Speciális Film - Fábián Gáborral beszélgettünk a Magyar Speciális Mozgókép Egyesületről
2016. május 11. írta: vincencia

Speciális Film - Fábián Gáborral beszélgettünk a Magyar Speciális Mozgókép Egyesületről

mozgokep2.jpg

„Aki eddig még nem találkozott a sérült emberek világával, joggal kérdezheti, mi is az a speciális filmezés. A fogyatékos emberek életében fontos szerepet tölt be a különböző művészetekkel való önkifejezés, lehetőségeik sérültségükből adódó beszűkülése miatt.”

/Részlet Fábián Gábor: Álmodtam egyet című könyvéből/

Hogy jött az a gondolat, hogy fogyatékosokkal foglalkozz? Hol dolgoztál? Mi volt a feladatod?

Az élet hozta. Biztosan nem véletlen.

Egy filmes dokumentálás miatt kellett még 2008-ban egy vidéki szociális otthonba mennem, hogy akkori filmes társammal együtt elkészítsek két intézményismertető filmet. Ez után a találkozás után hamarosan már az Intézményben dolgoztam, mint szabadidő szervező. Alap feladatom az volt, hogy a rám bízott felnőtt, értelmi fogyatékos emberek szabadidős tevékenységében vegyek részt. Egy nagyjából 10 fős csoport volt rám bízva, akikkel 5 éven át napi szinten élhettem együtt. Ez a közösség életem egyik legnagyobb ajándéka volt. Megszállott függetlenfilmesként teljesen egyértelmű volt, hogy a filmezést a sérült emberekkel is ki akartam próbálni.

A filmes múltadról is mondj pár szót kérlek!

2005 óta foglalkoztam aktívan filmezéssel. Létrehoztunk egy filmes baráti közösséget, akik szabadidejükben filmeket készítettek, kimondottan saját önkifejezésük céljából. Számos díjat nyertünk alkotásainkkal az ország különböző filmfesztiváljain, amelyek mind megerősítettek bennünket abban, hogy jó úton járunk.

Csodálatos, de ugyanakkor naiv időszak volt. Évente egy filmet készítettünk el, nagyon precízen, az alkotás minden fázisát alaposan kidolgoztuk és megéltük. A közösség magja 3 főből állt, ami egy-egy forgatás alkalmára akár 30 fősre is duzzadt. Óriási élmény volt egy ilyen alulról szerveződött közösségben alkotni. Senki nem kért cserébe semmit, mindenki jött és beleadta azt, amije volt. Ettől volt értékes. 

Mi az a speciális film?

Ahogy a fogyatékkal élő sportolókat és művészeket speciális olimpikonoknak és speciális művészeknek nevezik, így lettek a fogyatékkal élő filmesek speciális filmesek, filmjeik pedig speciális filmek.

Mindenki, aki alkot, tudja milyen különleges és nagyszerű az ihletett alkotói állapot. Az ember ilyenkor elfelejti gondjait, csak játszik, gyakran közösségben, egy célért. Ahogy írtam, ezt a különleges alkotói érzést nagyon jól ismertem függetlenfilmesként, emiatt fontosnak éreztem, hogy a fogyatékos emberek is részesülhessenek az e fajta filmes élményekből.

A speciális filmezést gyakorlatilag kérdések hozták életre: vajon mi történne akkor, ha az értelmi fogyatékos embereknek kamerát adnánk a kezébe? Születnének-e filmek, ha igen milyenek? Lenne-e ennek egyáltalán létjogosultsága? A szociális otthonba kerülésem után hamarosan lehetőségem nyílt, hogy utánajárjak ezeknek a kérdéseknek.

mozgokep1.jpgA Rum-kastélyban működő médiaszakkör alkotóinak fotókiállítása az ELTE-n.

2009-ben ötletem és kidolgozásom alapján elindítottuk az Álmodtam egyet… Zsirai Speciális Filmszemlét, majd rá egy évre az „Itt és most” Zsirai filmnapokat. A filmszemle ötletét még odakerülésem előtt, a felvételi elbeszélgetésen vázoltam föl, a filmnapokat egy asztalitenisz találkozón megélt közösségi élmény hatására kezdtem el kidolgozni.

Az ilyen módon megkezdett munka után az ország több pontján megkezdődött a filmezés. Fogyatékossággal élő alkotók segítőikkel elindultak a filmezés nehéz, de felemelő útján. Izgalmas és termékeny időszak volt. Sok film született, melyek kezdetben nagyon különbözőek és estlegesek voltak, de az évek múlásával szép fejlődésről lehet beszélni. Segítőként magam is közel ötven speciális film születésénél bábáskodhattam. Nagy örömömre kibővült formában és lehetőségekkel ez a folyamat a mai napig tart.

mozgokep3.jpgFilmes alkotók Egerben, az MSMME Speciális Szakmai Tanfolyamon. 
(A képen: Vincze András, Tóthné Nagy Ágnes, Gaál Balázs, Cziráki Zsolt, Turzo Antal, Fábián Gábor, Mattyasovszky- Zsolnai Zsófia)

A speciális filmes közösség fejlődésében elévülhetetlen érdeme van a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületnek. Az Egyesületnek köszönhetően számos szakmai továbbképzés, bemutató, tábor és filmvetítés valósult és valósul meg mind a mai napig. (A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület valamennyi művészeti ágat összefogja a sérült alkotók életében, míg a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület kimondottan a képre, a mozgóképre és annak lehetőségeire fókuszál.)

A speciális filmezésnek az igazi értéke és különlegessége abban rejlik, hogy ezek a filmek már nem egy külső aspektusból, egy „ép” filmkészítő szemén át készül a fogyatékos emberekről, vagy azok világáról, hanem ők maguk, szó szerint a saját kezükbe vették azt az eszközt, a kamerát, amivel nagyon hitelesen tudják megmutatni saját titokzatos és sokszínű világukat.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület milyen céllal alakult?

A Zsirai Otthonból öt nagyon termékeny év után jöttem el. Kísérleteim a munka közös folytatására sajnos rendre kudarcba fulladtak, így 2014-ben egy könyvben foglaltam össze a mögöttem lévő időszakot Álmodtam egyet – Öt évem a speciális filmezésben címmel, amelyben összegeztem a speciális filmezés első öt évének folyamatát, fejlődését, eredményeit és tulajdonságait.

Még abban az évben az akkorra már országossá duzzadt speciális filmes közösség alkotóit felkerestem, hogy kikérjem véleményüket egy civil szervezet létrehozásáról, amely a speciális filmes munkához további lehetőségeket biztosíthatna a már meglévő folyamatok mellé. A nagyon pozitív hozzáállás hatására még 2014-ben közel 30 fogyatékossággal élő speciális filmessel, szociális és színházi szakemberrel megalapítottuk a Magyar Speciális Mozgókép Egyesületet.

Grafika: Sodics Péter

Az Egyesület alapításakor sok feladatot tűztünk ki célnak magunk elé, amiből a legfontosabbat már a múlt évben sikerült megvalósítanunk. Ez lett az első Magyar Speciális Független Filmszemle, amelyre három szekcióban lehetett filmeket nevezni.

Fogadtuk fogyatékkal élő, speciális filmesek alkotásait, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók filmjeit, valamint civil függetlenfilmesek alkotásait is, természetesen külön szekciókban értékelve azokat. Az első rendezvényre 42 film érkezett, több mint 7 óra játékidőben, amiből a szakmai zsűri 15 filmet díjazott.

 

mozgokep4.jpg

Fontosnak tartottuk, hogy központi helyszínen, a fővárosban kerüljön megrendezésre ez a filmszemle, mégpedig olyan színvonalú, független helyszínen, ahol méltóképpen tudjuk megünnepelni ezt a különleges filmes találkozást. A Magyar Speciális Független Filmszemlének az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér adott helyet múlt évben és fogadja majd ez év októberében is.

A filmszemlén speciális és civil filmesek találkozhattak és egy filmvásznon láthatták egymás alkotásait, de úgy is fogalmazhatunk, ahogy egy kedves ismerősöm írta: „egymás szemében láthatták viszont magukat az alkotók”.

A rendezvény fővédnöke Törőcsik Mari a Nemzet Színésze volt, aki személyesen is megtisztelte az első filmes seregszemlét és emlékezetes szavaival köszöntötte a résztvevőket.

Közösségünk legfőbb célja, hogy a sérült emberek filmezéssel való foglalkozását minden részében megsegítse, az alkotói munka első lépéseitől a kész filmek terjesztéséig, valamint új lehetőségeket kutasson fel számukra. Fontosnak tartjuk azt is, hogy civil szervezetünket kibővítsük és munkánkba újabb szereplőket vonjunk be. Mindenkit, aki kedvet érez a velünk való közösségvállaláshoz, szeretettel látunk magunk között.

(A képen Fábián Gábor és Törőcsik Mari színművész az MSMKE tiszteletbeli tagjaként.)

Közösségünk legfőbb célja, hogy a sérült emberek filmezéssel való foglalkozását minden részében megsegítse, az alkotói munka első lépéseitől a kész filmek terjesztéséig, valamint új lehetőségeket kutasson fel számukra. Fontosnak tartjuk azt is, hogy civil szervezetünket kibővítsük és munkánkba újabb szereplőket vonjunk be. Mindenkit, aki kedvet érez a velünk való közösségvállaláshoz, szeretettel látunk magunk között.

Az ország több pontján (ELTE BGGYK, Nyugat Magyarországi Egyetem) szerveztük és szervezzük Speciális Mozi elnevezésű bemutatkozó programunkat, ahol konferenciával egybekötött vetítésekkel próbáljuk megismertetni ezt a zárt, de rendkívül sokszínű világot a nagyérdeművel. Fontosnak tartjuk, hogy a speciális filmesek értékei minél szélesebb körben legyenek ismertek a társadalom számára. A Speciális Mozi rendezvényünket szívesen visszük bárhová, ahová hívnak bennünket.

A gyakorlati munka megsegítése céljából ez év, nyár közepén tartjuk meg első filmes alkotótáborunkat Tatán, ahol a fogyatékos alkotók segítőikkel és filmes szakembereinkkel együtt filmezhetnek egy héten keresztül, egészen családias, baráti légkörben.

Egyesületünk alig egy éve működik hivatalos formában, mégis e rövid idő alatt, több rendezvényt tudtunk sikeresen megvalósítani és még több szervezése van folyamatban.

Nagyon ígéretes, hogy Egyesületünk rövid működésének hatására már alakultak újabb filmes közösségek az ország különböző pontjain, ilyenek pl. a Bánhalmán, az Ásotthalmon, vagy Szentgotthárdon élő és működő filmes barátaink, akik már elkezdték a munkát, a szervezést, sőt némelyikük már díjazásban is részesült. De nagyon pozitív a régebb óta működő filmes alkotók aktív jelenléte is Egyesületünk életében, mint (tényleg a teljesség igénye nélkül) Rum-kastély, Püspökladány és Tordas tehetséges alkotói.

Ami teljesen újszerű az a civil függetlenfilmesek megjelenés közösségünkben. Nagy érzékenységgel és empátiával készített, sok estben kiemelkedő minőségű alkotásaikkal és érdeklődő, baráti közeledéseikkel sokat köszönhetünk nekik.

mozgokep5.jpgJanisch Attila és Dr. Radványi Katalin az első Magyar Speciális Független Filmszemlén.

2016. október 26-27-én ugyancsak Budapesten, az Eötvös10-ben rendezzük meg a Magyar Speciális Független Filmszemlét, ahová minden filmest és érdeklődőt szeretettel várunk. Külön bíztatom az olyan médiahallgatókat és (független) filmeseket, akik még nem tudják, milyen irányban induljanak el alkotói munkájuk során, hogy témájukhoz bátran válasszák a fogyatékossággal élők világát, mert az megannyi élményt, értéket és nem utolsó sorban rendkívül sok szeretetet rejt magában.

Fontosnak tartjuk, hogy szülessenek filmek, hogy minél több speciális film tudja értékeit felmutatni. Őszintén hisszük, hogy a megjelenő alkotások által világunk többé és értékesebbé válik. Egyesületünk ezen dolgozik, mert jó látni a fejlődést, az örömöt, az alkotásban önfeledt, a bemutatókon meghatódott és boldog tekinteteket.

Minden érdeklődőt szeretettel látunk tagjaink sorában és rendezvényeinken alkotóként, érdeklődőként, de akár önkéntesként is.

 

Munkáikról és az aktualitásokról bővebben oldalukon olvashatunk.

További elérhetőségek:

E-mail: info@msmke.net

Tel.: +3670/281-78-36 (Fábián Gábor)

Facebook: https://www.facebook.com/specmozgokep/?fref=ts

 

Fotók: Fábián Gábor, Vincze András

A főképen Fábián Gábor látható.

Az interjút készítette: Vincze Kata

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr678708096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása