Ajánló: A fura a Jurányi Inkubátorházban
2017. február 12. írta: Barna Borbála

Ajánló: A fura a Jurányi Inkubátorházban

4074.jpg

Interjú a darab főszereplőjével, Rada Bálinttal és a rendezővel, Fehér Balázs Benővel

December 17-én mutatták be a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán az Orlai Produkciós Iroda „A fura” című darabját Fehér Balázs Benő rendezésében. Az előadás alapjául Benedict Wells "Spinner" című regénye szolgált, és januártól a a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban látható. A Kultúrjunkie Blog Szerkesztősége a darabról Fehér Balázs Benővel, és a főszereplő Rada Bálinttal beszélgetett.

„Jesper Lier huszonöt éves. A nappalait sötét pincelakásában tölti, este az utcákat járja. Másnapról másnapra él. Ideje lenne befejeznie a nagyregényét. Ideje lenne szerelmesnek lenni. Kezd kifutni az időből, pedig Jesper Lier csak huszonöt éves. A nappalait sötét pincelakásában tölti, este az utcákat járja. (Hmmm.) Másnapról másnapra él. Ideje lenne befejeznie. (A nagyregényét!) Ideje lenne szerelmesnek lenni. Ha lenne ideje. Kezd kifutni. (Az időből?) 

Nappal tölt, este jár, másnap megy, időből fut ki. Ki az? (Jesper Lier.)” - olvashatjuk a darab színlapján.

„Orlai Tibor megkeresett, hogy dolgozzak vele ebben az évben, és már jó ideje kutattuk, hogy mi legyen az anyag. Zsótér Sándor azt mesélte, hogy Sarah Kane-re (akinek több darabját megrendezte) szinte véletlenül bukkant rá. Bementem egy könyvesboltba és általam nem ismert szerzők regényeit nézegettem.” – meséli Fehér Balázs Benő arról, hogyan akadt rá Benedict Wells „Spinner” című művére. (Akinek felkeltette az érdeklődését a regény, magyar fordításban a „Különc” címmel kapható.) „Tetszett a fülszöveg, ahol sorra vették, hogy a huszonéves főszereplő milyen problémákkal küzd. Elolvastam a regényt, és Tiborral egyetértettünk abban, hogy foglalkozzunk ezzel.

1.png

„Szerintem mindenkinek van ilyen, hogy leemel egy könyvet a polcról és az egyfajta talált tárgya lesz onnantól kezdve. Egy olyan szerző, akit ha megemlítesz egy társaságban, senki nem ismeri, de Neked fontos. Az ember nem is tudja megmagyarázni, hogy miért éppen azt és miért éppen akkor kezdte el olvasni.” – fűzi hozzá a főszereplőt alakító Rada Bálint. A színész sokat készült a darabra, többször is olvasta a könyvet. „Amikor először olvastam a regényt, már tudtam, hogy én fogom játszani Jespert. Nagyon sok hasonlóságot és ráismeréseket találtam. A munka során jó volt, hogy a közös problémáink egyfajta egyetemesebb problémákká tudtak válni. Nekem ez volt benne a legizgalmasabb. Nem konkrétan a munka, vagy az előadás része, hanem az, amivé bennem alakult ez a karakter és hogy mi lett a végeredmény. De még nem játszottuk sokat, így biztos vagyok benne, hogy még formálódni fog.

A háromszáz oldalas könyvet Fekete Ádám dolgozta át színdarabbá. Azt szerettük volna, hogy a dramaturgia is érzékeltesse Jesper elcsigázott állapotát, ezért szinte véget sem ér egy jelenet, már következik egy újabb, és a végére már úgy csöppenünk helyzetekbe, hogy azok már biztosan tartanak egy ideje, és a főszereplő sem érti, hogy mennyit ugrott térben és időben. Ez sodró tempót eredményez.” – mondja Fehér Balázs Benő. „Ahogy a regénynek is vannak a keretei, nekünk is voltak − 1-2 felvonásban gondolkodtunk. Be akartuk mutatni ezt a belső utat. Úgy gondoljuk, hogy ezt a történetet így lehet elmesélni színházban.” – fűzi hozzá Rada Bálint.

2.png

A darab főszereplője, Jesper a huszonéves generációra jellemző problémákkal küszködik. Nehezen találja meg a helyét a társadalomban, nem tudja, mihez kezdjen az életével – regényt akar írni, azonban megkérdőjelezi a tehetségét. Nem boldogul a párkereséssel és a családjával való kapcsolatának helyrehozásával. Rada Bálint szerint „ugyanannyira feszült, vagy elveszett a mi generációnk, mint az összes többi. Csak szabadabban beszélhetünk róla, mint régen. Ma már mindenhez hozzá lehet jutni, minden nyitva van, ettől tűnik az adott percben minden olyan fontosnak. Viszont ez a szabadság teret ad annak, hogy erről nyíltan beszélhessünk. A mai huszonéves generáció nehezen talál magának párt. Nehezen válik valami komollyá. Frusztráltak a karrier szempontjából. Ez mind-mind fontos, de a történet nem csak erről szól, és nem ad ezekre választ. Próbáltuk az elveszettséget megmutatni. Hogy milyen az, amikor valakit a társadalom nem vár annyira tárt karokkal, és ezért egy kicsit kilép belőle. A regénynek sincs nagy megoldása a végen. Ez egy kórlap az összes tünetről, ami előjöhet a huszonévesek életében. Egy zűrös élet fordulópontja. A történet maga a tanulság.”

untitled.png

„ Nem állítjuk azt, hogy minden huszonöt évesnek ilyen problémái vannak − hanem mi megmutatjuk egy, a regényből és a saját tapasztaltunkból összegyűrt karakter vesződéseit, és azt reméljük, hogy néhányan tudnak vele azonosulni.” – emeli ki Fehér Balázs Benő.

Nem ez az első darab, amin együtt dolgozott Fehér Balázs Benő és Rada Bálint. Az Ódry Színpadon több éve töretlen sikerrel játsszák a „Tajtékos napok” című darabot, melyben a darab két másik színésze (Bán Bálint, Nagy Dániel Viktor) is szerepel.

„Ez egy összeszokott csapat. Azonban sokkal izgalmasabb volt, hogy akikkel eddig nem dolgoztunk, ők bekerültek az előadásba. Ez volt motiváló és inspiráló. Nagyon jó volt velük is dolgozni. Szerencsésen alakult a csapat.” – meséli Rada Bálint. „ Nagyon örültünk, hogy két év után végre megint együtt tudunk dolgozni. Úgy láttam, hogy ez a lelkesedés Csillára, Lilire és Rolandra is átragadt.” – emlékszik vissza a próbákra Fehér Balázs Benő.

 

következő előadások

2017.02.16. (19:00) – B32 Galéria és Kulturtér

2017.02.17. (19:00) – Jurányi Inkubátorház

2017.02.18. (20:00) - Jurányi Inkubátorház

2017.03.29. (19:00) - Jurányi Inkubátorház

 

stáb

Díszlet-jelmez - Izsák Lili

Látvány asszisztens - Fazekas Veronika

Maszk - Keresztes Zsófia

Zene - Zságer-Varga Ákos

Rendező munkatársa - Szakács Zsuzsi

Rendező - Fehér Balázs Benő

Producer - Orlai Tibor

Színpadra alkalmazta - Fekete Ádám

 

szereplők

Rada Bálint

Radnay Csilla

Rába Roland

Bán Bálint

Nagy Dániel Viktor

László Lili

 

fotók: Takács Attila

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6612251246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása