Mi történne, ha Jézus ma újra eljönne közénk?
2017. március 06. írta: Barna Borbála

Mi történne, ha Jézus ma újra eljönne közénk?

Riport a PASSIO XXI nyitóbulijáról

15192627_1144128295635817_366038832936207259_n.jpg

Március 6-án elkezdődtek Alföldi Róbert legújabb, nagyszabású produkciójának próbái. A PASSIO XXI című előadást csak egyetlen alkalommal nézhetik meg az érdeklődők a Papp László Budapest Sportarénában, mégpedig április 9-én, virágvasárnap.

dsc_0123.JPG

A bibliai történet Alföldi-féle feldolgozása úgy mutatja be az eseményeket, mintha azok napjainkban zajlanának és közben keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Jézus ma újra eljönne közénk. A főszerepeket olyan színészek játsszák, mint Szabó Kimmel Tamás, Stohl András, Feke Pál, Tóth Gabi, Pápai Erika, László Zsolt, Fekete Ernő és Jordán Tamás. Az előadás alkotói és szereplői a próbák megkezdését a Remiz étteremben ünnepelték meg együtt. A Kultúrjunkie Blog szerkesztősége a darabról az este folyamán Alföldi Róberttel, Feke Pállal és Tóth Gabival beszélgetett.dsc_0189.JPG

“Azt szeretném, ha valamilyen módon jelen idejű legyen ez a nagyon régi, mindannyiunk által ismert történet, amire a kultúránk épült. Ebben ma hogyan működnének a szereplők, miket mondanának, milyen viszonyban lennének egymással? - Talán ez az, amiben maivá tudjuk tenni ezt a történetet. Nagyon fontos, hogy ez egy alaptörténet és ugyanazt jelenti mindannyiunknak, akár hiszünk Istenben, akár nem. De a kultúránkhoz, ahhoz, hogy kik vagyunk, vagy miért vagyunk, ugyanúgy hozzátartozik.” - mondta el az előadás rendezője, Alföldi Róbert. “Olyan alapügyekről szól, hogy hogyan kellene az embereknek együtt élni egy olyan országban, ami folyamatosan kinyilvánítja magáról, hogy keresztény ország. Nagyon nagy kérdés, hogy valóban így élünk-e? Ha azokat az alapvető ügyeket betartanánk, amiről ez a történet mesél, akkor sokkal jobban szeretnénk és tisztelnénk egymást.”

dsc_0902.JPG

“Szerintem valójában mi tesszük aktuálissá.” - válaszolta a darab egyik szereplője, Tóth Gabi arra a kérdésre, hogy mitől lehet ez a történet még ma is aktuális, és érdekes. “Azt gondolom, hogy ahány ember, annyi gondolat, annyi érzés, annyi stílus van. Mindenki teljesen más perspektívából tud megfogni valamit. Pont ettől válik valami színessé és sokszínűvé. Ha pedig Alföldi Robiról beszélünk, ő maga a gondolatok és érzések kimeríthetetlen kincstára. Úgyhogy azt gondolom, hogy nagyon izgalmas megvilágítású és rendezésű lesz ez a darab.”  dsc_0176.JPG

“Nekem önmagában az egész darab egy nagy kihívás, hiszen színházi világban nem vagyok olyan rutinos. Nagyon nagy színészekkel állhatok majd a színpadon, az ország egyik legjobb rendezőjének irányításával játszhatok. Ezek mind kihívást jelentenek és persze nagy megtiszteltetést is egyben. És maga a küldetés, hogy átadhassam azt a mondanivalót, amit Robi szeretne közvetítetni. Ez nagyon fontos, mert minden ember, aki itt van, azért van itt, mert Robi azt gondolja, hogy mi vagyunk azok, akik ezt az egészet át tudjuk úgy adni, ahogy ő szeretné. Ez ebben a legfontosabb.”

S hogy milyen visszajelzéseket jósol a darabnak Tóth Gabi? “Nagyon sokan, és nagyon sokáig fognak erről beszélni.” dsc_0080.JPG

A Pétert alakító Feke Pál színészként sem először találkozik Jézus történetével: “Azt gondolom, hogy a világ egyik legmegindítóbb története ez a Bibliai történet. Minden korban, minden generációnak. Ez mindig így volt és így is lesz. Én személyesen is nagyon sokszor találkoztam ezzel a történettel, hiszen a Webber féle ‘Jézus Krisztus Szupersztár’ musical címszerepét nagyon sokféle rendezésben játszottam. Kíváncsi vagyok, hogy Robi mit szeretne ebből mutatni most. Mindig azt mondom, hogy egy színésznek az a feladata, hogy alázattal alárendelje önmagát, és a rendező koncepciójához igazodjon. Én nagyon örülök ennek a lehetőségnek, mert a 30 éves jubileumi ‘István, a király’ darabban dolgoztam utoljára együtt Robival. Az előadás producerének, Rosta Máriának nagyon sokat köszönhetek. Alföldi Róbert egy garancia arra, hogy ez egy tökéletes előadás lesz! Úgy hiszem, hogy egy színházi előadásnak az a feladata, hogy elgondolkodtasson, így, vagy úgy. Biztos vagyok benne, hogy elgondolkodtató, katarzist kiváltó előadás lesz ez.”dsc_0017.JPG

Facebook esemény

Forrás és borítókép: A PASSIO XXI hivatalos Facebook oldala

 Fotók: Dancs Enikő Bianka Photography 

Az eseményről készült képgaléria itt található

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3912317901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2017.03.07. 13:50:49

Csak semmi buzulás!

Cycmen 2017.03.07. 13:52:53

Jé, lehet kommentelni?
Mi történne ha Jézus visszatérne? kiűzné az alföldiket a színházakból!

2017.03.07. 14:04:08

"Ha azokat az alapvető ügyeket betartanánk, amiről ez a történet mesél, akkor sokkal jobban szeretnénk és tisztelnénk egymást.” - ügyeket nem lehet betartani, legfeljebb elveket, szabályokat, törvényeket. Egyébként meg ugyanaz történne ma is, mint anno, mert a farizeusok ma sem viselnék el a kritikát és irigyek is lennének, a tömeg ugyanúgy manipulálható, szóval az ember alapvetően nem változott, hiába gondolják egyesek, hogy felvilágosodás, meg humanizmus...bla-bla-bla. Alföldi viszont közben lehet, hogy megtérne.

Mordechaj 2017.03.07. 14:22:29

Még vicces is lehetne, de sajnos nem az, amikor krisztustagadó, materialista emberek akarják kereszténységről kioktatni az (amúgy többnyire jogosan) képmutatonak tartott kereszténykedő politikai ellenfeleiket. Akkor most melyik is a nagyobb képmutató?
süti beállítások módosítása