Filmajánló: 1945 – Török Ferenc alkotása máris közel 9000 nézővel büszkélkedhet
2017. április 26. írta: Barna Borbála

Filmajánló: 1945 – Török Ferenc alkotása máris közel 9000 nézővel büszkélkedhet

17629931_10155020146122221_2257967069453707089_n.jpg

Sikert sikerre halmoz Török Ferenc „1945” című alkotása: a nézők és a kritikusok is szeretik az április 20-án bemutatott filmet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Miamiban, Berlinben és a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon elnyert díjak – és a tény, hogy a látogatottsági adatok szerint máris közel 9000 fős nézettségnél tart a Szántó T. Gábor novellájából készült film.

A film 1945 augusztusába repít vissza minket az időben, egészen pontosan arra a napra, mikor a falu lakosai lázasan készülődnek a jegyző fiának esküvőjére. Azt hihetnénk, hogy egy boldog, felhőtlen napnak lehetünk szemtanúi, ám az események alakulása teljesen más irányt vesz. Megjelenik ugyanis a vasútállomáson két fekete ruhás, fekete kalapos idegen, s két ládával nekivágnak útjuknak  a falun keresztül. Az emberek ijedten és gyanakodva méregetik a nem várt látogatókat, s míg a két férfi titokzatos úticélja felé igyekszik, szépen lassan feltárul előttünk a település lakosainak múltja.unnamed2.jpgA western és krimi elemeket ötvöző film történetét akár a pillangóhatás szóval is jellemezhetnénk. Csupán két ember, két csomaggal. Mégis hatalmas lavinát indítanak el, és − bár csak közvetve, de − lerántják a leplet a félve őrzött titkaikról. Miért nem várja lelkesen a fiatal menyasszony az esküvőjét? Hogy kerül korábbi vőlegénye a meghívottak közé? Miért tart annyira a jegyző a két idegen megjelenésétől? A falu lakosainak élete kártyavárként kezd összeomlani, s úgy tűnik, senki sem szabadulhat meg a múltban elkövetett tetteitől. Az egyik legfontosabb rejtély azonban talán mégis az, hogy van-e fegyverünk a saját bűntudatunk ellen? Hiszen legtöbbször, ami elől menekülünk, az igazából a fejünkben van.unnamed_18.jpgMindegy, hogy 2017-et vagy 1945-öt írunk, és a történelem aktuális állása sem számít. Török Ferenc filmjét elnézve rájöhetünk, hogy az emberek folyamatosan küszködnek a démonjaikkal. A kérdés csupán az, hogy ki hogyan birkózik meg ezzel.

 

stáblista

rendező - Török Ferenc

író - Szántó T. Gábor (Hazatérés című novella)

forgatókönyvíró - Szántó T. Gábor // Török Ferenc

operatőr - Ragályi Elemér HSC

vágó - Barsi Béla HSE

zeneszerző - Szemző Tibor

látványtervező - Rajk László

díszlet-berendezés - Kiss Dorka

hang - Zányi Tamás HAES

producer - Angelusz Iván // Reich Péter // Török Ferenc

 

szereplők

Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Szirtes Ági, Szarvas József, Nagy-Kálózy Eszter, Angelus Iván, Nagy Marcell, Znamenák István, Terhes Sándor, Székely B. Miklós

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

Fotók: Katapult Film

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3812458627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása