Ajánló: „Április Párizsban” a Mozsár Műhelyben
2017. május 09. írta: Barna Borbála

Ajánló: „Április Párizsban” a Mozsár Műhelyben

ap_1.jpg

„Párizs mindig egy jó ötlet.” − mondta Audrey Hepburn, de vajon milyen hatással lehet a romantikus francia város egy boldogtalan, állandóan veszekedő házaspárra? Nos, aki ellátogat a Mozsár Műhelybe Horgas Ádám „Április Párizsban” című darabjára, megtudhatja. Botos Éva és Szirtes Balázs főszereplésével egy keserédes, fanyar humorú és emlékezetesen szórakoztató előadás szemtanúi lehetünk, melyben kirajzolódik előttünk egy házasság hanyatlásának és felemelkedésének koreográfiája is.

A nézőtéren helyet foglalva és az előadás kezdetét várva egy apróságra lettünk figyelmesek: a felvételt készítő kamerát a színpad helyett felénk fordították. Ennek okát azonnal meg is fejthettük, ugyanis Botos Éva hirtelen felbukkant a közönség sorai közül, s hozzánk intézve belépő sorait máris bevont minket a darabba. A színtér kis méretéből adódó bensőséges hangulatot a nézőkkel való kommunikáció még inkább megerősítette, mely az egész darabot végigkísérte: hol a hajóút résztvevői lehettünk a házaspárral együtt, hol pedig Párizsban turistáskodhattunk velük.kallai-toth_anett_2.jpgS hogy hogyan is került Bet és Al Párizsba? Már az első pár percben világossá vált számunkra, hogy a házaspár nehéz időszakon megy keresztül. A feleség dolgozik, spórol és egyetlen szórakozása a bulvárlapok nyereményjátékain való részvétel. Férje munkanélküli, ami miatt depresszió gyötri, napjait festéssel tölti otthon. Ha együtt vannak, pár perc múlva már vitatkoznak is, felmerülhet bennünk a kérdés, vajon miért házasok még? Egy nap Bet jó hírt kap a postán, ugyanis nyer egy két személyes romantikus hajóutat Párizsba. A nő nagyon izgatott lesz, hiszen még nem volt lehetőségük utazásokra. Al kevésbé lelkes, csak a kifogásokat keresi, végül mégis feleségével tart a francia fővárosba.

A (szó szerint) viharos hajóút után a boldogtalan házaspár beleveti magát a párizsi látnivalók és éttermek forgatagába, s kalandjaikat továbbra is éles szócsaták követik. Azonban a konfliktusok mellett egyre több békés jelenet is felbukkan. Rövidülnek a viták, a sértések egyre visszafogottabbak és szelídebbek. Bet és Al új emberként (és párként) hagyhatja maga mögött Párizst.kallai-toth_anett_1.jpgA fanyar, szarkasztikus humorú előadás tükröt tart elénk arról, hogy mivé válnak az emberek (vagy a párok) a szürke hétköznapok sodrásában. Persze jóízűen nevetünk a házaspár szenvedélyes indulatain és veszekedésin, de mellette azon is töprenghetünk, hogy hová vezethet, ha hagyjuk, hogy magunk alá temessen minket a problémáink miatti fásultságunk. És azt is, hogy milyen következményei vannak annak, hogy főként a hozzánk legközelebb álló személyeket kiáltjuk ki a boldogtalanságunk kiváltó okának.

Hagyjuk magunkat elvarázsolni Botos Éva és Szirtes Balázs energikus, szenvedélyes párosa által, mert Párizs a Mozsár Műhelyben is jó ötlet.

 

színlap:

Bet – Botos Éva

Al – Szirtes Balázs

 rendező – Horgas Ádám

 

következő előadás:

  1. május 24. 19:30

 

borítókép - Mozsár Műhely

előadás fotók - Kállai-Tóth Anett

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr712494221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása