Duna-parti romantika örökzöld slágerekkel – Készül a Pappa Pia
2016. október 11. írta: Barna Borbála

Duna-parti romantika örökzöld slágerekkel – Készül a Pappa Pia

3_1.jpg

Július és szeptember között egy körülbelül 130 fős stáb segítségével leforgatták a magyar filmgyártás legújabb siker várományos produkcióját. A 2017-ben mozivászonra kerülő „Pappa Pia” történetében minden adott a szórakozáshoz: Duna-parti helyszín, a romkocsmák világa, szerelem, barátság, humor, és sok-sok zene! Habár a filmre sajnos még jövő nyárig várni kell, a készítők és a szereplők néhány kulisszatitkot és részletet megosztottak a Kultúrjunkie szerkesztőségével. A forgatáson Csupó Gábor rendező és Divinyi Réka forgatókönyvíró mellett a film szereplőivel – Szabó Kimmel Tamással, Ostorházi Bernadettel és Kováts Verával beszélgettünk.

A történet főszereplője, a kedves – ám link alak, Papi (Nagy Feró), aki egy Duna-parti csónakházban él. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor szomszédja, a diszkó tulajdonos Wizy (Stohl András) el akarja venni tőle az otthonát, hogy annak helyén buliplázát nyithasson. Papi azonban nem hagyja magát, s unokája, Tomi (Szabó Kimmel Tamás) segítségével a csónakházat romkocsmává alakítja, hogy pénzt gyűjthessen a túléléshez.

A gombhoz varrni a kabátot

A forgatókönyv Divinyi Réka (Csak szex és más semmi) munkája, aki ezúttal igen fontos szerepet szánt a filmben a zenének is. „Nagyon izgalmasnak találtam azt a szerkezetet, amikor meglévő dalok köré épül fel egy történet. Arra gondoltunk, hogy ezt magyar slágerekkel is meg lehetne csinálni. A filmben létező magyar dalok eredeti szöveggel szólalnak meg úgy, hogy pontosan megfeleljenek a történetben éppen zajló drámai szituációnak, anélkül, hogy bármit is megváltoztatnánk. Ezt egy nagyon jó dramaturgiai kihívásnak tartottam. Ezek a kötött keretek egyszerre nehezek, de valahol mégis megkönnyítik a munkát. Ugyanis az sem egyszerű, ha túl sok lehetőség és variáció van. Ez tulajdonképpen egy kicsit behatárolta a dolgokat. Kivételesen az az eset állt fent, amikor a gombhoz varrtuk a kabátot. Voltak dalaink, és azok köré építettük fel a történetet. Egy körülbelül 200 dalt tartalmazó listát kaptam a 60-as, 70-es és 80-as évek magyar slágereiből, ezek közül kiválasztottam azokat, amelyeknek nem túl karakteres a szövege. Ezeket könnyebb beilleszteni különböző szituációkba. Megnéztük, hogy miről szól a legtöbb dal, megkerestük, hogy mi lehet a közös pont. Ekkor már láttuk, hogy valószínűleg szerelmi történet fog készülni. Nagyon sok dal szól arról például, hogy „Elhagytál”, „Miért nem szeretsz?”, vagy éppen hogy „Rólad álmodom”. Akkoriban vettünk egy csónakot, amit a Római-parton egy csónakházban tartottunk. Én akkor ismertem meg ezt a közeget, nagyon jópofa helyszínnek találtam, és úgy gondoltam, hogy izgalmas lenne egy olyan magyar filmet készíteni, ami erről a kultúráról szól, ami a Dunát is bemutatja. Tulajdonképpen ezzel elkezdett felépülni a történet. Megnéztük, hogy a 200 dalból melyek azok, amik ebbe beleférhetnek. A dalszövegek és a történet folyamatosan formálta egymást.

Ami jól meg van írva, az örökzöld marad

S hogy mi fogta meg az Amerikából a projekt kedvéért hazatérő Csupó Gábor rendezőt (Híd Terabithia földjére) a forgatókönyvben? „Az, hogy halálra röhögtem magam. Illetve annak a varázsa, hogy azok a számok voltak benne megemlítve, amiken én is felnőttem a 70-es, 80-as években. Viszont előfordulhat, hogy a stílusváltozás miatt a fiatalok annyira nem értékelik őket. Tudtam, hogy az a lehetőség is megvan a projektben, hogy áthangszerelve esetleg a mai fiatalsághoz is eljuttassuk ezeket a számokat, újratálalva őket. Remélem, hogy azzal a kijelentéssel, hogy ez nem lesz annyira nehéz, nem tévedek. Úgy gondolom, hogy ami jó, és jól meg van írva, az biztosan örökzöld tud maradni.”  Hasonlóan gondolkodott a slágerek mai köntösbe bujtatásáról Divinyi Réka is. „Nem akartunk retro filmet csinálni, csak azért, mert a dalok régiek. Szerettük volna megnézni, hogy ezek a számok hogyan tudják megszólítani a mai fiatalokat. Természetesen újra vannak hangszerelve, sokkal pörgősebbek.  De alapvetően hiszünk abban, hogy ezek a dalok akkor nem véletlenül voltak slágerek, és valamiért mégiscsak utat találtak az emberek szívéhez – úgy gondoljuk, hogy a mai huszonévesekhez is, ha egy kicsit újracsomagoljuk őket. Szerelem, barátság, összetartozás, életútkeresés - ezek időtlen témák. Éppen olyan érdekes kérdések ma is, mint 20 vagy 30 éve. Bármelyik fiatal tud kötődni hozzájuk.”

5_1.jpg

Összeáll a szereplőgárda

A nagyapja segítségére siető Tomi szerepét Szabó Kimmel Tamás (Made in Hungaria) kapta. „A forgatókönyv első verzióját olvastam először, csak az olvasópróba környékén találkoztam a kész változattal körülbelül egy évvel ezelőtt. Azt nagyon viccesnek találtam, és láttam benne lehetőséget. Illetve amikor mondták, hogy kikkel dolgozhatom majd együtt – és hogy ez milyen nagy volumenű dolog lett, az kíváncsivá tett. Ez volt a legnyomósabb érv. Mindig a lehetőséget nézem a dolgokban. Ez egy jó lehetőségnek tűnt, és majd eldől, hogy igazam volt-e.

Tomi szerelmét, Marát Ostorházi Bernadett (Fleming-sorozat) alakítja, aki Londonból utazott haza a film kedvéért – mely tulajdonképpen debütáló nagyjátékfilm szerepe is. „Egy kicsit izgultam az elején, de mivel 2 hónappal hamarabb visszahívtak Londonból, már nagyon vártam, hogy mikor kezdjük el. Akkora hajrában voltam, hogy ez az energia töretlenül kitartott a forgatás során. Most már egészen otthonosan érzem magam a kamera előtt. Bármilyen komfortérzetet hiányoltam is az elején, vagy bármilyen bizonytalanságot éreztem, az a végére mind helyreállt” – mesélte a színésznő a forgatásról. Ostorházi Bernadettet a rendezőhöz hasonlóan szintén a film erős zenei vonatkozása ragadta magával. „Elsősorban a zene fogott meg a forgatókönyvben. Emellett pedig rajongtam a romantikus jelenetekért, amiket Réka írt. Nagyon megtetszett az általam alakított karakter is. Nem csak egy szimpla naiva, hanem olyan karakterfejlődésen keresztülmenő lány, akivel tudok azonosulni, és akinek a megformálásában kihívást látok.”

A Zita karakterét megformáló Kováts Verának szintén ez az első filmszerepe – ám a színpad és a színjátszás egyáltalán nem ismeretlen világ a színész-énekesnőnek. „Ahhoz képest, hogy mennyi idős vagyok, elég sok dolgot kipróbáltam már. Az első a zenélés volt az X-faktorban, a második pedig egy főszerep a Thália Színház „STARFACTORY” című színdarabjában. Az egy álomszerű csoda volt. Ez a film pedig a következő állomás. A forgatás alatt tanítgattak meg erre a szakmára, és nagyon megszerettem. Erősen gondolkodom rajta, hogy komolyabban foglalkozzam ezzel, képezzem magam. Elsősorban a karakterek sokszínűsége volt az, amit nagyon érdekesnek és izgalmasnak találtam ebben a filmben. Szerintem mindenki talál köztük olyat, aki igazán közel áll hozzá.

A 21. századi romantikus történet

A történet a 70-es, 80-as évek örökzöld slágerei köré épül – mégis modern. De mitől is 21. századi romantikus film a „Pappa Pia”? „A sztori az, ami modern. Azt gondolom, hogy ez nem egy kommersz kapcsolat, ahol mindig tudjuk, mi fog történni.  Nagyon szépen hullámzik, hogy éppen ki hogyan érez a másik iránt, vagy mennyire kötődik a másikhoz.” – meséli Ostorházi Bernadett. A testvérét alakító Kováts Vera úgy gondolja, hogy „attól lesz új ez a film, hogy a korosztályokat összehozza. A régi, nagy magyar slágereket az idősebb korosztály is ismeri, a történet pedig a fiatalokat fogja meg. De hogy mitől lesz 21. századi szerelmi történet? Én Zita karakterét kaptam, aki egy vérbeli mai lány. Nagyon magas energiaszinten pörög. Egy faluból jött fel Pestre a nővéréhez. A történet szerint egy olyan fiúval ismerkedik meg, aki egy halkabb, szerényebb, visszahúzódóbb típus. Szerintem ez nagyon jellemző a mai korra, hogy a nők mernek kezdeményezni, kezdenek kiegyenlítődni a szerepek a két nem között.

2_1.jpg

8 óra munka, vagy 8 óra szórakozás?

A „Pappa Pia” egy vérbeli könnyed, nyári, bulizós hangulatú film. Az a fajta mozi, amiről az ember úgy képzeli, a forgatása kevésbé feszített, szigorú, komoly – és sokkal inkább magának a filmnek a hangulatát tükrözi. „A témája nagyon bulis, fiatalos. Ez érezhető a forgatáson is, nagyon jó a banda, aki összekovácsolódott a sok forgatási nap végére.” – tudjuk meg Szabó Kimmel Tamástól. Ostorházi Bernadett szerint „a dalokból áradó felszabadultsághoz szinte elengedhetetlen, hogy színészként az ember maga is felvegye ezt a hangulatot.”

Irány a moziba!

S hogy miért borítékolható máris a „Pappa Pia” sikere?

„Egy nagyon könnyed, szórakoztató, vidám, érzelmes történet lesz, ami szerintem hiányzik a magyar filmes palettáról. Kicsit olyan, mint egy amerikai könnyedséggel készített film, mégis a zenék és a helyszínek miatt erősen magyar vonatkozású.” (Divinyi Réka.)  

„Ez egy borzasztóan szerethető történet. Nagyon könnyen együtt lehet érezni a karakterekkel. Emellett pedig a régi, klasszikus zenék (amiket én is gyermekkorom óta ismerek) új köntösben hallhatóak, mai környezetben. Ez egy olyan film lesz, ami beszippantja az embert, és teljesen kikapcsolja.” (Ostorházi Bernadett)

 „Egy két órás, nagyon látványos, szórakoztató film, amivel el tudsz menekülni kicsit a valóságból. Igyekszünk mindent beletenni: látványt, humort, színes karaktereket, meglepetéseket, fordulatokban gazdag sztorit.” (Csupó Gábor)

„Sok olyan szál fut benne, ami bárkinek érdekes lehet. Ez egy könnyed nyári program, amire az egész család be tud ülni. Mindenki élvezni fogja.” (Kováts Vera)

„Nagyon sok időt, energiát és munkát fektettünk bele. Nagyon jó lenne, ha ez megtérülne, és jól sikerülne – mi mindent megteszünk ennek érdekében.” (Szabó Kimmel Tamás)

 

stáblista

rendező - Csupó Gábor

forgatókönyvíró - Divinyi Réka

zeneszerző – Rakonczai Viktor // Kozma Kata

producer - Tőzsér Attila // Kálomista Gábor

operatőr - Tóth Zsolt

rendező koreográfus – Seres Attila

 

szereplők

Tomi - Szabó Kimmel Tamás

Papi - Nagy Feró 

Mara - Ostorházi Bernadett

Wizy - Stohl András

Zita - Kováts Vera

Tibó - Mózes András

Peti - Miller Dávid

Robi - Kocsis Dénes

Csavargó - Reviczky Gábor

 

Fotók: Kiss Nelly

Forrás: InterCom

Az interjúkat készítette: Barna Borbála

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr10011796387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása