Inspiráció, önfejlesztés és rendhagyó karriermodellek
2017. február 15. írta: mesztitoth

Inspiráció, önfejlesztés és rendhagyó karriermodellek

img_4008a.jpgA modernkori siker útja - Interjú Tóth Gáborral a Tudatos Fiatalok Közösségének alapítójával.

Nem is olyan régen, szüleink és nagyszüleink idejében, ha egy fiatal a világot próbálta megérteni, leginkább tanítóira és a felmenői által előre kitaposott ösvényre hagyatkozhatott ebben a tekintetben. Pörgős társadalmunkban azonban végtelenre tágult az eszközök tárháza. Önmagunk szellemi fejlesztése csakis a saját kezünkben van. Interjúm alanya, Tóth Gábor úgy döntött mer nagyot álmodni. Az internet adta lehetőségeket és saját tapasztalatait felhasználva megteremtette a Tudatos Fiatalok Közösségét, ami egyre több érdeklődőnek nyújt segítséget abban, hogy felfedezze a produktív és kiegyensúlyozott élet titkát.

474106c04a03dba30a38960c0cd63711.png

A TFK megalapítása nem az egyetlen rendhagyó momentum az élettörténetedben, hiszen egy Európai körutazás is fűződik a nevedhez, amelyről később egy előadássorozat is készült. Mesélnél erről?

2015 elején egy barátommal egy webshopon kezdtünk el dolgozni, ami hasznos tapasztalat volt, de nyárra körvonalazódott bennem, hogy nem kifejezetten ezzel szeretnék foglalkozni. Nem éreztem magam jól az akkori körülményeim között, változásra vágytam, a hátizsákos utazás ötlete pedig már régóta vonzott. Arra gondoltam, miért is ne húzzam le ezt a tételt a bakancslistámról, hiszen úgy sincs mit vesztenem. Még nem volt bennem konkrét elképzelés arról, mi fog történni, de belevágtam, a gyakorlati kivitelezés pedig sokkal egyszerűbbnek bizonyult, mint amilyennek elsőre tűnt. Olyan tapasztalat, amiről lehet mesélni, de csak az érti igazán, aki kipróbálta. Amikor úton vagy, olyan, mintha mindig pontosan ott lennél, ahol éppen lenned kell. Ez egyébként az életben is így van, de ha az ember belefásul a napi rutinjába, sokszor nem veszi ezt észre. A munkánk már megszokott számunkra, a szokásos havi kiadásaink, számlák befizetése, egy cipő megvásárlása már nem adnak új élményt. Az utazás során felmerülő kiadások fedezésére szolgáló pénzt viszont mindig más forrásból kell előteremteni, és a mindennapos kalandok által azt vesszük észre, hogy nem is marad kapacitásunk az anyagi dolgokra koncentrálni. Fel sem merült bennem, hogy az ingerszegény környezetem valamilyen tárgy beszerzésével kompenzáljam.

Mik voltak a legmeghatározóbb tanulságok, amiket levontál a tapasztalataidból?

img_3751.JPGEz az út számomra elsősorban önmagam megismeréséről szólt, de rengeteg dolgot tanultam másokról is. A CouchSurfing segítségével olyan emberekkel találkoztam, akik nagyon segítőkészek voltak, annak ellenére, hogy akkor találkoztunk először, úgy éreztem, mintha egy családtagomnál lennék. Ez egy nagyon hasznos platform, mert hozzásegít minket ahhoz, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel vegyük körbe magunkat (jelen esetben az utazás témaköre), így pedig sokkal gyorsabb és hatékonyabb a kapcsolódás. Előfordult olyan, hogy valaki stopposként felvett az autójába, és amikor elmeséltem neki, hogy Horvátországban elfelejtettem valutát váltani, így nem tudok vásárolni magamnak, bár volt elég élelmem, amíg átjutok az országhatáron, ő mégis megállt egy bevásárlóközpont előtt, behívott, és megvette nekem, amire szükségem volt. Számomra ez nagyon komoly lecke volt, magukról az emberekről és arról, hogy tudni kell elfogadni. Az utazásom végén a workaway rendszerén keresztül önkénteskedtem, itt tulajdonképpen napi 5 óra munkáért cserébe ellátást és szállást biztosítottak. Konkrétan egy középkori kastélyban laktunk. Emellett nyelvleckéket kaptam és üzleti kurzuson is részt vehettem. Rengeteg időm volt pihenni. Itthon, ha heti 25 óra munkát pénzre váltanék, nem kastély jönne ki belőle. Természetesen alapvetően Franciaországban sem, de a rendszer keretein belül sokkal hatékonyabb az értékcsere.

Térjünk át a Tudatos Fiatalok Közösségére. A kezdeti időkben kis létszámú találkozókkal indultatok, de mára hatalmas közösséggé nőttétek ki magatokat. Teltházas előadások és tréningek kötődnek a nevetekhez. Gondoltad volna valaha, hogy idáig eljuttok? Mi volt az eredeti cél?

Ez egy érdekes és összetett kérdés. Alapvetően az egész onnan indult ki, hogy engem érdekeltek olyan témák, amelyekről a fősodrású médiában keveset hallani. Érdekelt a filozófia, a lét mélyebb kérdései, az önismeret, hogy mikre lehet képes az ember és hogy hogyan tudna jobb életminőségben élni, mint a társadalom összképe. A többség nyilván vagy nem értett velem egyet ebben a tekintetben, vagy nem érdekelte a téma, de akadtak olyan emberek, akikkel hasonló nézeteket képviseltünk, őket próbáltam magam köré gyűjteni. Először egy facebook csoportot hoztam létre az ilyen ismerőseim számára, majd szerveztem egy találkozót. Az alapvető motiváció egy kellemes, de kulturált közösségi időtöltés volt, a távlati cél pedig, hogy a világ egy jobb hely legyen. Az hogy ez a kettő, az egyén mindennapi vágya és a világ jobbá tétele hogyan kapcsolódik össze? Itt nyer értelmet a régi bölcsesség, hogy a boldogság maga az út, és ez az igazán lényeges. Ez tanított nekem türelmet, mert ma már nem arra várok, hogy mikor érünk el a célhoz, hanem élvezem a napi szintű feladataim megoldását, és tudom, hogy az eredmény úgyis jön magától. Felesleges arra koncentrálni, ahova még nem értünk el, fókuszáljunk arra, ahol éppen vagyunk, és tegyünk meg mindent amit jelenleg tudunk. Ezáltal megszűnik a rohanás és elkezdünk örömet találni a haladás folyamatában. Megértjük, hogy idővel úgy is ott leszünk, ahol lenni akarunk.

Milyen projekteken dolgoztok jelenleg?

A Tudatos Fiatalok Közösségének találkozói kéthetente hétfőn kerülnek megrendezésre Budapesten. Köralakban leülünk, röviden megnyitom az eseményt, majd mindenkinek lehetősége van egy pár mondatos bemutatkozásra, hogy elmondja miért jött, illetve mit vár egy ilyen alkalomtól. Ezeket a találkozókon általában 20-40 fő között a létszám, ingyenesek és tulajdonképpen kötetlen beszélgetéseket takarnak. Ezen túl létezik egy úgynevezett Language Exchange esemény, aminek a lényege, hogy külföldiek is be tudjanak kapcsolódni a témába, miközben a magyar fiatalok pedig az idegennyelv-tudásukat tudják gyakorolni. Itt az elejétől kezdve igények alapján kialakított (angol, német, spanyol, francia, holland stb.) nyelvi csoportokra oszlunk és így folyik a társalgás. Ez lehetőséget ad a kultúrák közti kapcsolódás fejlesztésére. Ezek mellett vannak olyan programok, amik nem ilyen rendszerességgel szerveződnek, nyáron például balatoni evezés, jóga, vagy margitszigeti piknik. Volt már jógatábor, amikor Belgrádba mentünk. Emellett olyan előadásokat és tréningeket tartok, amik az önfejlesztésben segítenek a résztvevőknek, ezáltal hatékonyabban tudnak érvényesülni szakmai, vagy magánéleti téren és képesek lehetnek magasabb életminőséget elérni. A Vodafone is bekapcsolódott a munkámba, a Vodafone You projekt kapcsán. Az ő felkérésükre készült el az Önmegvalósítás Hét Csodája című előadássorozat, ami kiváló azoknak, akik szeretnének a klasszikus és intézményes kereteken túl tájékozódni arról, mi módja, hogy az úgynevezett „áloméletünket” élhessük és belátja azt, hogy a céljai elérése a saját tetteinek függvénye.

20160818-190900_orig.jpg

Mit gondolsz mi iránt nőtt meg az érdeklődés manapság az Y generáció körében?

Úgy érzem, hogy a világban globálisan nő a megosztáson alapuló információra való igény. Hiszen sokkal hatékonyabb az értékcsere, ha az emberek a pénz helyett más kapcsolódási utat találnak egymáshoz. Például, ha nekem van egy blogom, egy barátomnak pedig van egy olyan vállalkozása, amit jónak találok és szeretném valamilyen módon támogatni a terjesztését reklámfelületet biztosíthatok neki, amiért cserébe én terméket, vagy szolgáltatást kapok. Ha ugyanezt a marketinget nem személyes jó szándék, hanem kizárólagosan a pénz vezérelné, fennállna a veszélye, hogy olyanhoz adom a nevem, amivel morálisan nem értek egyet, de a fennmaradásom érdekében vállalom a promócióját. Ez üzleti és etikai kérdéseket is felvet és az erről való elgondolkodás előfutára lehet egy egészségesebben működő társadalomnak.

Milyen forrásból építkezel a munkád során?

Mivel, mikor a továbbtanulásra került a sor még nem voltam olyan biztos a céljaimban, mint most, úgy döntöttem, hogy felsőoktatás helyett inkább kipróbálom magam a való életben. Dolgoztam egy évet pénzügyi területen, aztán három évet éltem külföldön, eközben a vendéglátásban helyezkedtem el, ahol végül már középvezetői szintet töltöttem be. Mindeközben ismerkedtem az önfejlesztéssel. Az élettapasztalatok és az ezalatt megismert kultúrák segítettek hozzá ahhoz, hogy ma szilárdabb elképzelésekkel rendelkezzem. Azt gondolom, csak azért, hogy mindenáron szerezzünk egy diplomát, vagy hogy a szüleinket boldoggá tegyük vele, időpazarlás egyetemet végezni. De ha azért tanulunk egy adott témakörről, mert valóban érdekel minket, szeretnénk benne tájékozottabbá válni, az iskolán kívüli életben is ezzel foglalkozunk és szárnypróbálgatásaink is vannak ilyen területen, nagyon hasznos lehet.

Tudjuk rólad, hogy szeretsz olvasni. Milyen típusú könyveket kedvelsz? Kik inspiráltak téged?

Ahogy sok tanuló, régen én sem szerettem olvasni, amíg rá nem jöttem, hogy nem feltétlenül a betűk szemmel való nézegetése a cél, hanem az, hogy egy adott ismeretet megszerezhessek. Akkor kedveltem meg az olvasást, amikor megértettem, hogy ez hozzásegít a céljaim eléréséhez. Az irodalmi ízlésem nagyon változatos, nehezen tudnék egy-két fix forrást meghatározni, ahonnan ihletet merítek. A kezdetekben főleg az önfejlesztő könyvek foglalkoztattak, amiknek módszertani része is van, például a Tony Robbins féle vonal. Filozófiai művek, mint Alan Watts munkái. Szívesen olvasok pszichológiai, párkapcsolati, üzleti témakörökben. Mindig azt éreztem, hogy az élet adja a következő lépést és azt a könyvet sorolja az utamba, aminek az elolvasása fejleszti a személyiségemet. Néha az is egy útja a tudatosságnak, ha tudatosan hagyjuk, hogy az történjen, aminek kell.

Mik a tervek a közeljövőben?

Mindig vannak kisebb aktuális célkitűzések. A facebook oldal követettsége egy jó számadat, amivel nagyjából kvantitatívan lehet mérni, a népszerűségünket és ezt fel lehet használni a későbbi tervezéshez. Pécsen például, a nagy érdeklődést látva, ottani ismerőseim felajánlották, szívesen szerveznének hasonló jellegű eseményt. Idővel szeretném azt elérni, hogy minden megyeszékhelyen legyenek rendszeresen találkozók, ahol a résztvevők beszélgethetnek, megismerhetik egymást és közös projektekbe kezdhetnek. Illetve hosszú távú elképzelés, hogy legyen egy egész napos, vagy akár több napos rendezvény, ami „tudatosság fesztivál”-szerűen lehetőséget ad arra a fiataloknak, hogy különböző gondolkodásmód és életmódmodellekkel, filozófiákkal ismerkedjenek. Nagyobb projekt, ami hamarosan indul, a Tudatos Fiatalok Magazin, amiben az eddig érintett témákban lehet majd cikkeket megjelentetni, hogy minél több embernek tudjunk értéket adni ennek segítségével.

 img_4008a.jpg

Fotó: Tóth Gábor | Tudatos Fiatalok Közössége

Az interjút készítette: Tóth Eszter

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4312263886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása