéket pedig, minden nap DJ zárja ezen a helyszínen.

Hungarikum Falu

A Hungarikum falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, hogy a fesztiválra érkező külföldieknek ízelítőül szolgálhassunk magyar hagyományból, virtusból, ételből-italból. A Hungarikum falu programjai minden évben egy adott, átfogó tematika köré szerveződnek, melyben a néprajz és néphagyomány minden területe (zene, tánc, kézművesség, hagyományok, tárgyi néprajz) bemutatható. 2017-ben a tervezett téma a „Születésnap”, illetve a születéshez kapcsolódó, születésnapi és évfordulós szokások és hagyományok bemutatása.

A Sziget születésnapi ünnepsorozatához kulturális értékeink bemutatásában partnerként csatlakozik a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, mely kiállítással és múzeumpedagógiai programokkal színesíti a helyszíni programokat – és mely nem utolsó sorban idén ünnepli fél évszázados fennállását.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is kiemelt szerepet kapnak a programban a hagyományőrző együttesek tagjai, valamint a helyszín egyik legnépszerűbb eseménye, a „Napzáró táncház tánctanítással”, melynek házigazdája Pál István Szalonna és Bandája.  A Hungarikum Falu nem is lenne az igazi, ha nem biztosítana idén is kóstolási és vásárlási lehetőséget hazánk legfinomabb termékeiből – a különböző tájegységek legízletesebb kolbászaiból, a legjobb borokból, sonkákból és sajtokból, valamint a méltán híres karcagi birkapörköltből.

Afro-Latin-Reggae Falu

A Sziget egyik leghangulatosabb és legautentikusabb programhelyszínén - évről-évre színes programokkal – idén hét napon keresztül változatos tánc-, valamint afro dobtanítás workshopokkal várják a fesztiválozókat.

Minden nap reggel jógával „ébred a helyszín”, utána capoeira, salsa, samba, afro-dob, hastánc, afro-karibi autentikus afrikai tánc workshopok váltják egymást. A tavalyi nagy sikert követően idén is lesz Slackline a helyszínen, ahol akrobatikus képességeiket próbálhatják ki az érdeklődők. Idén öt napon keresztül szórakoztatja a vendégeket a tavalyelőtti Budapesti Nemzetközi Cirkusz Fesztiválon is fellépő ghánai Isaac Aborah. Isaac tányérpörgető akrobata, látványos produkciója mellett minden nap interaktív workshopot is tart majd. Feltűnik még a programban a szenegáli Nemzeti Színház táncosaiból alakult Ballet Camara társulat is, amelynek előadásán és workshopján keresztül ismerhetik meg a fesztiválozók a nyugat-afrikai népcsoportok táncait és zenéit. Az utolsó négy napon pedig az Afuma togói gólyalábas társulat szórakoztatja a közönséget akrobatikus produkciójával. Az autentikus afrikai programok mellett idén is afro és reggae zenekarok, valamint soundsystem formációk váltják egymást estétől hajnalig. A stílus magyarországi képviselői mellett (mint pl. Riddim Colony, RedRed, PASO Soundsystem, Love Alliance) meghívást kapott több nemzetközi előadó, mint például a Bassrunner Sound Tribe soundsystem formáció és az Emashie zenekar is.

The Music Box

Új külsőt és tartalmat kap a tavalyi Blues Kocsma Színpad. Egy egyedi, a BLOKK Építésziroda által tervezett színpaddal és egy új koncepcióval vág neki a 25. Szigetnek a tavalyi blues helyszín, amitől természetesen a műfaj szerelmeseinek nem kell elpártolniuk, hisz’ a blues alapjai gyakorta visszatérnek majd. A megújult helyszín “The Music Box” színpadként él tovább, ahová a szervezők olyan singer-songwriter produkciókat gyűjtöttek be, melyek nem távolodtak el azért annyira a bluestól. Az első két sávban hazai fellépőket hallgathatunk majd, míg a második két sáv a külföldi zenészeké, a lényeg, hogy az előadók és zenekarok jó zenékkel, jó hangulatot teremtsenek.

A fellépők közt lesz – mások mellett – Daniel Docherty (UK), Pierce Brothers (AUS), Ripoff Raskolnikov (A), Funke and the Two Tone Bay (UK), Jaimie Wilson (USA), Lovely Quinces (CRO), Sam Green and the Midnight Heist (UK), Bror Gunnar Jansson (S), Riders Connection (D), Digger Barnes (D), Heymoonshaker (UK), Rob Longstaff (AUS), Jon & Roy (CAN).

Budapest Park Tribute Színpad

A pörgős bulik kedvelőinek nem kell külön felhívni a figyelmét a nagy elődök munkássága előtt tisztelgő Tribute Színpadra: itt kapnak helyet a világ legnagyobb csapatainak tribute bandái, ahol a régebbi idők nagy nevei mellett évről-évre megismerkedhetünk új csapatok feldolgozásaival is.

Sziget Beach - Cökxpôn Chill Garden

A Sziget Beach – Cökxpôn Chill Garden panorámás folyópartjára, színes, óriás csillag-dekorációk árnyékában, mesés fényekkel és mámoros illatokkal elvarázsolt chill-out kertben heverészhet chai teát szürcsölgetve vagy éppen puha szőnyegen táncolhat bárki a felkelő nap sugaraiban, miután feltöltődött energiával a Pránanadi sátorban és a különböző workshopokon.

A Cökxpôn Chill Gardenben számos rekreációs program segíti a testi-lelki felfrissülést, a már tradicionális délutáni jóga mellett különböző tánc-, kézműves- és zsonglőrtanfolyamokon vehetnek részt a látogatók. Az agytorna kedvelői számára izgalmas logikai játékokkal készül a Játszóház Projekt. Idén új interaktív csoportfoglalkozások várják azokat, akik szeretnének kicsit jobban elmélyedni az önismeret kalandos útvesztőiben: lesz vitaszínház a Kék Pont Alapítvány és a Kerekasztal Színházi Nevelési Társaság koprodukciójában, önismereti játszóteret épít a hazai party-közegben jól ismert Self Groove Csoport, a bátrabbakat pedig közös tabudöntögetésre és határfeszegetésre invitálja a külföldön igen népszerű Death Café mozgalom budapesti csapata.

A pszichedelikus és ambient zenei műsorokat esténként kortárs és orientális táncelőadások és tűzzsonglőrök kísérik. Los Angelesből érkezik hozzánk a zajművészet mestere, Alexandra Atnif, a performanszok között pedig olyan különlegességek is láthatók majd, mint a Trumpsayshi! Dance Company siket jelnyelvre épülő előadása, a Read the Music - Dance Covers in Sign Language. Az éjszaka során mozivá átalakuló chill sátorban a MOME Anim (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszéke) hallgatóinak animációs filmjei ringatják álomba a bulizástól kimerült fesztiválozókat.

A Cökxpôn Chill Garden a Sziget egyedülálló non-stop programhelyszíne, melynek alkotói végigkísérik a fesztiválozókat az ébredezés pillanatától, a napsütötte délutánon át a holdfényes éjszakába, igazi közösségi élménnyé varázsolva az együtt töltött időt.

Lightstage

Idén is az Alternativa Kemping bejáratánál épül fel és várja közönségét a koradélutáni órákban fiatal európai zenekarok koncertjeivel a - BLOKK Építésziroda által tervezett - gyönyörű Lightstage. Itt lesz, többek közt, a palermói Rappresentante di Lista, aki 2015-ös albumával robbant be az olasz indie-szcénába friss, folkos hangzásának és elbűvölő hangú énekesnőjének köszönhetően, akárcsak a kilencvenes évek brightoni szcénáját idéző elektro-pop banda, a Moseek. A furcsa nevű és történetű Pinguini Tattici Nucleari igazi unikumnak számít, hiszen hivatalos életrajzuk szerint keresztény Death Metal zenét játszottak, mielőtt váltottak volna az energikus indie-rockra, amire ma egész Olaszországban rázza a fejét az erre fogékony közönség. Több rangos fesztiválfellépés után (Primavera Sound, SXSW) tér vissza a Szigetre a fantasztikus koncertjeiről ismert indie zenekar, az Altre di B is. Olaszországból jön még a szinte csak lányokból álló Twee, az elektro-pop Anudo, a psycho-rock Big Mountain County, a dob-gitár kombó Gli Sportivi és a bluest játszó Dirty Trainload. Franciaországot idén a Babesin Woods és a Charlotte & Magon képviseli, és a lista hamarosan további fellépőkkel bővül. 

A helyszín – mely idén a Cirque du Sziget közelében helyezkedik el – a látogatók egyik kedvenc rekreációs helye: a kellemes délutáni koncertek mellett árnyas chill-out zóna, vegán, slowfood és olasz étterem, valamint olasz kávézó és juice bár segíti a felkészülést az estére.

Apéro Színpad

A francia életérzést közvetítő APÉRO CAMPING nevét lakói adták, akik nemcsak az emelt szintű szolgáltatásokat (wi-fi, csomagmegőrző, biztonsági szolgálat, francia nyelvű recepció, takarítás 0-24 órában) és a francia nyelvű kommunikációt értékelik, hanem a közösségteremtő játékos animációkat, a sportversenyeket (pétanque, tollaslabda és beerpong) és az ingyenes lehetőségeket (fodrászat, sminkes, masszázs) is. Idén a francia elnökválasztási kampányra való tekintettel a Sziget francia képviselői az Apéro Campingbe is elnököt kerestek. Számos frankofón fiatal saját programmal indult, a Sziget France 70.000 kedvelőt gyűjtő Facebook oldalán végül egy fiatal női elnököt, Clémence-t választották. A helyszín lelkét adó recepción a látogatók egy Ruttkai Bori által festett zongorán játszhatnak, francia nyelvű könyvek között hatalmas, kétszemélyes puffokon sziesztázhatnak, mókás minivideókat készíthetnek magukról a Ouisnap nevű applikáción keresztül.

Mindeközben a nagyközönség is élvezheti a fesztivál egyetlen, a francia konyha legfontosabb elemeit felvonultató Restro bár-étterem kínálatát, valamint a napközben és éjjel is talpalávalót és jó hangulatot biztosító zenei helyszín DJ-inek tehetségét. Az esti bulira való ráhangolódást minden nap az Apéro Time biztosítja 16-17 óra között: az idei év újdonsága egy zongorista, Mezerg lesz, aki pianínójával együtt stoppal érkezik a Szigetre 3 hét alatt. Minden este 11 órától hajnali 5-ig USX belga DJ (a brüsszeli Sziget Party-k házigazdája) és barátai ugráltatják a nagyérdeműt az Apéro színpad előtt.

Tábortűz

A mozgalmas, lüktető fesztivál zajában egy kis nyugalom, meghitt hangulat, visszafogottabb hangerő és fantasztikus muzsikusok – ez a Tábortűz. Akárcsak tavaly, ezúttal is a Civil Sziget központi terén lobban lángra a Sziget Fesztivál óriási tábortüze esténként. Nincs igazi tábortűz zene és éneklő közönség nélkül, ezért az idén beérkezett pályázatok közül a közönség választhatta ki a produkciókat, akiket szívesen hallgatnának majd a lobogó tűz mellett. Az akusztikus előadások a fesztivál minden napján 23:00-kor kezdődnek a Civil Sziget területén.

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

Sajtóanyag: Sziget Fesztivál Sajtóiroda

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5312527417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása